Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT, Giordan Watson și Patrick Richard au acționat în judecată Federația Română de Baschet

U-BT, Giordan Watson și Patrick Richard au acționat în judecată Federația Română de Baschet

U BT Cluj-Napoca alături de cei doi jucători români naturalizați, Giordan Watson și Patrick Richard, au acționat în judecată Federația Română de Baschet la Curtea de Apel Cluj. Prin cererea înregistrată în cursul zilei de ieri, ce a primit numărul de dosar 707/33/2021, se solicită suspendarea punctului 14 al deciziei Consiliului Director FRB din 21.09.2021.

Decizia cu numărul 14 a Consiliului Director prevede următoarea regulă în ceea ce privește numărul de jucători naturalizați trecuți pe foaia de joc:

Se aproba cu majoritate de voturi ca in LNB, CR si SuperCupa Romaniei sa poata fi folosit maxim un jucator naturalizat pe foaia de joc, in conformitate cu regula FIBA.”

Giordan Watson acționează în judecată pentru a doua oară Federația Română de Baschet după ce în sezonul 2019/2020, sub contract fiind cu CSM CSU Oradea și coleg de echipă cu Kris Richard, alt jucător naturalizat, au cotestat regulamentul specific al FRB. La acea vreme problema numărului de jucători naturalizați trecuți pe foaia de joc a ajuns și pe masa Consiliului Național de Combatere a Discriminării.

CNCD a decis atunci că Watson și Richard au fost discriminați pe temei de cetățenie, după cum urmează:

„Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, condiționarea participării la o activitate economică a unei personae ori a alegerii sau execitării libere profesii de apartenență sa la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie social, respectiv de convingerile, de sexul sau orientarea sexuală, de vârstă sau de apartenența sa la o categorie defavorizată.”

Ulterior, FRB a primit doar un avertisment și nu amendă contravențională, după ce Regulamentul Specific al Ligii Naționale de Baschet Masculin 2019/2020 a fost modificat. În ceea ce privește litigiul înregistrat de Watson și Richard, acesta a rămas fără obiect conform portalului instanțelor de judecată.

foto: U BT Cluj-Napoca

35 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    foarte bine
    exista precedent, ar fi culmea sa se pronunte o decizie diferita.
    FUIE MRB!

    cu 2 ani în urmă (07.10.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca CJ Stefan :

    Mamitica
    Tocala nu era atunci presedinte. Are o scuza. Sunt curios daca atunici a fost doar avertisment, daca se lasa cu amenda si cine plateste.

    cu 2 ani în urmă (07.10.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    La fel ca data trecuta
    sunt pentru regulile FIBA, un naturalizat pe teren. Problema este de reglementare si momentul ei.
    Daca se fac niste reguli apoi ele trebuie respectate daca sunt anuntate din timp. In acest caz cel putin cu un sezon inainte de intrarea in vigoare.
    Altminteri de ce 2 naturalizati si nu 5 sau 14 ?
    Nu se pune problema discriminarii din moment ce in atributiile jucatorului intra si antrenamentul, iar in joc poti sta si pe banca ( asa si rezervele nefolosite pot da in judecata clubul pentru discriminare ).
    In schimb daca regulile sunt clare, dar mai ales date din timp, de exemplu se poate specifica ca doar un naturalizat poate fi in teren. La relementari clare date la timp intervine faptul ca daca nu esti de acord cu regula , nu este obligatoriu sa participi la competitie.

    cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      Discriminare
      Se pune problema discriminarii deoarece decizia a fost luata mult prea tarziu si exista probabilitatea ca el sa nu-si poata gasi un angajament pentru sezonul in curs...... Daca aceasta colosal de "inteligenta fe(de)latie de paschet lua decizia pentru sezonul urmator(desi daca Watson si sau Richard au contract valabil semnat inaintea acestei decizii chiar daca este pe sezonul urmator cel putin in cazul lor nu este aplicabil)! In rest....putem considera asta o decizie buna dar..... din pacate nu calitatea jocului o sa creasca ci nivelul salarial al jucatorului roman mediocru care este obligatoriu sa fie in permanenta in teren.....

