Stiri Juniori U16 Masculin

U16: România avansează în semifinalele Campionatului European de la Pitești

U16: România avansează în semifinalele Campionatului European de la Pitești

România s-a duelat vineri, 11 august, cu Ungaria în cadrul sferturilor de finală ale Campionatului European U16 Masculin - Divizia B, tricolorii fiind fără înfrângere până în acest punct al întrecerii. Duelul din Pitești Arena s-a încheiat cu succesul României, 83-73 în urma unei reprize de overtime, și a adus astfel calificarea în semifinale.

România: Codruț Dinu, Paul Itu, Melvin Dubuc, Raul Mitrache, Andrei Buboiu

Ungaria: Gabor Lukacsi, Viktor Hanzely, Mark Mezofi, Levente Tallos, Peter Rosta

Partida a debutat cu șase puncte la rând din partea maghiarilor, Codruț Dinu fiind cel care a dezghețat tabela în dreptul României cu un coș de la distanță. Rosta a refăcut un ecart de două posesii și tot Dinu a reușit să egaleze la jumătatea sfertului inaugural (11-11), după care au urmat trei minute fără coș marcat. Matea și-a împărțit perechea de libere și a dus în premieră „vulturii” la conducere, iar un răspuns pentru tripla lui Mezofi nu s-a lăsat așteptat (12-16) și România a încheiat mai bine sfertul, scorul fiind 20-18 în urma unor reușite de la distanță din partea lui Dinu.

Tricolorii au putut să pună trei posesii între la scurt timp după începutul celui de-al doilea sfert, Roșu fiind precis la 25-18 și peste câteva atacuri tot el a punctat la 30-22, cel mai mare ecart al partidei până în acel moment. După un time-out al Ungariei, Andrei Buboiu a înscris pentru 34-24 la jumătatea celui de-al doilea parțial, iar Tallos a răspuns cu reușite consecutive din spatele arcului de cerc și în urma punctelor lui Rosta a venit un timp de odihnă pentru români la 34-32. Voiculescu a oprit run-ul maghiarilor, care au putut să egaleze situația și tot el a dus scorul la 38-34, iar ecartul la pauză între cele două naționale a fost de trei puncte: 39-36.

România a început perfect repriza secundă și și-a format un avantaj de nouă puncte după coșul lui Dinu și la 45-36 a venit un time-out la banca Ungariei, iar peste câteva atacuri Lukacsi a semnat primele puncte ale maghiarilor. Oponenții au intrat într-un run de 13-2 și Fekete-Gal a forțat banca tehnică a României să solicite un timp de odihnă și Rosta a dus apoi naționala Ungariei la 47-51, Petru Voiculescu fiind cel care a oprit pe moment perioada excelentă a adversarilor. Tot cu contribuția lui Voiculescu, România a revenit la conducere pentru multiple secunde, dar sfertul al treilea s-a încheiat cu 57-58.

Cele două naționale au fost pe rând în față pe tabelă în primele momente ale sfertului patru și tripla lui Tallos a dus scorul la 61-65, iar dunk-ul lui Lukacsi a fost secondat de un time-out. Buboiu a întrerupt run-ul maghiarilor la jumătatea parțialului și Dinu a redus la 65-69, pentru ca Tallos să găsească un răspuns din căciulă. Dinu a scuturat plasa de la distanță aproape de la logo și România a beneficiat de minge după o posesie pierdută a Ungariei, Voiculescu fiind cel care a scos o liberă suplimentară pentru 73-71 și Rosta a egalat cu trei secunde rămase pe cronometru, după mai multe ratări ale maghiarilor. Dubuc și Buboiu n-au putut înscrie coșul victoriei și jocul a intrat în overtime: 73-73.

„Vulturii” au produs un run important în prelungiri și s-a ajuns la 81-73 după layup-ul lui Voiculescu, tot el fiind cel care a dus ecartul la unul format din două cifre. În cele din urmă, partida din Pitești Arena s-a încheiat cu 83-73, rezultat care a însemnat a 5-a victorie consecutivă pentru tricolori.

Codruț Dinu a fost MVP-ul partidei cu 28 de puncte, 16 recuperări și 5 pase decisive, iar Petru Voiculescu a adunat 23 de puncte, 6 recuperări, 4 capace și 3 intercepții, în timp ce Matei Roșu a contribuit cu un double-doube format din 14 puncte și 11 recuperări.

Peter Rosta a răspuns cu 21 de puncte, 15 recuperări și 6 capace, Levente Tallos a avut 15 puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive, iar Gabor Lukacsi și Mark Mezofi au fost ambii cu câte 11 puncte.

România ajunge în penultimul meci de la Pitești, unde se va duela cu câștigătoarea sfertului de finală dintre Bulgaria și Cehia. Meciul din semifinale va avea loc sâmbătă, 12 august, de la ora 20.30.

*foto: fiba.basketball

5 comentarii la aceasta stire:
  • FC Argeș Pitești Dan N :

    Ce frumos
    Ma bucur ca am ajuns in semifinale si am aratat ca o echipa puternica, de parca nu ar fi jucat … Romania :)
    Cred in continuare ca intr-un an cativa tineri pot avansa la seniori - cel putin sa mai schimbe jucatorii batrani:)

    cu 8 luni în urmă (11.08.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Cine
    Antreneaza la U16? Cred ca ar fi fost frumos de amintit echipa tehnica.

    cu 8 luni în urmă (12.08.2023) Raspunde
  • CSM Ploiești CONSTANTIN MIRCEA :

    neconcludent
    De urmarit sunt jucatorii de perspectiva. Fiecare echipa ii creste. Romania din pacate cam lipseste la acest capitol. Rezultat bunicel pe grupa de varsta, ce nu spune nimic bun despre viitorul baschetului romanesc.
    Doar uitati-va cam cum arata jucatorii eficienti la U20.

    cu 8 luni în urmă (12.08.2023) Raspunde
  • varu silvois :

    un aspect relevant
    e faptul ca activam in Divizia B si asta la toate nivelurile atat feminin cat si masculin. La 16 ani diferentele intre tineri inca nu sunt atat de mari, problema e ca noi nu stim sa-i facem sa performeze si cand ajung la 20 de ani ai nostri vor evolua in precalificari iar..."ai lor" in divizia A la nivel international si la echipe de top pe plan intern.

    cu 8 luni în urmă (12.08.2023)
    • Virtus:

      Ideal ar fi
      Să ajungă toți în ncaa (fie si ncaa 2) decât sa se confrunte cu regulile frb sau mai știu eu ce staffuri tehnice inspirate prin lnbm

      cu 8 luni în urmă (12.08.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!