Stiri Juniori U20 Masculin

Lorenzo Diaconescu: „Îmi doresc să mă dezvolt din punct de vedere baschetbalistic și să profit de șansa de a fi la Real Madrid”

Lorenzo Diaconescu: „Îmi doresc să mă dezvolt din punct de vedere baschetbalistic și să profit de șansa de a fi la Real Madrid”

Lorenzo Diaconescu, un tânăr baschetbalist român care activează la academia lui Real Madrid, a oferit un amplu interviu pentru Baschet.ro în care a vorbit despre multe aspecte, de la greutățile mutării în Spania până la descrierea baschetului juvenil din acea țară.

Născut pe 27 ianuarie 2005, Lorenzo Diaconescu măsoară deja 2.00 metri și este folosit pe post de extremă. A început baschetul la Solaris Ploiești, a trecut la CSU Ploiești iar apoi la ACS Dan Dacian București. El este unul dintre cei mai de perspectivă tineri români care practică jocul de baschet.

Cum a fost ultimul sezon, mai ales în situația aceasta cu pandemia?

În primele șase luni, cât s-a jucat, totul a mers destul de bine. Urma să trecem pe faza națională și să ne apropiem de playoff. Fix când începea să fie mai interesant, baschetul s-a oprit, din păcate. În martie m-am întors acasă și la un moment dat se vorbea că se va relua sezonul, dar în Spania a fost destul de grav cu virusul și nu au mai putut face nimic.

Aici, după revenirea în țară, ai reușit să te antrenezi?

La început a fost destul de greu, dar măcar am avut coș în curte și am putut să fac câte ceva. Din iunie am făcut mai mult, am fost la federație și am făcut individualizare cu Marcel Țenter. Am reușit să lucrez.

Cum ai ajuns la Real Madrid?

În contact cu ei am ajuns după turneul final U14 de la Cluj-Napoca. Vlad Moldoveanu și agentul lui m-au ajutat. Apoi cei de la Real Madrid m-au chemat la try-out pentru cinci zile.

Cum a fost la acel try-out?

Am avut foarte multe emoții. Făceam dimineața un antrenament de individualizare cu vreo cinci antrenori și seara cu echipa. După a treia zi mi-au spus deja că mă vor păstra.

Cum decurge o zi la academia lui Real Madrid și ce facilități aveți?

Este un campus uriaș, unde se află sala de baschet de antrenament, care are patru terenuri, sală de forță, bazin de recuperare. Tot în campus sunt terenurile de fotbal de antrenament. Tot aici avem o rezidență unde stăm noi, jucătorii străini de la baschet, aproximativ 20. O zi pot spune că este destul de încărcată. Începem dimineața la 7:30 cu un antrenament până la 8:30. De la 9:30 până la 14:00 avem școală, de la 15:30 până la 17:00 învățăm și ne facem temele și seara de 18:30 la 21:00 avem din nou antrenament.

Cum îmbini școala cu antrenamentele?

La început a fost destul de greu. Avem profesori care sunt full-time acolo, până la 11-12 noaptea uneori și ne ajută cu orice. După două luni am început să comunic cât de cât și în limba spaniolă. Acum nu prea mai am ocazia.

Aveți nutriționist, antrenor de mental coaching și alte aspecte care sunt importante pentru un sportiv?

Avem la fiecare masă nutriționist care ne dă sugestii și ne spune ce ar trebui să mâncăm.

Cum sunt antrenamentele, se pune mai mult accent pe individualizare?

Se pune accent și pe individualizare, dar și pe echipă. Lucrăm cam o oră pe zi individual și o oră și jumătate cu echipa. Și fizic lucrăm zilnic aproape o oră și jumătate.

În ce aspecte ai observat cele mai mari diferențe după perioada petrecută în Spania?

Probabil că în jocul individual. Cred că și din punct de vedere fizic m-am dezvoltat bine. Acolo se joacă mult mai rapid și am crescut din multe puncte de vedere.

Atmosfera și relația cu colegii cum sunt?

Relația cu colegii este foarte bună. Cu colegul de cameră sunt și în clasă, și în echipă. Stăm efectiv mereu împreună și suntem ca frații. Și cu antrenorii ne vedem foarte mult, ne vorbesc des și suntem foarte apropiați.

Ai simțit că în România, la nivel de juniori, se pune mai mult accent pe rezultat decât pe dezvoltarea jucătorilor?

Da, la unele echipe așa este. Cred că ar trebui pus accentul mai mult pe dezvoltarea jucătorilor, ca pe viitor să ajungă mai mulți în Liga Națională sau mai sus.

Practic ai urmat calea lui Emi Cățe, cât de mult te inspiră el?

Îmi place foarte mult de Emi ca jucător. Am vorbit cu el. Mă mai ajuta la început, când era o perioadă mai grea și mereu îmi vorbea.

Ce-ți propui să realizezi la academia lui Real Madrid?

Îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult din punct de vedere baschetbalistic și să profit de șansa de a fi la Real Madrid.

Aveți contact cu prima echipă de la Real Madrid?

Cam aproape în fiecare săptămână pentru că ei se antrenează în același complex, în aceeași sală. De multe ori îi vedem. Dacă noi avem liber duminica iar ei joacă, primim bilete și mergem la meciurile lor. E foarte bine. Și cu echipa de fotbal ne mai vedem.

Ai cerut cuiva sfaturi și care este jucătorul tău preferat?

Nu am cerut sfaturi, ci am avut doar discuții obișnuite. Campazzo este favoritul meu, mi se pare incredibil ce face, printre uriași, la înălțimea lui.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor jucători din România, mai ales că ai o experiență în străinătate?

O chestie pe care se pune accentul mai mult acolo, încă de la 14 ani și care nu se prea face în România, este pregătirea fizică. Jucătorii de aici ar trebui să lucreze mai mult singuri dacă cluburile nu dispun de astfel de facilități.

Care sunt jucătorii tăi favoriți din România?

De acum Emi și Vlad, chiar acum am avut ocazia să vorbesc cu ei. Îmi plăceau înainte Cătălin Burlacu, Virgil Stănescu, Virgil Căruțașu. Au fost jucători foarte buni.

Urmărești ce se întâmplă în Liga Națională de Baschet Masculin?

Așa când mai am timp. Am urmărit prima grupă valorică, dar cel mai mult pe cei de la U-BT Cluj-Napoca. Mi-au plăcut foarte mult, cred că au un nivel destul de înalt.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o până acum în Spania?

Au fost destul de multe. De la stat fără părinți până la program. Să fii mort de oboseală la 11 seara când te întorci de la antrenament. Totul în sine a fost o provocare, dar m-am obișnuit acum.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro) on

foto: Valentin Todea/Baschet.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Bravo lui
    Mă bucur pentru el că a ales să plece în străinătate, cum de altfel mă bucur de fiecare dată când aud asta despre orice junior român care face pasul spre academiile din țările în care antrenorii nu le știu pe toate și continuă să se perfecționeze.
    Sunt convins că alăturând talentului și geneticii, munca titanică și condițiile de acolo, va ajunge să aibă o carieră frumoasă în baschet.

    cu 3 ani în urmă (05.08.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!