Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

România a învins-o pe Slovacia la o diferență de 3 puncte după un final foarte tensionat

România a învins-o pe Slovacia la o diferență de 3 puncte după un final foarte tensionat

Miercuri, 21 august, Eurovia Arena din Bratislava a găzduit disputa dintre Slovacia și România, decisivă pentru calificarea în preliminariile Eurobasket 2021. După un început mai slab, tricolorii au reușit să se redreseze și s-au impus la o diferență de 3 puncte, scor 77-74.

Tudor Costescu a început această partidă cu un prim cinci format din: Giordan Watson, Mirel Dragoste, Bogdan Nicolescu, Emanuel Cățe și Alexandru Olah. De partea cealaltă, pentru Slovacia au intrat pe teren: Vladimir Brodianzsky, Mario Ihring, Andre Jones, Viktor Juricek și Jaroslav Musil.

Gazdele au avut un start excelent și au reușit să marcheze primele 11 puncte ale întâlnirii, profitând de două turnoveruri ale „Vulturilor”. După o serie de mai multe ratări, Bobe Nicolescu a fost cel care a deschis scorul pentru selecționata României, reușind să transforme o aruncare de la semi-distanță. La faza următoare, Alex Olah a înscris din afara semicercului și apoi Nicolescu a dus scorul la 11-7. Proaspăt intrat pe teren, Lucas Tohătan a reușit să impresioneze, marcând după o acțiune cunoscută în lumea baschetului drept „coast-to-coast”. În apărare, compatrioții noștri au devenit mult mai agresivi și acest lucru i-a costat, arbitrii fluierând destul de ușor abaterile. Ultimele minute ale actului inaugural au constat în acțiuni rapide de ambele părți, finalizate cu succes. În cele din urmă, datorită unei triple înscrise de Bogdan Popa, România a încheiat primul sfert cu un deficit de patru puncte, scor 23-19.

Popa a continuat să evolueze foarte bine și a început secvența secundă cu două coșuri de la distanță, prin care România a ajuns la conducere, scor 23-25. A urmat apoi rândul lui Radu Paliciuc să se remarce. Acesta a marcat o triplă, a transformat o liberă și a reușit un floater, ducând astfel avantajul tricolorilor la 8 puncte. În defensivă, elevii lui Tudor Costescu s-au descurcat excelent și, după încă un coș de la distanță al lui Giordan Watson, tehnicianul gazdelor s-a văzut nevoit să ceară un timp de odihnă. După mai bine de 5 minute trecute din sfertul al doilea, slovacii au înscris prin Andre Jones, care a făcut ca tabela să arate scorul de 38-25 pentru România. Ultimele minute ale reprizei au fost ceva mai echilibrate, „Vulturii” intrând la vestiare cu un avantaj de 15 puncte, scor 32-47.

După pauza mare, jucătorii antrenați de Zan Tabak au avut câteva momente foarte bune, începând repriza cu un run de 6-0. Andre Jones a preluat inițiativa pentru gazde și a redus diferența dintre cele două adversare la 8 puncte, scor 43-51. De partea cealaltă, tricolorii au ripostat prin intermediul oamenilor „mari”: Emi Cățe, Bogdan Popa și Alex Olah. Cu toate acestea, slovacii au continuat să se apropie pe tabelă, în mare parte, din cauza tendinței elevilor lui Tudor Costescu de a se axa pe aruncările de la distanță. În cele din urmă, tot o aruncare de 3 puncte a fost cea care i-a scos pe conaționalii noștri din impas. La scorul de 55-52, Olah a marcat din afara semicercului și apoi Watson a transformat două aruncări libere, punând capăt unui sfert 3 complicat.

Actul decisiv a început cu mai multe aruncări libere primite de către ambele tabere. Gazdele au arătat, în continuare, forma bună din sfertul al treilea și au redus diferența la 4 puncte, scor 58-62. Tudor Costescu a solicitat imediat un time-out iar Paliciuc, Dragoste și Tohătan au răspuns fiecare cu o triplă. În același timp, slovacii au rămas periculoși în ofensivă, marcând aproape la fiecare fază. Prin urmare, cu mai puțin de 4 minute rămase, scorul era 73-67 pentru România. Lăsat liber aproape de linia de 3 puncte, Andre Jones nu a ezitat să pedepsească defensiva tricolorilor. Apoi, Michael Fusek a înscris un lay-up și diferența a fost redusă la doar 2 puncte. La celălalt panou, Cățe a punctat de lângă panou, însă Mario Ihring a răspuns imediat printr-un stop-șut. Cu 4 secunde rămase din meci, Giordan Watson a reușit să marcheze de la semi-distanță și a dus scorul la 77-73. La repunerea slovacilor, Lucas Tohătan a fost sancționat pentru o abatere și Andre Jones a transformat libera acordată, reducând diferența la 3 puncte. Același Jones a ratat ultima aruncare pe sirenă și România s-a impus cu 77-74.

Cei mai buni jucători ai României, în această partidă, au fost: Bogdan Popa (14 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive), Radu Paliciuc (13 puncte, 2 intercepții) și Giordan Watson (11 puncte, 7 pase decisive, 3 recuperări). De partea cealaltă, s-au remarcat: Andre Jones (25 de puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții), Vladimir Brodziansky (17 puncte, 8 recuperări) și Mario Ihring (16 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive).

Datorită acestei victorii, România se califică în preliminariile Eurobasket 2021 cu un parcurs perfect în această fază a precalificărilor. Mai departe, România se va afla în grupa A, alături de Spania, Israel și Polonia.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Zero :

    Bravo
    Felicitari echipei

    cu 4 ani în urmă (22.08.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!