Stiri Cupa României Masculin

Patrick Richard a fost, din nou, cel mai eficient jucător al tricolorilor

Patrick Richard a fost, din nou, cel mai eficient jucător al tricolorilor

Duminică, 28 august, în arena orașului Samokov, Bulgaria a primit vizita României, în cel de-al doilea meci al fazei secunde a precalificărilor pentru EuroBasket 2025. Gazdele au controlat jocul și, chiar dacă au fost anumite momente în care oaspeții s-au apropiat pe tabelă, acestea s-au menținut la conducere și s-au impus cu 84 la 72.

La fel ca în partida precedentă, cea cu Portugalia, Patrick Richard a fost cel mai eficient jucător al tricolorilor. Acesta a adunat 14 puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive, în aproape 33 de minute petrecute pe teren. Căpitanul lui U-BT Cluj-Napoca este singurul baschetbalist al naționalei care a jucat mai mult de 30 de minute atât cu Portugalia, cât și cu Bulgaria.

Aseară, Richard a avut procentaje de 80% din interiorul semicercului (4/5) și 33% de la distanță (2/6), pentru un indice al eficienței de +19. Cu +16, Nandor Kuti a fost al doilea cel mai eficient component al lotului pregătit de Dragan Petricevic. Acesta a izbutit 13 puncte, 3 pase decisive, două recuperări și două intercepții, cu un procentaj de 60% din acțiune.

Următorul la capitolul eficienței a fost Emi Cățe care, chiar dacă a înscris doar 8 puncte, s-a remarcat cu 7 recuperări, 3 intercepții și două pase decisive, având un indice al eficienței de 14 unități.

Din lotul României, s-au mai remarcat Alex Olah (12 puncte, 7 recuperări, două capace, o pasă decisivă, +13 la eficiență) și Bobe Nicolescu (11 puncte, 6 recuperări, +11 la eficiență).

După înfrângerea cu Bulgaria, România are un bilanț de 0-2 în grupa F a precalificărilor. În următoarea fereastră, Vulturii vor avea două meciuri în deplasare: cu Cipru și cu Portugalia.

*foto: fiba.basketball

14 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Ok, fain...
    ...dar Clujenii care știu baschet cred că-s foarte supărați și îngrijorați că Petrică trebuie să bage 30+ minute pe meci în niște partide unde pierdem lamentabil. Cam ăsta-i nivelul de extaz pe care-l evoca (ironic, sper) colegul @gyke într-un alt comentariu.

    Petrică a fost, iar, cel mai eficient român. Ok, dar pe mine nu mă încălzește ”mândria” de a avea cel mai bun jucător din națională la club. Se trage mult de Pat, om care chiar își dă interesul și-și face exemplar treaba pe teren în timp ce pe alții îi doare sub coadă. Omul ăsta, chiar dacă nu s-a născut român, dă ce are mai bun din el meci de meci. Indiferent dacă avem sau nu șanse la victorie. E mai român ca unii dintre ”tricolori”, care-și cam bat joc de baschet, de suporteri sau de ambele.

    În altă ordine de idei, oare românul Kris Richard când mai dă pe la lotul național? Când primește și el un mesaj de convocare? Dacă i-au pierdut cei de la Federație numărul de telefon să spună, nu e rușine. Se rezolvă foarte repede problema, promit.

    cu 1 an în urmă (29.08.2022) Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    @hunter
    Crezi ca e protejat celălalt Richard? Eu consider ca e convocat cel mai bun dintre cei 2. Cetățenia vine și cu obligații, nu doar drepturi. E neplăcut pt clujeni sa aibă un jucător important folosit foarte mult dar important e ca beneficiază de un "roman" foarte bun

    cu 1 an în urmă (29.08.2022) Raspunde
  • CSM Oradea 2 bulcul 1 :

    Mda
    Normal ca e ales cel mai bun dintre cei naturalizati. Doar elita clujeana ar putea vedea ca fiind sabotaj direct si miselesc faptul ca e patrick cel convocat. Iar clujul dintre toate ar trebui sa se obisnuiasca cu faptul ca jucatorii lor sunt convocati si jucati pe la nationale. 30+ minute nu e cel mai eficient mod de a juca un jucator, dar nici nu e un eveniment rar.

    cu 1 an în urmă (29.08.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Ok, bine, atunci hai să...
    ...îl cheme şi la 3x3, dacă tot e cel mai bun. Să îşi aducă şi pompa de acasă şi să umfle mingile înainte de antrenamente. Şi să-l joace partidele viitoare 40 de minute, să i se pară mai relaxante meciurile la echipa de club. Să nu-i obosească pe unii dintre tinerii români, ei vor învăța baschet şi vor progresa privind de pe margine.

