Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Oficial. Echipele vor avea voie cu maxim un singur sportiv naturalizat

Oficial. Echipele vor avea voie cu maxim un singur sportiv naturalizat

Modificarea anunțată exclusiv de baschet.ro cu privire la numărul sportivilor naturalizați a fost anunțată oficial de site-ul Federației Române de Baschet.

Astfel, potrivit deciziei numărul 14 a Consiliului Director aflăm următorul lucru:

Se aproba cu majoritate de voturi ca in LNB, CR si SuperCupa Romaniei sa poata fi folosit maxim un jucator naturalizat pe foaia de joc, in conformitate cu regula FIBA.”

Această decizie care va intra în vigoare încă din sezonul în curs va afecta pe cei de la U-BT Cluj. Campioana en-titre are în lot doi jucători cu cetățenie română, de origine americană. Este vorba despre Patrick Richard și Giordan Watson.

O situație asemănătoare a fost în sezonul 2019/2020, când Giordan Watson era pe atunci component al formației CSM CSU Oradea și era coleg cu Kris Richard. Și atunci s-a pus problema ca cei doi jucători să nu poată evolua împreună, dar situația s-a rezolvat când româno-americanii s-au adresat CNCD.

Așadar rămâne să vedem dacă cei doi componenți ai naționalei României născuți peste ocean vor apela la Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu privire la această speță.

Ce e important de știut este că în acest moment U-BT Cluj mai are șase jucători străini în lot, după despărțirea de Toni Katic anunțată astăzi. Astfel, din lotul lui Mihai Silvășan mai fac parte, pe lângă Watson și Richard, și Brandon Brown, Karel Guzman, Andrija Stipanovic, Stefan Bircevic, Dustin Hogue și Elijah Stewart.

Cei doi conducători de joc, Brown și Giordan Watson, sunt încă accidentați iar în meciurile de până acum responsabilitatea inițierii atacului a picat pe umerii lui Katic și Patrick Richard.

*foto: facebook U Banca Transilvania

8 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    nu era nici o problema
    daca se anunta cand trebuia.
    asa e doar inca o incompententa si mafie crasa marca frb.

    cu 2 ani în urmă (27.09.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Data trecută
    FRB a justificat modificarea schimbării, prin faptul că cei doi ( Watson și Richard ) s-ar putea adresa CNCD-ului. Din cîte știu, nu s-au mai adresat deoarece între-timp s-a făcut modificarea. Păi acum nu se poate întîmpla la fel ? Acum a dispărut frica de CNCD ? Sau dacă tot ne-am plimbat prin birourile FIBA, ce ar fi să aplicăm regulamentele lor ( doar parțial și unde ne convine ).
    Precizez că sunt dintre cei care susțin decizia FIBA - un singur naturalizat pe foaie la națională !

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Cât de pe față...
    ... s-au dat deciziile astea pentru a dezavantaja Clujul... fantastic... citez din deciziile publicate pe site frb...

    ”14. Se aproba cu majoritate de voturi ca in LNB, CR si SuperCupa Romaniei sa poata fi folosit maxim un jucator naturalizat pe foaia de joc, in conformitate cu regula FIBA. INFO: Regulamentele BCL stipuleaza foarte clar ca jucatorii naturalizati nu sunt considerati autohtoni. Referitor la jucatorii la care se aplica regula "pasaportului de teren", acestia obtin drept de joc ca romani, dar nu li se aplica si "regula U23", conform deciziei CD anterioare.”

    Observațiile mele:

    1. Regula cu un naturalizat pe foaia de joc trebuia discutata în Noiembrie, conform deciziei din August. Fraierii de la U și-au făcut lotul în funcție de decizia de-atunci... acum cu 2 zile înainte să înceapă campionatul schimbăm chestia aia.

    2. ”in conformitate cu regula FIBA”. Păi dacă am câștigat președinția federației invocând pilele de la fiba, invoc iară FIBA la treaba cu regulile... ok, bine. Dar și în August erau la fel regulile FIBA! De ce s-a făcut schimbarea ACUM și nu ATUNCI?...

    3. Chestia cu pașaportul de teren și neaplicarea regulii U23 lovește într-un singur jucător din tot campionatul ăsta: Diaby. Și într-o singură echipă, în U - care a investit în copil ani de zile...