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    in devenire
    Usor, usor, se infiripa noul Asesoft

    cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      daca esti nascut in 67
      si ai urmarit era asesoft, iti vorbeste gura fara cap daca poti spune ca u-bt e noul asesoft.

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca Stefan Cj:

      alin67
      Unde? la Tg-Jiu? Bine de stiut. :)

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • YMCA alin67:

      inca nu
      Inca nu e, va deveni. Si ai grija ce scrii, nu ma cunosti, nu te cunosc, nu te-am jignit, nu ma jigni. exprima-ti opiniile.

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      e o chestie de perceptie
      mie mi se pare o constatare, tie o jignire daca spun ca vorbeste gura fara cap. Practic am vrut sa zic ca vorbesti fara nici o baza, nici un fapt, doar ca sa vorbesti, sa spui ceva. Cine a urmarit baschet in ultimii 20 de ani stie foarte bine ce tip de organizatie era Asesoft Ploiesti si ce tip de organizatie este U-BT. Deci nici o legatura una cu alta.
      Scuze daca am jignit, voi fi mai moderat...

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • YMCA alin67:

      accept
      Accept scuzele, dar ca sa fim siguri, sper ca toata lumea intelege ca aici se scrie, nu se vorbeste, asa-i?

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      ...
      LoL....din cate vad aici se desenează, pictează și țese frumos..... Și asta că să fie extrem de clar și nemaipomenit de incredibil....

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • YMCA alin67:

      Asa e
      Fiecare face ce stie si ce poate. Eu nu ma pricep la niciuna dintre activitatile enumerate, dar apreciez calitatile altora

      cu 2 ani în urmă (07.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      @alin76
      ...puteai să te oprești înainte de activitățile enumerate...

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      haita
      Nu inteleg sfatul, dar remarc spiritul de solidaritate pe care l-am observat si la alte articole.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      ...cât de simpatic...
      ...cel care dă cu pietre în geam se miră că ies locatarii să-l întrebe de sănătate...

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      intr-adevar
      Sunt simpatic si imi place si cum o intoarceti. Ca la Ploiesti!

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    Raspunde
  • pipzn :

    Mda
    Precedentul exista, ar trebui sa castige in instanta.

    Altfel, de acord cu ce s-a mai spus aici si in alte comentarii la articole pe acelasi subiect. Daca se doreste modificarea unor reguli, acestea sa se faca din timp (inainte de inscrierile pentru noul sezon), astfel incat o echipa sa stie cum sa isi faca lotul sau, la extrem, sa nu se mai inscrie in competitie daca acele reguli i se par inacceptabile.

    Pentru a nu se ajunge aici cei din Federatie ar fi trebuit sa isi puna problema asta (alinierea la reguli FIBA) INAINTE de a se face prima naturalizare sau a doua.

    cu 2 ani în urmă (07.10.2021) Raspunde
  • Snake :

    ….
    Doamne, când îmi aduc aminte ce explicații și concluzii ( ca sa fiu moderat ) veneau dinspre Cluj când Oradea era in aceasi situație, iar acuma nimic nu e gresit din ce face U 😁😉

    cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      modificari ale regulilor "din mers"
      Nu se supara nimeni sa se joace cu 1 , 2 sau 3 naturalizati. Sau zero. Nu asta e problema - problema e modificarea regulementului dupa ce s-au facut loturile, dupa cum le convine altora ca nu au reusit sa faca lotul.
      Desigur nu pot exista cetateni romani de rank 2 (naturalizati negri, tigani, unguri, etc) si cetteni romani de rank 1 (nativi din teleorman sau ardeal) - asta e clar.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      ...păi dacă așa s-a hotărât...
      ...Clujul a înțeles și a respectat decizia instanței... ba mai mult, chiar și-a însușit și a achiesat la punctul de vedere al acesteia... motiv pentru care s-a considerat absolut firesc că atât Richard cât și Watson pot juca simultan în calitate de români... astfel, că acum este evident că nu-i absolut nimic greșit la ce face U...

