Stiri Cupa României Masculin

Carmen Tocală, după meciurile din Cupă: „Am declanșat procedura de investigație”

Carmen Tocală, după meciurile din Cupă: „Am declanșat procedura de investigație”

Duminică, 17 septembrie, șase orașe au găzduit ultimele meciuri din prima fază a Cupei României, în urma cărora încă patru formații s-au calificat la Final 8-ul acestei competiții. În cadrul serii trecute, au fost înregistrate niște scoruri neașteptate la trei din cele șase partide.

Mai exact, CSM CSU Oradea a învins-o pe CS Dinamo București cu 121 la 39, CSM Corona Brașov a trecut de ABC Laguna București cu 102 la 49, iar CSM Constanța s-a impus cu 93 la 53 în fața lui CS Vâlcea 1924.

Aceste rezultate au provocat o avalanșă de reacții în spațiul online, mai multe echipe fiind acuzate de fani că ar fi făcut blat. Site-ul nostru a luat legătura cu Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet, iar dânsa a anunțat că s-a declanșat o investigație, însă nu ne-a dat prea multe detalii:

„Aveți declarații pe site-ul dumneavoastră care nu corespund integrității baschetului românesc, motiv pentru care noi ne-am adresat forurilor superioare. Avem ofițer de integritate. Am declanșat, în urma declarațiilor apărute pe site-ul baschet.ro, procedura de investigație. Nu mai am voie să dezvălui. Din momentul acesta s-a declanșat procedura de investigație. Nu mai pot să discut despre. În urma declarațiilor și, evident, se desfășurau meciurile, dar am avut o declarație. În declarație sunt cuvintele spuse și scrise, deci sunt oameni care știu despre ce este vorba. Dacă au declarat, au știut despre ce este vorba. De altfel, cred că v-a contactat imediat ofițerul de integritate. Vor fi analizate de către cei ce se ocupă de integritate și de ceea ce înseamnă lupta împotriva fixing games.”

Așadar, în urma declarației lui Cristian Achim, apărută pe site-ul nostru în cursul serii precedente, FRB a pornit o anchetă. Emil Kosztelnik, ofițerul de integritate al FRB, a luat legătura cu noi și ne-a solicitat înregistrarea declarației de ieri și ne-a explicat că a început să vizioneze meciurile de duminică. De asemenea, a menționat posibilitatea ca FIBA să se sesizeze și să se implice în acest caz.

Iată ce a declarat Cristian Achim după meciul cu CS Dinamo București, întrebat fiind cum răspunde comentariilor care susțin că ar fi fost o partidă aranjată:

„Pot să vă garantez 100% despre noi […că nu a fost cazul de blat]. Nu pot să mă pronunț despre alte echipe. Repet, aceasta a fost o situație fericită în care Dinamo practic nu a avut niciun om mare. Noi n-am vrut să umilim echipa adversă, dar, mă scuzați, nici invers nu e valabil. Nici ei nu ne-au lăsat. Dacă ne-ar fi lăsat, ar fi făcut-o la o diferență de puncte necesară. În primul rând eu nu pot să cred asta, deși știu că există în lumea asta meciuri trucate sau jucători care truchează meciuri. Nu pot să concep pur și simplu asta. Muncești o viață ca să îți pătezi imaginea? Nu știu ce s-a întâmplat, sincer. Poate echipele respective (n.r. cele învinse la diferențe mari) n-au avut nicio șansă sau, cine știe, au jucat așa cum a făcut-o azi Dinamo cu noi. N-am nici cea mai vagă idee. Sincer, nu e treaba mea și nici nu mă interesează acest aspect. Îmi văd de echipa mea și ceea ce am încercat să facem noi astăzi.”

*foto: sptfm.ro

8 comentarii la aceasta stire:
  • 'mpepo :

    Nu e rău
    FRB s-a sesizat după articolele și comentariile de pe baschet.ro. Altfel ?
    Pe bietul Achim l-a luat gura pe dinainte.
    Dacă se implică și FIBA, lucrurile se complică.

