Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa a 16-a: U Mobitelco câştigă mult aşteptatul derby cu Ploieştiul. Podiumul rămâne neschinbat

Adrian Micinic

Adrian Micinic
17.01.2012

MVP - Kyndall Dykes

Etapa a 16-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a rezervat trei confruntări între echipe situate în jumătatea superioară a clasamentului. Campioana a câştigat derby-ul rundei, Piteştiul a recuperat un handicap de peste 20 puncte pentru a se impune, iar Gaz Metan Mediaş a triumfat la Târgu Jiu în condiţiile în care a jucat pentru prima dată cu noul conducător de joc, unul achiziţionat în pauza dintre tur şi retur. Liderul la zi a stopat invincibilitatea lui CSM Bucureşti în propriul fief, iar Oradea şi Mureş se menţin pe podium.

U Mobitelco Cluj - CSU Ploieşti 77-67

U Mobitelco Cluj-Napoca a câştigat derby-ul cu CSU Asesoft Ploieşti din etapa a 16-a în sezonul regulat al Diviziei A la masculin - ediţia 2011/12. Meciul ce a opus finalistele a patru din ultimele şase ediţii de campionat a fost adjudecat de către echipa care a răspuns mai iute şi mai eficient la jocul adversarului.

Marcel Ţenter, căci lui i se atribuie foarte multe din meritele succesului împotriva lui CSU Ploieşti din seara de sâmbătă (14.01) de la Sala Horia Demian, şi-a dispus echipa foarte bine în teren, găsind soluţii pe faza defensivă la care omologul său nu a avut replică.

Clujul a fost la pămât de două ori în acest meci, dar de fiecare dată i s-a întâmplat când a avut suficient timp pentru a repara greşelile. Şi nu a lăsat timpul să treacă fără să reacţioneze. Ardelenii au învins datorită faptului că pe faza ofensivă au împins mingea către jucătorii cu potenţial şi care ştiu ce este de făcut pe parte de finalizare.

Campioana nu a avut energie la început, dar impulsionată de o întreagă sală şi-a elevat nivelul de intensitate fizică, dominându-şi adversarul pe alocuri la recuperări în special datorită prezenţei sub panoul advers, iar pe parte de inteligenţă baschetbalistică Marcel Ţenter, alături de staff-ul său tehnic, a făcut o demonstraţie cât se poate de clară a ceea ce înseamnă să ştii să antrenezi. Emblematic pentru acest meci este sistemul defensiv pe zonă combinată, unul care l-a anihilat complet pe Arvydas Cepulis în repriza a doua şi care l-a împiedicat pe Darius Hargrove să se dezlănţuie. Analiză detaliată AICI.

CSM Bucureşti - BC Timişoara 74-78

Primul meci oficial din anul 2012 în Divizia A masculin a fost unul deosebit de atrăgător. CSM Bucureşti şi Baschet Club Timişoara au oferit un spectacol agreabil, cu multe momente de baschet de calitate. Confruntarea a fost adjudecată de către echipa cu mai multe resurse din punct de vedere ofensiv, iar aceasta, la momentul prezent este gruparea bănăţeană.

Cele două protagoniste ne-au oferit o mostră de baschet frumos, practicat în mod organizat, cu circulaţii foarte bune ale mingii şi care au avut darul de a expune defensivele în sistem zonă. În schimb, pe apărare om la om lucrurile au stat altfel şi acesta este unul dintre motivele pentru care oaspeţii din acest meci nu au reuşit să se apropie de media stagională obişnuită la capitolul puncte marcate.

Timişoara a învins pentru că l-a avut în componenţă pe cel mai inspirat şi lucid jucător de pe teren. Totodată acest jucător a marcat cu lejeritate de la distanţă în pofida problemelor pe care doi dintre titularii echipei sale le-au întâmpinat pe finalizare. În plus, bănăţenii au ştiut să limiteze echipa adversă în spaţiul de trei secunde şi au beneficiat de forma mai puţin bună a lui Goran Martinic, un jucător care pe de altă parte primeşte mai multă atenţie din partea defensivelor adverse. Analiza completă AICI.

CSM Oradea - CSU Sibiu 108-101

Meciul cu cele mai multe reuşite pe tabela de marcaj a fost adjudecat de către echipa bihoreană, una care prin prisma acestui rezultat obţine un avantaj foarte important împotriva grupării de pe Cibin, pe care a învins-o de două ori în acest sezon competiţional.

Prima repriză s-a desfăşurat sub semnul echilibrului, însă în partea a doua diferenţa a fost făcută de echipa ce dispune de pregătirea fizică superioară şi jocul mai ordonat dintre cele două. Impulsionaţi şi de un public mai numeros şi vocal decât de obicei, elevii lui Cristian Achim au tranşat soarta partidei în manieră mai evidentă decât o arată rezultatul.

Formaţia oaspete a beneficiat de 41 puncte din partea fundaşului Jaytornah Wisseh, iar ceilalţi titulari au combinat pentru alte 53 puncte pe tabela de marcaj. Lipsa unei contribuţii din partea rezervelor, restul de şapte puncte fiind opera lui Cortney Scott, jucător folosit cu precădere pe postul 3 în condiţiile în care el evoluează 4 sau chiar 5, respectiv uşurinţa cu care apărarea presing a fost depăşită de adversar au fost elementele ce au răpus echipa lui Cătălin Vulc.

