Stiri Cupa României Masculin

Interviu Dragoș Diculescu: „În primele trei zile am avut simptome destul de neplăcute”

Interviu Dragoș Diculescu: „În primele trei zile am avut simptome destul de neplăcute”

Naționala de baschet masculin a României se pregătește în condiții dificile în „bula” din Valencia pentru duelurile cu Polonia (28 noiembrie) și Spania (30 noiembrie). 

Unul dintre cei patru jucători care nu a mai făcut deplasarea în Spania pentru duelurile din preliminariile FIBA EuroBasket 2022 este tânărul căpitan al Craiovei, Dragoș Diculescu. 

Aflat într-o formă foarte bună în primul turneu al Cupei României din acest sezon, Dragoș s-a numărat printre primii jucători care au fost depistați pozitiv cu virusul sars-cov2. După ce timp de mai multe zile covid-19 a avut un impact destul de dur asupra lui Dragoș, am așteptat mai multe zile până când a început să se simtă mai bine pentru a putea purta această discuție. 

Sportivul născut în 1999 mi-a spus în următoarele rânduri cum decurge recuperarea după infecția cu virusul sars-cov2, ce părere are despre acest început neobișnuit de sezon, dar și un mesaj pentru colegii săi de la națională.

1. Spune-mi, te rog, în primul rând cum te mai simți după infectarea cu covid-19. Ce simptome ai avut?

În momentul de față mă simt relativ bine. Perioada în izolare a fost și încă este una relativ dificilă pentru mine. În primele 3 zile am avut simptome destul de neplăcute: dureri mari de gât, cefalee, tuse și oboseală musculară accentuată. Ulterior mi-am pierdut și mirosul. După câteva zile de vitamine și tratament cu medicamente simptomatice mai mult, am început să ma simt mai bine pe zi ce trece. Așa că am început să mă antrenez ușor, ușor cu ce aveam la îndemană în limita în care corpul meu încă slăbit putea: exerciții cu greutăți improvizate din sticle de apă, exerciții cu greutatea corpului, urcări și coborâri de scări și așa mai departe. În momentul în care simptomele au inceput să dispară parțial am început antrenamentele mai serioase, reușind să îmi procur suficiente materiale pentru a îmi desfășura niște antrenamente fizice mai complexe.

Toată această perioadă m-a ajutat enorm sa înțeleg ce înseamna pentru mine baschetul. Pauza aceasta forțată m-a încărcat cu energie și motivație să continui să lupt cu toate puterile pentru visul meu.  Am înțeles că nu pot sta departe de acest sport, astfel că am decis să urmaresc cât mai multe meciuri și să aleg 2-3 jucători de la care consider ca aș putea împrumuta unele procedee. Am folosit această izolare pentru a mă “odihni” fizic  și a mă “hrâni“ mental cu idei noi.

2. Ai idee de unde ai luat virusul?

Fac parte dintr-o familie direct implicată în medicina din Romania, așa că pot spune că am respectat cu strictețe toate normele medicale impuse.

Parinții mei îmi aminteau zilnic să respect regulile și să protejez, lucruri de altfel esențiale atât pentru sănătatea mea cât și a celor dragi mie din jur. Am purtat mască peste tot, chiar și în aer liber înainte ca acest lucru să fie obligatoriu, am aerisit și dezinfectat săptămânal apartamentul meu din Craiova, am comandat mâncare și alte produse prin food delivery și am evitat orice contact cu persoane din exteriorul echipei. Deși condițiile și organizarea Cupei Romaniei au fost impecabile sunt unele lucruri care nu depind de noi. Cel mai probabil eu am fost infectat cu acest virus în timpul acestui turneu, deoarce după turneu am ajuns imediat în cantonamentul naționalei și ziua următoare am fost testat pozitiv, având primele simptome apărute deja.

„Perioada de pandemie m-a făcut să apreciez fiecare moment petrecut la antrenament cu colegii” 

Erai într-o formă foarte bună la Cupa României. Probabil dezamăgirea este foarte mare că ratezi meciul echipei naționale.

În momentul aflării rezultatului eu deja aveam simptome care mă duceau cu gândul la o posibilă infectare cu noul Coronavirus. Timp de o zi am fost izolat complet, astfel că am avut mult timp să reflectez asupra situației. În momentul în care am fost anunțat că sunt pozitiv am trăit o mare dezamăgire, frustrare, am simțit că este nedrept ce mi se întâmplă. Ulterior după ce m-am linștit, am înțeles că eu am facut tot ce a depins de mine pentru a evita această situație, însă unele lucruri nu se află doar în controlul nostru. Îmi doream enorm să pot ajuta echipa națională, dar sunt sigur că după acest necaz voi reveni mai puternic și voi putea îmbraca din nou cu mândrie tricoul naționalei în meciurile viitoare.

Ce ți-au spus colegii când au aflat că o să ratezi meciurile?

Colegii atât de la echipa națională cât și  de la cea de club mi-au trimis mesaje de încurajare și s-au interesat de starea mea. În momente dificile am observat că un număr mare de oameni din baschetul românesc au fost alături de mine. Pe această cale aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru susținerea oferită și să le urez sănătate.

Cum a fost perioada asta de sezon pentru tine, cu toate provocările aduse de pandemie?

A fost un început de sezon atipic, cu multe amânări, cu multe testari și foarte multă incertitudine. Am avut parte de o pregătire de durată și spre norocul nostru, neîntreruptă de acest virus. Suntem binecuvântați că putem juca din nou baschet în România după atât de mult timp de pauză nedorită. Eu unul am așteptat cu nerăbdare începerea pregătirii pentru noul sezon și am profitat din plin de fiecare antrenament. Perioada aceasta de pandemie m-a învățat să apreciez fiecare secundă pe care o petrec la antrenament alături de coechipierii mei.

6. Care crezi că sunt atuurile naționalei noastre înainte de duelurile cu Polonia și Spania?

Din nefericite situația de la națională nu le-a permis băieților sa faca prea multe antrenamente împreună. Însă sunt sigur ca ei vor compensa acest lucru prin dorință și energie pe teren. Am mare încredere în forța acestui grup și sunt sigur ca vor da 100%. Chimia echipei și agresivitatea pe teren timp de 40 de minute pot face diferența în favoarea noastră.

7. Ce mesaj ai pentru colegi, dar și pentru fanii naționalei României?

Colegilor mei le transmit în primul rand multă sănătate. Le doresc mult succes în meciurile cu Polonia și Spania, o să îi susțin din fața televizorului și sunt sigur că ne vor face pe toți mândri. Aș vrea ca toți fanii naționalei să fie alături de echipă  în această perioadă dificilă și să le ofere energia de care au nevoie pentru a apăra cu mândrie drapelul nostru.HAI ROMÂNIA! Multa sănătate tuturor!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!