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca rafuv:

      Naturalizare
      Mie sincer asta cu naturalizarea mi se pare o prostie. Bine pt nationala poate e bine dar se putea face si la noi ca si in cupele europene adica naturalizatii sa fie considerati jucatori straini. Pe langa asta e si lipsa de fairplay unele echipe sa aiba voie la 6 straini, unele sa joace cu 7, ba chiar unele U si Oradea cu 8. Atunci intreb cum sa avem un campionat echilibrat.
      DAR
      dupa sezonul de transferuri sa faci o asemenea lege mi se pare o bataie de joc la adresa unui club, la adresa scouterilor, a negocierii, al bugetelor de salarii si nu in ultimul rand la adresa jucatorilor care putea in aceste conditii sa aleaga alta echipa fara naturalizati. Si tu ca federatie mai astepti sa si joace bine la nationala.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      @rafuv
      Referitor la partea de după ”DAR” - tind să cred că majoritatea suporterilor clujeni (eu cu siguranță mă număr printre ei) sunt deranjați exact de aspectele ăstea.

      Eu (și majoritatea) nu am adus în discuție ca principiu ideea de naturalizat și câți și cum, etc. Problema este alta, anume la timing, la moment, la sincronizarea deciziilor ălora cu începerea campionatului. De asta spunem atâția că e pur și simplu o mizerie, bătaie de joc și lipsă totală de fair play ce s-a întâmplat.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    ...măcar simpatic...
    ...chiar nu strică, în special în contextul în care apropourile obsesive legate de Ploiești trădează o serioasă lipsă de imaginație... dar noh, până la urmă Gorjul l-a dat umanității pe Brâncuși... e firesc să existe un echilibru în Univers și astfel să regăsim, tot în Gorj, fel și fel de prezențe mai... plate și plictisitoare...

    cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      U
      Comparatia cu Ploiestiul vine ca o scuza pentru meciurile pe care echipele lor le vor pierde...... Este doar frustrare in avans.....invidie ieftina si infantilism...... Ei nu inteleg ca nu-i vina noastra ca echipele lor, managementul, nu-i capabil sa gaseasca sponsori capabili sa investeasca in sport..... Personal, cu toata rivalitatea, sper ca Sibiul trece doar printr-o pasa proasta si este doa un vis urat ce s-a intamplat pana acuma..... Oradea la fel si daca Craiova ii ce se povesteste prin articole..... foarte bine castigam meciuri de calitate(stricate de catre niste habarnisti cu fluier)

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    Brancusi
    Vai, ce profund esti si bun cunoscator al universului si a naturii umane. Iar colegul stie cum e cu managementul, care e prost la alte echipe, nu stie sa ceara bani. Spre deosebire de UBT care are o multime de sponsori, se vede si pe echipament. E plin de nume de sponsori.

    cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      U
      Blat, bla, bla......

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      multumesc
      E cel mai bun comentariu al tau.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    Scuze
    Trebuia "al naturii umane" ,,,

    cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Nenea Alin
      Percepusem ca sunteti de bun simt, in ciuda comentariilor lipsite de substanta. Observ insa ca o dati in vrajeala gratuit. Incepe sa-mi para rau pentru scuzele prezentate. Si asa suntem o mana de oameni care urmarim baschet. Ce pana mea e cu frecusul asta?

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      Da
      Am mult bun simt si consider ca jignind reusesti doar sa-ti arati limitele. Iar daca prezinti scuze altuia, o faci pentru ce ai scris, zis sau facut, nu in functie de cum e celalalt.