Oradea a executat foarte bine din punct de vedere ofensiv având peste 60% la aruncările de două puncte, respectiv 46% la cele din spatele semicercului. Mai mult, gazdele şi-au dominat adversarul la capitolul recuperări sub ambele coşuri. Dacă ar fi ceva de reproşat echipei orădene în acest meci asta se referă la atitudinea jucătorilor folosiţi în ultimele minute ale meciului.

Energia Rovinari - Gaz Metan Mediaş 79-85

Ardelenii au obţinut o victorie importantă în deplasare, pe terenul unei formaţii ce speră la calificarea în playoff. Oaspeţii au început mai bine şi au construit un avantaj de 16 puncte pe tabela de marcaj pentru a se impune la capătul unui meci în care Energia Rovinari nu a condus nici măcar o dată. Ambele echipe au folosit rotaţii de câte opt jucători, fiecare baschetbalist ce a intrat pe teren având cel puţin 13 minute de joc.

Trei jucători de la Gaz Metan au avut 14 puncte, Nicoară realizând al 8-lea double-double, iar Tomeljak a debutat cu un double-double ce a cuprins şi 12 pase decisive. În pofida problemelor la mână, Deven Mitchell s-a echipat bifând 17 minute de joc pentru 10 puncte.

Porter Troupe a revenit la Energia Rovinari cu un joc solid ce a cuprins 19 puncte, 5 recuperări şi 5 pase decisive. În schimb, Rajko Kljajevic a petrecut 13 minute în teren pentru 6 puncte. Bice Kabengele a fost al doilea realizator al gorjenilor cu 17 puncte, în vreme ce Louis Darby nu a reuşit să repete prestaţiile cu care a terminat turul. Totuşi, el a avut 16 puncte, 5 recuperări şi 5 pase decisive.

BCM U Piteşti - BC Miercurea Ciuc 88-84

Formaţia din judeţul Harghita a construit un avantaj de 22 puncte pe parcursul primei reprize atunci când a înscris 61 puncte. Trupa lui Tudor Costescu a recuperat acest handicap pe parcursul reprizei a doua, una la capătul căreia s-a consemnat cea mai spectaculoasă răsturnare de situaţie în acest sezon.

Miercurea Ciuc a fost foarte aproape de a furniza surpriza primei etape din retur, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Tandemul Popovic - Kinloch, adică jucătorii aduşi ca şi extratransferuri, a combinat pentru 48 din punctele echipei piteştene.

Oaspeţii au avut multe posesii pierdute, rezervele echipei ardelen contribuind cu doar 19 puncte, spre deosebire de cele 34 marcate de garnitura a doua a gazdelor.

În urma acestui rezultat, BCM U Piteşti egalează pe Energia Rovinari şi se apropie la un singur punct de locul 8, deţinut de către CSU Ploieşti. În schimb, Miercurea Ciuc rămâne cu doar două victorii.

CSŞ Giurgiu - SCM U Craiova 66-58

Meciul cu cele mai puţine reuşite pe tabela de marcaj în runda inaugurală din anul 2012 s-a consemnat la Giurgiu. Formaţia locală, nou promovată, a reuşit să câştige un meci din Divizi A masculin deşi a înscris doar 14 coşuri de două puncte în 40 minute de joc efectiv.

La formaţia gazdă a debutat noul antrenor şi au fost folosiţi trei jucători americani aduşi în această iarnă, doi dintre ei aflându-se la debutul absolut în Divizia A. De cealaltă parte, Andjelko Mandic a avut patru oameni noi faţă de tur.

CSŞ Giurgiu a avut 12 puncte marcate din spaţiul de trei secunde, dar a pus 29 de puncte pe tabela de marcaj de la linia de pedeapsă. Raportul faulturilor comise a fost aproape dublu: 15-29. Asta în condiţiile în care trei dintre jucătorii români ai Craiovei au fost descalificaţi.

Meciul a avut parte şi de întâmplări extrabaschetbalistice, însoţitorii echipei oaspete împreună cu antrenorul secund Marius Toma au fost evacuaţi din sală.

CSŞ Giurgiu obţine a 5-a victorie stagională şi se situează la locul 11 al clasamentului, la trei puncte în urma locului 8. În schimb, Craiova rămâne cu patru succese şi se află pe locul 12.

BC Mureş - Politehnica Iaşi 110-66

Una dintre principalele favorite la titlul naţional a început anul 2012 cu o victorie logică asupra ultimei clasate în Divizia A masculin. Tigrii mureşeni au înscris 110 puncte pentru a se menţine pe podiumul clasamentului.

Srecko Sekulovic a obţinut o victorie la 44 puncte diferenţă şi a beneficiat de 70 puncte din partea rezervelor. Şase jucători ai Mureşului au depăşit pragul de 10 puncte marcate, iar Miladin Pekovic a debutat în Divizia A cu un joc solid în cele 22 minute acordate.

Mikalai Aliakseyeu a reuşit un prim double-double în Divizia A, iar JuJuan Cooley l-a realizat pe cel de-al doilea. De cealaltă parte, Vlad Popovici a avut 19 puncte şi 9 recuperări în condiţiile în care Vlad Cobzaru nu a jucat.

Ardelenii obţin a 5-a victorie din tot atâtea meciuri jucate sub comanda noului antrenor, în vreme ce Iaşiul rămâne fără victorie în actuala ediţie de campionat.

Foto: Eugen Olariu
foto flash: u-mobitelco.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!