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Hai sa fim seriosi
      Nu a fost blat, nu "se iexista dovezi ".
      Daca ar fi vrut ferebeul, ar fi observat anul trecut "combinatia " de la grupa desfasurata la Constanta si din care absolut firesc s-au calificat 2 echipe. Reamintesc pentru cei care au uitata ca aceasta grupa a fost decalata fata de celelalte ( participare Craiova la calificari FIBA Europe Cup ), asa incit toata lumea stia ce rezultate sunt necesare pentru a se califica 2 echipe. Ar fi schimbat formatul competitiei, dar nu s-a vrut. Sa recunostem ca la mai toate sporturile, Cupa Romaniei a devenit o "bifa" desueta.
      Acum , asta este, la anul vor pica altii de papagali si asa mai departe. Nu se va intimpla nimic. Nu, ba da, se va intimpla, vor creste taxele ferebeului pentru organizarea justa a puilor de federatie ce tocmai s-au nascut. Ca de asta nu se poate dezvolta jucatorul roman, ca nu sunt mini-federatii regionale.
      Sa fim seriosi la folbal sunt blaturi decind lumea si pamintul si nu le-a dovedit nimeni. Din pacate sportul ( nu numai in Romania ) a devenit o mocirla tot mai urit mirositoare.
      Acum este momentul ca suporterii "speciali" din Oradea sa scape de Achim :)

      cu 7 luni în urmă (18.09.2023)
    Raspunde
  • varu silvois :

    iata ca au inceput ....anchetele
    Va fi distractiv ca in fata evidentei sa poti proba. Strict parere personala, mai mult ar fi non-combat.

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    no hai ca a iesit tanti la povesti
    dupa toate astea va iesi un mare fas. din declaratia lui achim asa un pic reiese ca ba nu stim noi de altii dar noi n-am facut blat.
    Cat despre formatul competitiei poate duce la astfel de scoruri in ultimul meci disputat cum s-a si scris in ceva articol.Ca accidentati sau nu au dat pe dinamovisti ca pe hotii de cai. zici ca era ultimul meci de baschet de pe planeta.

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Probabilitate
    Chiar sunt curios de rezultatul anchetei. Una dintre posibilități este să considere că nu s-a întâmplat nimic necurat. În cazul acesta formatul competițional propus de FRB este total necorespunzător și dezechilibrat! Echipele care au pierdut la astfel de scoruri nu au ce căuta în prima ligă și ar trebui retrogradate urgent!

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • Panathinaikos Atena senordelcielo :

    madam tocala
    V-ati trezit din somnul ce va adincira banii primiti anul acesta de la institutiile publice? Lupta impotriva fixing games? Ce gluma buna.... mai ales pentru noi, care avem memoria buna ... a mai fost un meci la fete, tot in cupa romaniei, cand o jucatoare de la Arad a repus mingea pe contratac catre o adversara caci mai erau cateva secunde si mai aveau nevoie adversarii de doua puncte sa se califice ambele echipe. Atunci ati declarat ca ati sesizat interpolul si nu s-a intamplat nimic. Au trecut 4-5-6 ani de atunci, si nu s-a intamplat nimic. Acum urmeaza o alta ancheta.

    Cine a gandit formatul acesta de cupa ar trebui dat afara, de indata. Dar cum toti sunteti angajati la ferebeu pe state de plata, nu se va intampla nimic. Traiasca cumetria, de baschet nu mai avem timp.

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • Panathinaikos Atena senordelcielo :

    am uitat
    l-ati numit pe senior Kosztelnik ofiter de integritate. Asta e cea mai buna gluma. Meciurile conduse de senor Kosztelnik la sighet erau cele mai suspecte la nivel de fluctuatii la casele de pariuri, ca să fiu elegant in exprimare. Tot baschetul romanesc stie ca la butoane era senor priesidente George Opris, cel care daduse niste tepe cu cativa ani inainte la Baia Mare, ce impreuna cu senor Kosztelnik faceau o "treaba buna" la Sighet. De aceea nu mai exista echipa.

    Daca experienta in ale pariurilor era un must in CV ul pozitiei de ofiter de integritate, de ce nu l-ati numit pe stimabilul Laszlofi Botond? Acolo la Ciuc anual era un jucator dat afara pentru ca trantea meciurile, se preta mai bine, avea experienta. Aaa, da, si echipa aceea s-a desfiintat, oare ce coincidenta stranie cu sighetul marmatiei. Haideti doamna tocala ca puteti sa-i gasiti un loc si lui Botond pe undeva prin federatie, ca e mare sediul, macar sa fie coleg de camera cu Voinescu, sa-i tina de urat daca tot sta degeaba.

    cu 7 luni în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • CSM Focșani Lex 8 :

    Interesant
    Și dacă se descoperă că a fost blat, ce se va întâmpla mai departe? Ce scenarii sunt posibile?

    Pură curiozitate

    cu 7 luni în urmă (20.09.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!