Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

44.510 suporteri au fost în tribunele BTarena și Oradea Arena la finala LNBM

44.510 suporteri au fost în tribunele BTarena și Oradea Arena la finala LNBM

Duminică, 28 mai, s-a încheiat ediția 2022-2023 a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Pe teren propriu, U-BT Cluj-Napoca s-a impus cu 70 la 59 și a obținut a patra victorie la rând în fața lui CSM Oradea, câștigând titlul de campioană.

Seria finală a fost lungă, fiind nevoie de șase partide pentru a decide câștigătoarea LNBM și în mediul baschetbalistic s-au auzit unele voci care au spus că e prea mult o finală pe sistemul „cel mai bun din 7 meciuri”.

Atât U-Banca Transilvania, cât și CSM Oradea au avut un număr mare de jocuri în această stagiune, cu o mulțime de călătorii în Europa, care și-au pus, cu siguranță, amprenta asupra evoluției din finală.

Nivelul baschetului nu a fost întotdeauna cel mai bun, consemnându-se 185 de turnovers în cele șase confruntări din finală, adică o medie de 30.8 greșeli/joc. De asemenea, din cele 305 aruncări de la distanță, doar 100 au fost marcate, așadar un procentaj de 32.8%.

Cu toate acestea, marele câștig al finalei este interesul uriaș pe care l-a stârnit. Conform statisticii oficiale de pe site-ul Federației Române de Baschet, la cele șase meciuri din finală au participat 44.510 de oameni:

  • Meciul 1: 5350 de suporteri
  • Meciul 2: 5200 de suporteri
  • Meciul 3: 9536 de suporteri
  • Meciul 4: 9074 de suporteri
  • Meciul 5: 5350 de suporteri
  • Meciul 6: 10.000 de suporteri (un nou record de audiență în LNBM)

Așadar, în medie, 7418 persoane au participat la fiecare joc al finalei. Mai mult decât atât, înaintea fiecărei partide au existat mulți fani care nu au mai prins bilete. Cu siguranță, dacă cele două săli din Oradea și Cluj-Napoca ar fi fost mai mari, acestea ar fi fost pline.

Interesul uriaș al fanilor a reprezentat ceva istoric pentru baschetul românesc și chiar și pentru sportul românesc, demonstrând cât de important e să existe arene mari, capabile să găzduiască 5000, 10.000 de oameni.

Dacă ne uităm în urmă, la precedentele șase finale, vom observa că nu există termen de comparație din punct de vedere al suporterilor prezenți în sală:

  • 2022 – U-BT Cluj-Napoca vs. CSO Voluntari: 4 meciuri – 12.300 de suporteri
  • 2021 – U-BT Cluj-Napoca vs. CSM Oradea: 5 meciuri – 12.025 de suporteri
  • 2019 – BC CSU Sibiu vs. CSM Oradea: 4 meciuri – 7780 de suporteri
  • 2018 – CSM Oradea vs. CSM Steaua Eximbank București: 4 meciuri – 4480 de suporteri
  • 2017 – U-BT Cluj-Napoca vs. CSM Steaua Eximbank București: 3 meciuri – 6900 de suporteri
  • 2016 – CSM Oradea vs. BC Mureș Târgu Mureș: 5 meciuri – 10.070 de suporteri

Conform acestor statistici, la cele 20 de meciuri jucate în ultimele cinci finale (2017, 2018, 2019, 2021, 2022) au participat 43.485 de spectatori, așadar mai puțini decât au fost în tribune în cele șase partide din finala actualei stagiuni.

Desigur, majoritatea finalelor din perioada 2016-2022 s-au jucat în arene sold-out sau în condiții de pandemie și, cu siguranță, dacă ar fi existat săli mai mari, aceste numere ar fi arătat altfel.

De exemplu, BC CSU Sibiu a jucat toate meciurile din playoff cu casa închisă, galeria galben-albaștrilor făcând o atmosferă extraordinară. Această atmosferă trebuie remarcată și la cele șase jocuri din finala LNBM, unde chiar dacă au existat anumite tachinări reciproce între clujeni și bihoreni, partidele s-au disputat într-un spirit de fair-play.

Acest lucru demonstrează popularitatea baschetului în țara noastră și nu poate decât să ne bucure. Piteștiul are o sală nouă din acest sezon, sperăm ca și Constanța să termine construcția sălii noi în curând și, treptat, să avem în fiecare oraș câte o sală modernă.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, Facebook – CSM Oradea

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Cazuri fericite
    In care a existat concordanta intre dezvoltarea infrastucturii si a cluburilor sportive de inalta performanta.
    Ca parte goala a paharului, baschetul e inexistent pe tv, nici o stire, nici un talk show, in conditiile in care sunt 3-4 poli puternici in tara: cluj oradea sibiu si dintre tm, arges, mures, craiova. Eu zic ca interes ar fi. Macar o emisiune de profil de o ora odata pe saptamana, sambata la 11, cand nu se uita nici dracu la tv.
    @baschet.ro, nu intrebati la Gigi?🤭

    cu 10 luni în urmă (29.05.2023)
    • Fenerbahce Alagöz Holding alxatl:

      Audienta TV
      La primul meci s-au uitat 11.000 de oameni pe Digi și 4.000 pe PrimaSport. :) Baschetul e la TV doar ca să poată avea casele de pariuri reclame în timpul partidelor. În rest, no one cares sadly.

      cu 10 luni în urmă (29.05.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @ & @
      Pai 15000 de privitori nu sunt putini deloc. Daca bine am retinut audientele Gigi 3-4 si Prima 2,3,4,5 se invirt undeva intre 1000 si 6000 medie zilnica. .Dar este adevarat ca asa este "educat" publicul televizionist doar cu "folbal", stiri despre ce prostii scoate pe gura jiji-fecali, ce "starleta" isi arata lenjeria prin tribune, cu cine s-a cuplat nus'ce fotbaliator obscur pe care acelasi jiji-fecali il va vinde la Sfintu' Asteapta cu 678 milioane euro plus 492 milioane lire sterline ( in dolari nu mai lucreaza ciobanimea sa !). { ca sa nu mai zic de faptul ca romanii au "privilegiul" de a urmarii acelasi meci de folbal pe 3 sau 4 canale deodata } Se mai da si fotbal international ( poate exagerat de mult - divizia 2 Germania !?! ) si tenis feminin pentru ca s-a semnat contractul cu WTA cind Halep era number one. Ceva handbal si firimituri de baschet. Era sa uit de Formula 1. Nici macar la STIRI nu se dau REZULTATE din Competitiile sportive europene sau mondiale, de nationale nu mai zic. Pentru majoritatea posturilor TV nu exista Campionarte Mondiale sau Cupe Mondiale sau Europene la sporturi de iarna sau alte sporturi de echipa sau individuale. Doar TVR-ul mai aminteste de ceva competitii de volei, rugby, atletism, schi etc. Noroc cu internetul si posibilitatea de a urmarii cam ce sport prefera fiecare.

      cu 10 luni în urmă (29.05.2023)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    Totusi
    Achim și sere sau ceva jucatori orădeni nici o declarație? Poate ne zice sere cum e degetul mijlociu arătat lui guzman la acel dunk:)

    cu 10 luni în urmă (30.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!