Stiri Vulturi

Interviu exclusiv cu Dragoș Diculescu, înainte de debutul în meciurile oficiale în tricoul lui Zwolle

Interviu exclusiv cu Dragoș Diculescu, înainte de debutul în meciurile oficiale în tricoul lui Zwolle

După mai bine de 100 de meciuri jucate în Liga Națională și Cupa României, Dragoș Diculescu a ales să își ia inima în dinți și să joace în străinătate. Tânărul internațional român a semnat cu Lanstede Hammers Zwolle, mutare anunțată exclusiv de site-ul nostru.

În presezon Diculescu a fost întotdeauna în „double-digits”, iar prestațiile sale au culminat cu amicalul jucat în compania celor de la Aris Leeuwarden, când sportivul român a marcat 26 de puncte, cu 6 recuperări și 5 pase decisive. Cu atât mai impresionante sunt prestațiile lui Dragoș cu cât acesta vine după o operație suferită la începutul acestei veri. „Dicu” jucase cu problemele de la genunchi în playoff și în finalul sezonului regulat.

Într-un interviu exclusiv acordat site-ului nostru Dragoș ne-a vorbit despre perioada de pregătire, impactul pe care l-a avut mutarea sa în Olanda, dar și ce a găsit la Zwolle.

1.Cum te simți după recuperare?

Mă bucur enorm de mult să mă întorc pe parchet. Pentru mine a fost o vară interesantă și agitată, am depus mult efort pentru a îmi putea recăpăta forma fizică până la reunirea echipei, dar sunt pregătit să continui să muncesc pentru a ajunge la cel mai înalt nivel. Mă aflu la sfârșitul perioadei de pregătire iar eu pe zi ce trece mă simt din ce în ce mai aproape de 100%. Aștept cu nerăbdare începerea competiției și provocările ce vor urma în acest sezon.

2. Cum ai ajuns la Zwolle? Cât de important a fost Aco Todorov în mutarea ta?

Contactul meu cu Zwolle a început atunci când fostul manager general de la echipă mi-a urmărit live un meci, în care am avut o evoluție reușită. De atunci pe tot parcusul sezonului trecut am fost urmărit de către ei și mi-a fost transmis că sunt luat în considerare pentru echipă, dacă oportunitatea se va ivi. După terminarea play-off-ului am intrat în contact cu antrenorul echipei care mi-a prezentat interesul lor. Din primul moment am fost încântat de șansa oferită și de condițiile prezentate, iar faptul că între timp am aflat că ar exista posibilitatea să lucrez din nou cu coach Todorov doar mi-a făcut decizia și mai ușoară.

3. Ce ți-a spus lumea din baschetul românesc după mutarea în Olanda?

Părerile au fost împărțite, cu siguranță au fost persoane care nu înțeleg de ce am ales să plec din țară unde aveam un anumit statut, eram “protejat” (deși urăsc acest cuvânt) de o regulă și acumulasem o anumită experiență. Totodată multă lume m-a felicitat pentru decizie și mi-a urat multă baftă și pe această cale vreau să le mulțumesc din suflet. Pentru mine a contat enorm faptul că oamenii din jurul meu, care m-au susținut și ajutat necondiționat pe toată durata carierei mele, mi-au fost alături și mi-au respectat decizia de a pleca.

4. Ai fost printre principalii marcatori ai echipei tale în amicale. Cum te simți în acest rol?

Baschetul pe care îl practicăm este unul modern, mingea circulă foarte mult, avem libertate de exprimare pe teren, iar acest lucru m-a ajutat să mă adaptez foarte rapid. Cu siguranță din postura unui jucător străin este foarte important să marchezi pentru a aduce un plus de valoare echipei, deși contribuția unui jucător nu se rezumă doar la asta. Totodată sunt pregătit să fac ceea ce mi se cere din partea staff-ului pentru a îmi ajuta echipa să câștige, căci acesta este obiectivul final.