    Acest capitol dezavantajează o singură echipă, anume pe U-BT. Ceva mai pe față decât atât era doar dacă se zicea ceva de genul:

    14. U-BT joacă ori cu Petrică ori cu Watson ca român. Asta e, țeapă fraierilor. Nu v-ați așteptat? Ioi, ce naivi sunteți... Ah da, și pe Diaby ăla nu-l băgați ca U23, chiar dacă-i considerat român. Ce? Ați investit în el? Hai, joc de gleznă și valea spre Cluj, că dacă ne enervăm interzicem și finanțarea privată peste o anumită limită... cum, nu e legal nici asta? Păi ce, credeți că pe noi ne interesează?...

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • BC CSU Sibiu undercut:

      nu-s de acord
      cu modul in care intelege FRB sa ia asemenea decizii si daca acum cei loviti direct sunt clujenii, la fel de bine puteau fi altii. Din pacate FRB ne-a obisnuit in ultimii ani cu modificari luate pe ultima suta de metri si indiferent cine iese mai sifonat din toate aceste schimbari tarzii, lipsa de predictibilitate a regulamentului e un semn de amatorism.
      Pe de alta parte si cluburile (care se complac ?) ar trebui sa forteze inghetarea regulamentului la o data care sa nu afecteze perioada de transferuri si de alcatuire a loturilor, ori in cazul de fata, U impreuna cu restul echipelor stiau ca surprize de genul acesta pot veni din partea FRB. Norocul U e ca-si permite sa faca asemnea mutari cu Watson, deci prea multa tristete din partea mea, not this time :).

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Markus :

    .
    Personal, vad doua mari probleme si/sau nedreptati:
    1. Faptul ca se naturalizeaza sub pretextul ca e pentru nationala. Cu tot respectul pentru cei 2 Richard, Watson si parca mai este un jucator american cu pasaport romanesc, dar cred ca daca am vrea cu adevarat sa transferam pentru nationala, am aduce niste jucatori cel putin de Eurocup sau chiar Euroliga. Naturalizarile se fac cu ajutorul FRB si mi-ar placea ca sprijinul sa fie acelasi pentru toate echipele in aceasta privinta.
    2. Sa te apuci sa dai o astfel de regula DUPA ce cluburile si-au facut o strategie, dupa ce a mai existat un caz asemanator in trecut (CNCD va da dreptate jucatorilor naturalizati) si dupa ce deja am avut un meci oficial, mi se pare nedrept si iresponsabil. Iar lucrurile sunt foarte clare, U Cluj este echipa dezavantajata, iar asta ne cam lamureste intr-o oarecare masura cam care e clasamentul influentei la FRB. Sunt curios cine a facut parte din Consiliul Director si cum s-au impartit voturile (personal sunt curios cum a votat Sere, daca face parte din CD :) ).

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      sere
      tot ii dati inainte cu Sere, odata si Cristescu e acolo si plasat mai bine decit Sere si apoi vezi cine e presedinte de federatie unde joaca vlad si ce echipa are doar 6 straini, chiar daca regula cu 6 se aplica din sezonul viitor, poate doar asta au reusit sa o amine cu un an

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      sere
      Sere a fost in tabara lui Paun, asa ca nu cred ca are trecerea la madam "FIBA". Doamna nu-i uita prea repede pe cei care i-au fost impotriva.
      Ma mira pozitia lui Cristescu pt ca el s-a pozitionat de la inceput de partea castigatoare si a si obtinut functia dorita. Sa fie chiar asa mare rivalitatea cu Cuic incat sa treci peste atasamentul fata de Cluj? Nu cred ca e cazul la Cristescu. Iubeste prea mult clubul!

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ereticus :

    FRB
    Am si eu o intrebare, oare ce inseamna FRB? Federatia Romana de Borfasi? Nu de alta dar aceasta entitate primitiva (sa nu folosesc cuvinte jignitoare) arte un rol dubios in tot fenomenul asta.... daca pe vremea pasaroiului a existat o anumita coerenta(vaga dar totusi existenta) de cand a venit madame tocmeala sau troncaneala(nu stiu sigur care ii numele lui mam` mare) atat arbitrajul cat si regulamentul macane intr-o singura directie, directie si in directia aia nu sta nici o echipa care sa se poata lauda cu fonduri private in bugetul echipei.......

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!