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    Raspunde
  • YMCA alin67 :

    Ca sa pun capat
    Imi explic afirmatia. UBT are cel mai bun lot. De departe, foarte departe, cel mai bun. In timp ce celelalte au regresat evident la acest capitol U a progresat foarte mult. Si anii trecuti a avut loturile cele mai bune, dar erau mai mici diferentele si slabiciunile antrenorului au permis si altora sa castige trofee. Chiar si pentru faza actuala a BCL imi pare foarte puternic lotul. Dar, e de ajuns pentru ei? Nu, le trebuie mai multi naturalizati intr-un campionat in care vor pierde vreun meci doar daca Silva sau Cristescu joaca la pariuri. Ceva asemanari cu asesoft? Daca lucrurile continua in acelasi mod, vom avea o dominatie de un deceniu a UBT. Ceva asemanari? In ce priveste arbitrii e ceva diferenta pentru ca in ultimii ani au fost impartiti intre Oradea si Cluj, in timp ce asehotii i-au avut tot timpul de partea lor, dar daca nimeni nu le pune frana va fi la fel si pentru U. Si, fiindca tot vorbeam de sponsori, siguranta asta financiară, pe care nu o acuz, este similara cu cea a asesoftului. Va trebuie bani? Cat? Se rezolva, voi doar cautati jucatori, fosti nba, euroliga, daca sunt disponibili. Nu trebuie sa cautati altundeva, BT si Consiliul sunt aici. Recunosc ca exista o scoala de baschet si o traditie la Cluj , aici este o diferenta mare. Academie e mult spus pentru ca nu produce mai nimic, cel putin deocamdata. Ce mai rasare, rasare de la Bucuresti.

    cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @alin
      Am stat deoparte la polemica asta că să nu-i spun idioată. Dar argumentația ta vis-a-vis de similitudini între Asesoft și UBT m-a lăsat mască.
      In logica ta hai să-i spunem Mării Negre, Marea Mediterană sau Marea Barents, doar pentru că e mare ! Tot așa, fără să mă gîndesc la o jignire, aș putea spune că Nașul tău e fascist pentru că nu ți-a pus nume de evreu. De exemplu Ștrul !

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      Logica
      Nu te gandesti sa jignesti, dar o faci. Nu, in logica mea acele mari se aseamana pentru ca prezinta similaritati, in a ta pentru ca doua entitati sa semene ar trebui, probabil, sa poarte acelasi nume. Eu am facut o afirmatie si mi-am prezentat argumentele, asa cum le vad eu. Daca ai avea mai mult bun simt ai combate-o cu argumente, mi-ai arata unde gresesc. Dar e mai simplu sa tragi concluziile, asa cum faceti multi dintre "locatarii casei atacate cu pietre" cand nu va convine ceva. "ala e prost" , "la asta vorbeste gura fara cap", "polemica asta e idioata" s.a.m.d. In alta ordine de idei, gluma cu Strul e tare buna, poti merge la stand-up cu ea. Ce am mai ras!!!

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Acum..
      ... a vrut doar sa mai dreaga busuiocul. Sa se lege doar de aspectele "pozitive" ale Asesoftului - ca au fost si din alea: de ex jucatorii adusi de ei, faptul ca au "crescut" campionatul - vrand/nevrand si celelalte echipe au inceput sa investeasca mai mult. Dar sunt convins ca nu asta a vrut sa spuna initial - ca asta nu are legatura cu subiectul. Doar niste insinuari ieftine legate de federatie/arbitrii - in conditiile in care atat federatia cat si arbitrii te taxeaza la greu. E doar un mic frustrat si trebuie tratat ca atare. Ca

      cu 2 ani în urmă (08.10.2021)
    • YMCA alin67:

      inca unul
      In fata ta trebuie sa ma inclin. Ai argumente solide, Tu stii ce-am vrut sa scriu, dar n-am scris. In schimb esti convins ca ce-am scris nu am vrut sa scriu.

      cu 2 ani în urmă (09.10.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!