Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

INTERVIU. Alexandru Pașca: „Dacă noi dictăm ritmul de joc, nu știu câte echipe se pot ține după noi”

INTERVIU. Alexandru Pașca: „Dacă noi dictăm ritmul de joc, nu știu câte echipe se pot ține după noi”

Marți, 13 august, România a învins-o pe Marea Britanie, scor 80-63, și a obținut cea de-a 4-a victorie în cinci partide. Astfel, selecționata U16 a țării noastre s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European, divizia B, acolo unde o va înfrunta pe Danemarca.

Cel mai bun marcator al României în disputa cu Marea Britanie a fost Alexandru Pașca, junior al clubului U-BT Cluj-Napoca. Acesta a adunat 21 de puncte, 5 pase decisive și 3 intercepții, remarcându-se, în special, prin aruncările de la distanță. 

După jocul ce a avut loc la Podgorica, în Muntenegru, site-ul nostru l-a contactat pe Alex Pașca și acesta a acceptat să ofere un scurt interviu legat de echipa națională și de experiența sa la acest Campionat European. 

Marți ați jucat un meci decisiv cu Marea Britanie pentru calificarea în sferturile de finală ale Campionatului European. Începutul a fost unul dificil, fiind conduși la 17 puncte, dar ați reușit să vă redresați și să învingeți. Ce anume a produs diferența aceasta de joc între cele două părți ale partidei?

Ca echipă am intrat foarte moale, puțin cu frică, aș zice eu, și nu știu de ce. Însă, la pauza primului sfert, după discursul domnului antrenor, ne-am motivat foarte bine. Pe parcursul meciului am dovedit că suntem mai buni și că ne dorim mai mult victoria. Banca a fost extraordinară și a venit constant cu energie. Atitudinea a făcut totul. 

Cu 21 de puncte, ai fost cel mai bun marcator al naționalei. Cum te-ai simțit?

M-am simțit foarte bine, deoarece în meciurile trecute am reușit să îmi creez aruncări, însă am avut procentaje mai slabe. Am fost foarte fericit că am reușit să îmi îndeplinesc rolul de shooter în această echipă cu succes. Trebuie să le mulțumesc și colegilor deoarece majoritatea aruncărilor mele au venit pe „catch and shoot” iar fără ei și încurajările lor nu se ajungea aici. 

Care ai zice că sunt atuurile României la acest turneu? 

Noi nu suntem o echipă cu talie, ci aș zice că suntem chiar foarte mici pentru baschet. Dar asta ne ajută în apărare unde suntem foarte rapizi și agresivi. În atac, noi jucăm foarte repede („run and gun”) și asta ne ajută să creăm aruncări deschise și pătrunderi. Dacă noi dictăm ritmul de joc nu știu câte echipe se pot ține după noi.

Care sunt obiectivele voastre pentru această competiție? Până acum, colegii voștri mai mari nu au avut așa de mult succes. 

Să câștigăm, normal. Încă nu suntem mulțumiți că am ajuns în 1-8, deoarece știm că putem mai mult. Va fi foarte greu, dar suntem pregătiți și fizic, și din punct de vedere baschetbalistic foarte bine. Nu avem niciun fel de presiune pe noi deoarece lipsa de rezultate a altor generații nu ne presează să luăm un anumit loc. Jucăm fără stres, fără presiune și, din punctul meu de vedere, acesta este un avantaj. Chiar cred că vom face o figură foarte frumoasă. 

Ce înseamnă pentru tine să joci în echipa națională?

 Mă simt foarte mândru să joc pentru echipa națională și să știu că sunt printre cei 12 copii din toată generația mea care joacă la un campionat european și reprezintă România. Este o experiență de neuitat și profit de ea la maxim.

 Ai urmărit meciurile seniorilor cu Cipru și Slovacia? Dacă da, ce crezi despre șansele lor de calificare și care este jucătorul tău preferat? 

Nu am reușit să văd meciurile lor, însă, din câte am auzit, avem șanse și trebuie să profităm. Jucătorul meu preferat român este Nandor Kuti, însă el nu se află în lot, fiindcă este accidentat. Din lotul care a jucat meciurile respective îl admir foarte mult pe Bobe Nicolescu.

Confruntarea dintre România și Danemarca are loc joi, 15 august, de la ora 17:00, și poate fi urmărită în direct pe canalul de Youtube al FIBA.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!