Stiri Juniori U16 Masculin

EDITORIAL. Câteva interpretări legitime

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
06.06.2014

Dragoş Stan (stânga) va oficia finala Ligii Naţionale de Baschet masculin (foto: Alexandru G)

Playoff-ul 2014 al Ligii Naţionale de Baschet masculin poate fi caracterizat, în principal, după două recorduri: ediţia cu cele mai multe meciuri desfăşurate în sferturi şi semifinale din ultimii cinci ani, 23 la număr (faţă de 21 în 2013, 22 în 2012, 19 în 2011, 22 în 2010 şi 20 în 2009), respectiv ediţia cu cele mai multe memorii adresate Federaţiei Române de Baschet transformate în 15 etape de suspendare dictate împotriva a patru arbitri.

Nu mi-am propus prin acest material să disec maniera de arbitraj de până acum sau să fac judecăţi de valoare. Nu e locul şi nici cazul; după cum a declarat şi domnul Horia Păun, sunt comisii abilitate să se ocupe de aceste treburi. Nu am putut însă să nu remarc câteva aspecte a căror raţiune logică să nu "puşte". Poate e ceva de fineţe, poate nu mă uit unde trebuie sau poate pur şi simplu ceva îmi scapă.

Odată cu venirea domnului Horia Păun la cârma baschetului românesc s-a simţit un aer "de nou" în jurul sediului de pe Bulevardul Basarabia. Lucrurile au început să se mişte într-o notă pozitivă, au fost câteva schimbări în conducere, se încearcă dezvoltarea unui program pe termen lung la mai toate categoriile, se iau în considerare aspecte disciplinare (exemplul concludend fiind cazul Eugen Roşu) respectiv modificări până la cele mai mici detalii, precum angajarea unei firme care să se ocupe de PR-ul forului românesc (salutăm această iniţiativă care ne uşurează şi nouă munca). Cu toate acestea, sunt de părere că, deocamdată, nu este suficient. Domeniile de bază au rămăs restante la adaptarea noilor standarde.

Suspendarea arbitrului Laszlo Bukureşti a fost unul dintre evenimentele ce nu au putut fi trecute cu vederea de cei ce urmăresc acest fenomen. A venit ca un semnal de alarmă din partea comisiilor FRB, însă doar pe plan intern. Conform comunicatului CCAB, Bukureşti a primit o sancţiune record de 8 etape, menţionându-se expres că erorile de arbitraj nu au viciat rezultatul final al jocului. Bineînţeles că raţionamentul a stârnit zâmbete pe sub mustăţi. E ca şi cum pentru nerespectarea culorii roşii la semafor, agentul constatator ţi-ar acorda ca pedeapsă principală un avertisment, iar ca pedeapsă complementară ar dispune confiscarea maşinii. Cel puţin aşa se interpretează. Bineînţeles că există un regulament unde se specifică modul individualizării pedepselor, dar documentul e disponibil doar la nivel intern.

Un alt episod ce mi-a atras atenţia s-a consemnat la finalul meciul #4 al seriei "U" Mobitelco vs. CSU Sibiu. După memoriul echipei sibiene, CCAB a dispus sancţionarea arbitrilor Nicolae Dragoş şi Stan Dragoş, datorită prestaţiei din confruntarea desfăşurată în Sala Sporturilor "Horia Demian". Singurul care a primit un calificativ "bun" a fost Marius Ciulin, constănţeanul ce se afla în zona de sub inel la pătrunderea din ultima secundă de joc a lui Popa Calotă. Beneficiind de o plasare bună, Ciulin a participat pasiv la acţiune, afrmând după meci că nu a văzut faza. Fără a face prea multe comentarii cu privire la acţiunea lui Popa Calotă, nu am înţeles care a fost raţionamentul pentru care CCAB i-a sancţionat pe cei doi.

Consider că se impune comunicarea detaliată a motivelor care au stat la baza luării unor decizii. Doar în acest mod pot fi evitate interpretările legitime de tipul celor enunţate în paragraful anterior, iar transparenţa ar putea  scuti forului românesc de tot mai multe critici îndreptate spre arbitraj şi implicit spre FRB.

Ultimul punct de pe listă se referă la arbitrul Doru Vinaşi. Puţini ştiu că este ultimul sezon de activitate al arbitrului FIBA originar din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, cavalerul fluierului, care are la activ peste 15 ani de experienţă, timp în care a oficiat nenumărate meciuri internaţionale, a fost delegat de doar două ori în playoff-ul LNBM, aflându-se la egalitate cu debutantul Stan Dragoş (va fi întrecut de Stan care a fost delegat sâmbătă la Oradea). Aceeaşi situaţie s-a înregistrat în urmă cu câteva sezoane când Fabiana Martinescu a fost delegată de FIBA să arbitreze finale de competiţii internaţionale, însă nu a oficiat niciun joc din playoff-ul LNBM!

Toate aceste  interpretări legitime ar putea fi ignorate în contextul unei bune comunicări din partea Federaţiei Române de Baschet. Consider că doar în acest mod s-ar putea înlătura scenariile ce, pe bună dreptate, planează în momentul de faţă în baschetul românesc.

Sau poate sunt eu prea exigent, iar solicitările mele, neîntemeiate...

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!