    Şi să nu se mai plângă ăştia din Cluj, e dreptul lui Dragan să facă echipa după bunul plac. Să convoace jucători care au mai multe shaorme mâncate decât antrenamente făcute vara asta. Sau mai multe seri în club decât ore de aruncări. Şi să deruteze adversarul nefolosindu-i în meci.

    cu 1 an în urmă (29.08.2022)
    • BC CSU Sibiu undercut:

      truisme
      Despre naturalizari - miscare are avantaje certe la echipa de club dar (si in cazul de fata) are si dezavantaje pentru club, dar atentie, nu si pentru nationala si cel putin acum nu putem da vina pe FRB pentru schimbari de regulament in stil reflex rotulian, adica totul era previzibil. Se stia ca data fiind valoarea neo-romanilor, probabilitatea e mare sa fie munciti. Si ma astept ca la nationala, toti sa-ti dea duhul pe teren, ca asta inseamna nationala, indiferent cata putinta ai, ca atitudine trebuie sa rupi fashu.
      Felicitari lui PR care a aratat ca are caracter, chapeau.
      Thumb down celor care nu reusesc sa aiba atitudinea naturalizatului PR.
      Coach, wtf?

      cu 1 an în urmă (29.08.2022)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      .
      Da, frate. Ca daca esti convocat la nationala practic e o bataie de joc cu privire la timpul tau si toate celelalte bla bla-uri pe care le-ai insirat. Saracul e jucat 30 de minute si peste o saptamana trebuie sa faca antrenamente fizice... Mi se pare ca mai mult te obosesti tu decat patrick dupa un meci de nationala. Justin carter sezonul trecut a avut o medie de 30+ de minute pe meci, la o varsta ca cea a lui patrick, ma mir cum nu i-au cazut genunchii pe teren.

      Daca vrei sa incerci sa castigi un meci greu cu nationala, il iei pe patrick, ca e clar. Daca vrei sa faci rotativa fratiei, foarte bine, nu ma supara sa il vad pe kris jucand, dar e ridicol ca te consumi ca incearca si dragan sa castige. In 2-3 ani o sa naturalizati altul, si ala mai bun decat ce e acum, ce faci, o sa te dai cu capul de pereti la fiecare convocare? La alte nationale te duci pe forumuri sa le zici daca si cat sa iti foloseasca jucatorii de club?!

      cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Mă întreb dacă voi...
      ...nu înțelegeți sau vă prefaceți că nu înțelegeți...

      Eu nu sunt împotrivă să fie chemat Pat. Să fie, că merge și își va da interesul. Dar dacă vezi că n-ai nicio șansă în meci, de ce tragi de om în halul ăla? De ce-l obosești 30+ de minute și pe alții îi ții pe bancă? Ca să nu pierzi la 25 de puncte, să pierzi la doar 12?

      De ce duci la lot doi jucători care nu s-au antrenat cu echipa și nu-i joci aproape deloc? Eu sunt sigur că-l țineau pe Uță picioarele măcar 43 de secunde. Sau dacă aresta Măciucă mingea puteam să pierdem maxim 2 atacuri și aia era. Poate chiar ar fi stat un pic mai mult în teren. Ce-am avut în schimb? Doi băieți dintre care unul a jucat 43 de secunde și celălalt deloc. Deloc băi, deloc! Doi băieți care au mers acolo degeaba.

      De ce nu l-a băgat Dragnea...ăăh, pardon, Dragan pe Vida? Că știa că Vida s-a antrenat ultima oară serios prin Iunie și că are mai multe checkin-uri la aeroport vara asta decât intrări în sala de antrenament? Asta e, pe Vida nu-l duce capu să fie serios, să se țină de baschet ca să aibă și el o șansă la un viitor. Dar atunci de ce-l mai chemi și nu dai o șansă unuia care poate îi pasă un pic? Gen Măciucă.