5. Cum ți se pare liga din Belgia-Olanda față de cea din România?

Cu siguranță BNXT este o ligă extrem de puternică, sunt multe echipe cu jucători de mare calitate, este o provocare și totodată o plăcere să îmi pot testa forțele cu cele mai bune echipe din Olanda și Belgia. Un aspect foarte interesant pe care l-am observat până acum este că mai toate echipele și-au construit lotul în funcție de calitățile și abilitățile jucătorilor autohoni. Străinii vin ca o completare și trebuie să aduca acel element decisiv în jocul echipei. Echipa mea, în momentul de față, are 3 străini cu mine inclusiv și se vede modul în care formația a fost structurată pentru a putea pune în valoare și calitățile jucătorilor autohoni. Din păcate în România acest lucru este mai rar întâlnit, multe echipe aduc șase străini fără a se gândi cum sa pună în valoare un jucător român, astfel o parte din ei ajung să fie rezerve sau să fie trimiși în “colțul românului“, expresie din păcate cunoscută în baschetul nostru, să aștepte un catch and shoot. Cu siguranță aș putea să dezvolt mai bine răspunsul la această întrebare după câteva luni.

6. Cum e Zwolle ca oraș, ce ți-a plăcut până acum la Olanda?

Zwolle este un oraș foarte pitoresc, liniștit și curat, cu toate că este destul de micuț (circa 120.000 de locuitori), am găsit aici o comunitate foarte unită și care ne susține necondiționat. Am rămas impresionat de profesionalismul și de modul în care întreaga organizație funcționează, un număr mare de oameni muncesc zi de zi pentru ca noi să putem avea cele mai bune condiții pentru a performa la cel mai înalt nivel. Facilitățile sunt excepționale, cred cu tărie că este un loc excelent pentru un tânăr jucător să continue să își dezvolte jocul. Oamenii sunt extrem de amabili și prietenoși, din clipa în care am semnat am simțit că sunt primit cu brațele deschise. Aștept cu nerăbdare să învăț cât mai multe despre cultura lor și ușor, ușor voi încerca să învăț puțin și din limbă, deși este destul de dificilă.

7. Cu ce obiective începi noul sezon, atât personale cât și cu echipa?

BNXT are o configurație foarte interesantă, aspect ce ne oferă șansa să ne putem duela atât pentru trofeul de campioană a Olandei cât și pentru cel al întregii ligi. Ne dorim să fim printre primele patru echipe din Olanda și să reușim o clasare cât mai bună în sezonul regulat pentru a putea avea un culoar favorabil în play-off. Un obiectiv foarte important este să readucem în echipă mentalitatea de campion. Landstede Hammers au fost campionii Olandei in 2019 și de atunci, din diverse motive, incluzând și pandemia, acea emulație din jurul echipei s-a diminuat semnificativ. Ne dorim să prezentăm un baschet de calitate, să strângem comunitatea în jurul echipei și să avem din nou acea foame de performanță. Pe plan personal îmi doresc în primul rând să fiu sănătos și să continui să muncesc zi de zi pentru a putea atinge cea mai bună versiune a mea. Restul obiectivelor personale nu le voi putea realiza vreodata dacă nu mă ocup de primele două de mai sus.

8. Un mesaj pentru fosta ta echipă de la Craiova?

Când timpul îmi permite urmăresc cu plăcere tot ce se întâmplă în baschetul românesc. Pentru mine cei doi ani la Craiova au însemnat enorm, iar pe această cale le doresc un sezon cât mai reușit. Totodată le doresc multă baftă în competițiile europene Voluntariului, Oradei și Clujului, pe care îi și felicit pentru calificarea în fazele superioare ale Champions League. Îmi doresc din tot sufletul ca baschetul românesc să fie într-o continuă creștere și fanii să se poată bucura de un spectacol pe cinste și de ce nu baschetul să devina pe plan național un sport din ce în ce mai urmărit și apreciat. După cum am demonstrat și la Olimpiadă, suntem o nație talentată la mai mult decât fotbal.

 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!