Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Surse confirmate. Patrick Richard a obținut cetățenia română

Surse confirmate. Patrick Richard a obținut cetățenia română

După Giordan Watson și Kris Richard, un al treilea baschetbalist de origine americană a obținut cetățenia română. Este vorba de Richard II Patrick Neal, în vârstă de 31 de ani, component al echipei U Banca Transilvania Cluj-Napoca până la finalul sezonului 2022/2023. Hotărârea de Guvern a fost semnată pe data de 18 februarie de către premierul Florin Cîțu, urmând ca în următoarele zile "Petrică" să depună jurământul și să devină "ardelean" cu acte în regulă.

În luna septembrie a anului precedent, Baschet.ro anunța că U BT Cluj-Napoca intenționează naturalizarea lui Richard. La aproape jumătate de ani de la acel moment, conducerea clubului clujean a reușit să îndeplinească obiectivul propus. Alți doi sportivi au obținut cetățenia română în ședința de joia trecută, fiind vorba de Umaga Siaki Jack, în vârstă de 36 de ani, și Shennan Stephen Ross, în vârstă de 30 de ani, ambii rugbiști la SCM Saracens Timișoara.

Procedura a fost inițiată Ministerul Tineretului și Sportului, iar cetățenia a fost acordată la cerere, în baza art. 8 indice 2 din Legea Cetățeniei:

Cetățenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiții:

a) solicitantul va reprezenta România în loturile naționale, în conformitate cu reglementările statutare ale federației sportive internaționale la care România este afiliată;
b) solicitantul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e)și își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori specific societății românești.

Cel mai probabil Patrick Richard va depune jurământul până la începerea următorului turneu al LNBM unde va debuta din postura de jucător român. În acest moment, din lotul U BT mai fac parte alți șase sportivi străini anume Karel Guzman, Donatas Tarolis, Andrija Stipanovic, Karlo Zganec, Justin Edwards și Marquis Wright.

*foto: Silviu Cristea

17 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    jordan23
    Se pare că a cântat cucul ora exactă... :-)

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021) Raspunde
  • uplifter :

    Cluj
    Cu acest "transfer" a fost acoperit și singurul punct slab al echipei, romanul din echipa.
    Tot ce-mi mai pot dori acum este ca nu cumva simpaticul coleg Malone sa ne părăsească și sa ne încânte mai departe cu postările lui

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021) Raspunde
  • pipzn :

    Miscare
    foarte buna (in general vorbind) a celor de la "U" si mai ales la momentul potrivit (adica inainte de fazele finale din Cupa Romaniei). Din punctul meu de vedere "U" reintra mai consistent in carti pentru castigarea cupei.

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • BC CSU Sibiu /z/z/z:

      :(
      Ei erau favoriti oricum, acum cu aceasta mutare nu mai exista niciun dubiu asupra castigatoarei.
      Sincer nu cred ca incanta si ajuta pe nimeni aceasta naturalizare, doar pe staff-ul clujean care vrea cu orice pret 2 trofee anul acesta. Avantajul lor e ca l-au semnat pe 3 sezoane, asa ca nu poate pleca de la echipa cum a facut Kristi.
      Sunt curios ce parere au celelalte formatii despre aceasta naturalizare si daca se va trage vreun semnal de alarma.

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      Naturalizarea
      Îi încântă și pe fanii lui U și în plus poate ajunge și la națională. E normal sa vrea să câștige stafful clujean 2 trofee anul asta că ăla e obiectivul lor și de aia îs plătiți.

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • BC CSU Sibiu /z/z/z:

      :(
      S-or bucura unii, dar nu toti. Un naturalizat in plus inseamna automat o sansa in minus pentru un tanar jucator sa intre pe teren. Nu cred ca parintii clujeni care isi trimit copiii la academia de baschet sunt la fel de entuziasmati.

      La nationala sunt deja 2 naturalizati de peste 31 de ani de acelasi nivel cu Petrica si tot nu am reusit sa ne calificam la Eurobasket. Intr-adevar aduce un plus, dar nu este unul semnificativ cum se pomeneste in citatul de mai sus.