      De ce l-a ținut pe Grasu fix 43 de secunde pe teren? Că știa că Grasu face mai mulți kilometri pe traseul Acasă - Dristor Kebap - Acasă decât pe pista de atletism și că atâta poate? De ce nu-i dai ocazia să se chinuie un pic, măcar? Să se facă un pic de rușine, să simtă poate un gram de jenă. Că deja la 19 ani nu mai are atâtea scuze pentru felul delăsător cum privește baschetul. Ar ptuea să ia exemplu de la colegul de echipă Moldoveanu care se antrenează conștiincios și la vârsta pe care o are. Dar vă zic eu, Grasu va rămâne o fostă promisiune neonorată, un alt ”ar fi putut să fie” jucător.

      Să mai zic de alți super-tineri?

      Tohătan - 1 (unu) punct în 2 meciuri? 1 punct în 41 de minute. 8 assists și 7 turnovers. Când mă gândesc că era vorba că să bate Clujul pentru el... cum să arăți așa, după o vară când aia avut timp destul să lucrezi la skill, fratele meu?!

      Vîrnă - 0 puncte, 0 assists. 2 turnovers, 2 faulturi în 2 meciuri. O (una, 1!!) recuperare! În 14 minute. Ce-ai făcut toată vara? Cât și cum te-ai pregătit dacă arăți în halul ăsta? Asta e chiar tot ce ești capabil să faci în 14 minute? Dezastru.

      Și totuși nu, asta nu justifică să-l ții pe Pat 33 de minute în teren. Că știi că vei pierde. Îl uzezi și-l obosești inutil, fără sens. Lasă domnle super tinerii să joace, să-i vadă prietenii de pe insta cât de luzeri sunt de fapt. Slabi frate, slabi, nivel de parcul Babeș, coșurile de pe partea cu copacii. Și cine știe, poate printr-o minune (la care eu nu sper, că nu cred că-i duce capu) se apucă de treabă.

      cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @hunter
      nu stiu daca Lucas merita sa fie bagat aici; e un jucator care lucreaza enorm individual si asta a facut si vara aceasta; de acord, a avut 2 meciuri slabe, dar in dezastrul din Israel, el si Rolli au fost cam singurii care au miscat ceva... nfine, oi fi avand eu o sensibilitate cu Lucas; astept sa vad cum va performa la Voluntari si mai vorbim atunci.

      cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      .
      "În altă ordine de idei, oare românul Kris Richard când mai dă pe la lotul național? Când primește și el un mesaj de convocare?"
      --- ai ajuns la
      "Eu nu sunt împotrivă să fie chemat Pat."

      Atata numai ca despre asta era vorba: convocarea pat/kris... Cat a jucat pe mine ma intereseaza mai putin, ca sunt 33 de minute in loc de 28, daca consideri ca va da sezonul peste cap, sau ca trebuia sa joace pruncii mai mult, poti sa comentezi ca asta-i locul.

      cu 1 an în urmă (31.08.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      ...
      ...chestii diferite în comentarii diferite, ultimul fiind un răspuns la ce-ai comentat tu. Așa că n-o întoarce, că ești pe sens unic.

      Altfel, să facă bine Dragan să-l mai plimbe și pe Kris Richard la națională. Să-l frece și pe el 30-35 de minute pe meciuri în care nu avem șanse la victorie. Hai că poate-i place lui Kris să joace sub tricolor... săracu abia dacă a strâns 3 prezențe în 3 ani (spre deosebire de Pat care doar în ultimele 3 săptămâni a jucat în 4 meciuri).

      cu 1 an în urmă (31.08.2022)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    avocatul diavolului
    haideti sa citam putin dintr-o declaratie a selectionerului politician, din noiembrie anul trecut:

    "În ceea ce privește situația și de ce am luat decizia de a-l aduce pe Kris Richard în locul lui Patrick Richard există două motive. În primul rând, în foarte multe meciuri jucate în acest sezon, Patrick Richard a fost locomotiva celor de la Cluj, multe din rezultate datorându-i-se și lui. În schimb, Kris Richard a fost mai puțin utilizat și, astfel, ar avea mai multă energie pentru meciurile care urmează. Asta nu înseamnă că din partea lui Patrick Richard nu a existat dorință. Dimpotrivă, am avut o discuție cu el duminică și el dorea foarte mult să ajungă la națională. Deci, avem doi jucători valoroși. De Watson nu vorbim de data aceasta, fiindcă e accidentat. Ei evoluează pe poziții similare și, atunci, am considerat că pentru acest meci din Luxemburg, aducerea lui Kris în locul lui Patrick ar fi mai de bun augur. Și dacă hotăream invers, sunt convins că era la fel de bine. Acesta este principalul motiv. Eu sunt antrenor în Liga Națională și știu ce efort depune fiecare. Clujul a început foarte devreme pregătirile, a avut calificările în Champions League și, pur și simplu, am considerat că Kris Richard ar aduce un plus de prospețime. Să fim cinstiți. Nu a trebuit să aleg între Jokic și un jucător de la o școală sportivă din țară. A fost vorba de doi jucători sensibil egali, pe aceeași poziție."

    In cheia de mai sus, nu era oare firesc ca in cele doua ferestre, cea de la inceputul verii si cea de la finalul ei, cei doi jucatori "sensibili egali" sa-si imparta prezentele? ce s-o fi schimbat de atunci?

    cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      .
      Pe de o parte, o presupunere banala ar fi ca intre timp si-a dat si el seama ca cei doi nu sunt sensibil egali. Pe la inceput cam asa mergea vorba, mie mi s-a parut din prima mult mai bun si cu posibilitatea de a cara un meci de unul singur patrick.

      In schimb, ce nu inteleg eu e care e acuza? Faptul ca comploteaza dragan cu achim pe whatsapp detronarea lui silvasan prin convocarea lui patrick? E adevarat ca in timpul campionatul, prin prisma oboselii adunate, e mai inteligent sa il iei pe richard "pentru un plus de prospetime". Momentan inca nici nu a inceput sezonul...

      cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @fairplay
      nu, nu-i acuz de asa ceva; sunt convins ca nu e nimic de genul asta.
      doar ca mi se pare o prostie sa-l rupi in halul asta pe Pat, care practic nu a avut deloc vacanta, dupa un sezon infernal cu Clujul.
      mai ales ca si daca era convocat Kris in oricare din cele 2 ferestre, rezultatele nationalei ar fi fost aceleasi.

      cu 1 an în urmă (30.08.2022)
    Raspunde
  • Silvois :

    Scurt eseu
    Uitati, Zoki sau Kyndall sunt/au fost niste adevarate legende prin contributia lor la istoria recenta a baschetului clujean, dar Patrick este o prezenta unica. Primii doi mentionati au fost niste profesionisti 100%, si-au facut treaba pentru clubul care i-a platit, dar, la un moment dat, contractul s-a incheiat si gata. Pe cand Pat a adus, pe langa profesionalismul exemplar, si mult, foarte mult suflet. Nu intamplator a fost adoptat de fani, el s-a identidficat, practic, cu destinele acestui club. Lucrurile merg mai departe, acest baiat a primit cetatenie, a fost chemat la glorioasa noastra nationala, iar el isi face datoria impecabil si acolo, nefacand rabat de la seriozitatea care il defineste. Gresiti cei care intrati intr-o disputa sterila, plecand de la rivalitatile dintre cluburi. Nu, Patrick Richard este nu doar un nume mare al baschetului clujean, ci si un nume mare al baschetului romanesc actual, as spune ca cel mai mare. Nu doar pentru valoarea sportiva demonstrata, ci si pentru valoarea sa umana, morala. Hunter are dreptate, tinerii nostri baschetbalisti (nici nu stiu daca-i pot numi baschetbalisti, sincer) sunt niste exemple de amatorism jalnic,pe langa acest sportiv adevarat. Iar faptul ca este folosit excesiv de mult in niste meciuri dinainte pierdute arata, dupa parerea mea, doar disperarea antrenorului de a nu pierde, nu la 25 de puncte, ci la 50, in fata unor adversari cu care, in mod normal, ar trebui sa ne batem de la egal la egal.

    cu 1 an în urmă (30.08.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!