Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

România întâlnește Cehia în deplasare în a doua etapă din calificările la Women's Eurobasket 2021

România întâlnește Cehia în deplasare în a doua etapă din calificările la Women's Eurobasket 2021

Naționala de senioare a României joacă duminică, de la ora noastră 19:00, al doilea meci din calificările la Women's Eurobasket 2021. Tricolorele vor juca la Praga cu Cehia, cealaltă formație care s-a impus în runda inaugurală. Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori până acum de când participă Cehia, ambele meciuri fiind la turnee finale. Annemarie Godri-Părău a fost în lot la amândouă partidele, din 2001 și 2015. Față de ultima confruntare alte patru jucătoare de la fiecare reprezentativă sunt și azi în lot.

România este liderul grupei D din preliminariile la Women's Eurobasket 2021 după prima etapă. Tricolorele au deschis campania de calificare cu o victorie acasă, 70-55 cu Danemarca. A fost un meci controlat de Acvile joi, acestea conducând și cu un avans de 20 de puncte. Naturalizata Ashley Walker a fost coșghetera partidei cu 16 puncte, în double-double pentru reprezentativa noastră cu 12 recuperări, plus 6 assist-uri. Extrema a fost nominalizată în echipa etapei. Alte trei tricolore au încheiat în double-digits: Elisabeth Pavel cu 13 puncte (plus 7 recuperări), Gabriela Mărginean cu 12 puncte și Annemarie Godri-Părău cu 11 puncte (plus 6 pase decisive). A fost debutul oficial pentru Ayhan Avci ca selecționer al României.

De partea cealaltă, Cehia a avut parte de un joc mult mai echilibrat în Italia, cu 9 schimbări de lider. Cehoaicele s-au impus la final cu 62-52. Julia Reisingerova a fost cea mai bună marcatoare a Cehiei cu 15 puncte, iar Kia Vaughn s-a remarcat cu 11 puncte și 6 recuperări.

România încearcă să revină la un turneu final după cel din 2015, la care a participat în calitate de gazdă. Reprezentativa țării noastre a obținut ultima dată calificarea pe teren pentru europeanul din 2007. Cea mai bună clasare a tricolorelor este locul 4, în trei ediții consecutive, 1962, 1964, 1966. România a avut 15 participări consecutive la întrecerea continentală în perioada 1960-1987.

Cehia are 13 participări la rând la turneul final al Campionatului European. Prima a fost în 1995, după ce timp de mai multe decenii Cehoslovacia a fost cea care a jucat. De când participă ca țară independentă, Cehia are două medalii. În 2003 a luat argintul, după ce a pierdut finala cu Rusia, 56-59. În 2005 titlul european mergea în Cehia, după o finală cu aceeași Rusie, dar de acea dată câștigată cu 72-70.

România și Cehia s-au mai întâlnit de două ori în meciuri oficiale, de fiecare dată la turneele finale, cele din 2001 și 2015. O singură jucătoare s-a aflat în lot la ambele partide și va fi și duminică pe teren. Veterana Acvilelor, Annemarie Godri-Părău, a fost convocată la cele două turnee.

Cehia s-a impus în ambele confruntări directe. În 2001 cele două echipe au jucat în primul tur pentru clasament, după ce nu au reușit să treacă de grupe. Victoria le revenea cehoaicelor cu 71-69, pe sferturi: 20-22, 17-20, 18-13, 16-14. Pe site-ul dedicat acelei competiții este disponibil doar scorul de la acel joc, nu și statistica.

Ultima confruntare dintre cele două formații a fost în 15 iunie 2015, la Timișoara, în ultima etapă din prima fază a grupelor. Atunci tricolorele mai păstrau șanse să avanseze, dar aveau nevoie de o victorie. Cehia s-a impus în partida din grupa A, găzduită de Timișoara, cu 82-71 (20-18, 19-17, 24-18, 19-18). Coșghetera partidei era Alena Hanusova, cu 24 de puncte. Cea mai bună marcatoare a tricolorelor era Gabriela Mărginean, cu 22 de puncte, aproape de double-double cu 9 recuperări.

Mărginean este căpitanul Acvilelor în actuala campanie de calificări. Pe lângă Annemarie Godri-Părău, alte trei jucătoare care au evoluat în acel meci pentru România sunt și acum în lot: Elisabeth Pavel (a înscris 11 puncte atunci), Gabriela Irimia și Adina Stoiedin. Kamila Stepanova, Romana Hejdova, Katerina Elhotova (13 puncte) și Tereza Vyoralova au jucat atunci pentru Cehia și au evoluat și în prima etapă din aceste calificări, în timp ce Veronika Bortelova a trecut din teren pe bancă, fiind secund.

Partida dintre Cehia și România se dispută duminică, 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Kralovka Arena, din Praga, de la ora 19:00 (ora noastră). Meciul va fi transmis pe youtube aici.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!