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • BC CSU Sibiu /z/z/z:

      :(
      Toate staff-urile sunt platite sa faca performanta. In cativa ani Clujul a facut deja 3 naturalizari, Oradea 1. Daca fiecare echipa si-ar naturaliza cei mai valorosi straini ne-am pacali singuri... unde am ajunge?

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sebas :

    Se confirma
    Practic se confirma un lucru pe care il stiam deja, in 5 meciuri va fi aproape imposibil sa bati U de 3 ori. De aceea nu putem fi decat foarte incantati ca provocarea este si mai grea!

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Strategie de intinerire a echipei nationalei.
    Din ce stiam se dorea intinerirea echipei nationalei. De la Watson 35 de ani conducator de joc la Petrica 31 este o intinerire.. Dar mi se pare ca restul romanilor sunt considerati in varsta pe la 30 de ani si nu prea mai sunt chemati la nationala, ca se doreste intinerire..

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    what goes around comes around
    Adevărata semnificație a știrii este aceea că pe de o parte centrul de baschet U continuă să confirme prin lansarea unui nou jucător de națională și pe de altă parte că stafful clujean a găsit breșa în managementul Împăratului Achim și a naturalizat al doilea american, față de numai unul al staffului orădean. Mănușa a fost ridicată și scouterii orădeni sunt în căutări febrile pe șapte continente, iar ținta este un jucător de 25 ani, debutat in NBA, care să semneze cu noi pe 5 ani și care să convingă federația că Oradea o iubește sincer...

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca radu V :

    Tipic Romanesc
    Faci o regula care teoretic macar sa crească valoarea jucătorilor romani, ca după sa găsești portițe sa o incalci. Dacă era de dragul naționalei aceasta naturalizare, măcar naturalizeaza un jucător de euroliga care sa aducă un plus mare.
    Pe lângă ca avem un campionat dezechilibrat, îl dezechilibram si mai tare. U si Oradea pot juca cu 7 străini, în timp ce restul echipelor cu 6. Sezonul trecut Oradea a jucat cu 8.
    Chiar dacă țin cu U, nu mi se pare corect si fair play pentru celelalte echipe.

    cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • BC CSU Sibiu DND:

      Exact
      În același fel văd și eu lucrurile, toate cele 3 naturaluzari au fost pentru echipele de club nu pentru națională, apropo merită și Coop să fie roman (de când joacă me meleagurile noastre). Nu de alta dar să fie egalitate😜

      cu 3 ani în urmă (24.02.2021)
    • BC CSU Sibiu Mihai1988:

      Pivoti nationala
      Si asta e problema la nationala, pivotii nu conducătorii de joc. Ar fi fost mai bine un Coop la varsta lui decat un alt conducator de joc ..

      cu 3 ani în urmă (24.02.2021)
    • BC CSU Sibiu undercut:

      Mai devreme sau mai tarziu
      oricum s-ar fi intamplat atat timp cat regulemantul o permite. Desi e evident ca nu ne cade bine aceasta mutare e in van. Au putut s-o faca si au facut-o. Probabil si noi am face la fel daca am avea putinta. Tot ce vrea sa spun e ca nu trebuie sa amestecam lucrurile. Una e politica federatiei, care ne duce cu capu'n gard si alta e traiectoria excelenta a lui U (vorba aia, cu bani poate face oricine performanta). Dar sa privim si partea plina a paharului, U's got everything to lose.

      cu 3 ani în urmă (24.02.2021)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Daca privim
    dpdv al Clujului si ligii nationale,e un castig cert.dpdv al perspectivei echipei nationale efectul este zero.

    cu 3 ani în urmă (24.02.2021)
    • uplifter:

      Re
      Eu as zice ca e un câștig doar pt Cluj

      cu 3 ani în urmă (24.02.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca radu V :

    Naturalizare
    Nu m-ar mira în câțiva ani sa naturalizam si un U23 asa mai talentat, nu de alta dar ar trebui "întinerita" un pic nationala

    cu 3 ani în urmă (25.02.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!