Stiri Acvile

ACTUALIZAT. Generația 93'. Multe schimbări de la o competiție la alta

Cătălin Chirilă

Cătălin Chirilă
13.08.2013

Sportivii convocați în acest an la lotul U20, adică baschetbaliștii din generația 93' sau mai tineri, au ajuns la a treia participare la un campionat european la tot atâtea categorii de vârstă. Generația 93' participa în 2009 la CE U16 de la Kaunas, Lituania, apoi, doi ani mai târziu, la CE U18 din Varna, Bulgaria, pentru ca anul acesta să ia parte la CE U20 de la Pitești. De menționat este faptul că în toate aceste cazuri este vorba de campionate de Divizia B.

Romania U20 la CE Divizia B de la Pitești, foto: Felix Cuceanu

Aruncând o privire peste ultimele două participări, observăm că din lotul de U16 din 2009 au continuat până la U20 doar 5 sportivi. Este vorba despre Horia Cristiean, Alexandru Olah, Leonard Filip, Baczó Balasz și Vlad Popovici, care obțineau la prima lor participare la un campionat european, alături de colegii lor, locul 8 din 18 țări participante. Aceștia și-au confirmat valoarea, fiind liderii generației lor din punct de vedere statistic.  

Horia Cristiean, foto: Daniel Chiriac

Horia Cristiean este unul din cei mai promițători conducători de joc al generației sale, având medii de 5.2 puncte, 3.2 recuperări și 2 pase decisive la CE U20 de la Pitești. Acesta va evolua în sezonul viitor în LNBM, la Gaz Metan Mediaș.

Alexandru Olah joacă din 2012 în NCAA, pentru Northwestern Wildcats. Capabil să evolueze ca extremă sau pivot, Olah a avut medii de 16.8 puncte, 9.1 recuperări și 1.8 pase decisive în meciurile disputate în echipamentul tricolor la Pitești.

Leo Filip este juniorul cu cele mai multe minute în LNBM în ultimul sezon. Acesta a fost principalul artizan român al lui Dinamo, echipă cu care a retrogradat în Liga I. La nivel de echipă națională, Filip a avut medii de 4.8 puncte, 4.8 recuperări și 0.9 pase decisive la CE U20. Timișoreanul evoluează pe postul de extremă de forță.

Baczó Balasz face parte în prezent din lotul vicecampioanei BC Mureș. Acesta a evoluat și în Liga II, unde este liderul din punct de vedere statistic al echipei târgmureșene. Folosit ca și conducător de joc, Baczó are medii de 14.8 puncte, 3.1 recuperări și 1.9 assisturi pentru România. Deși s-a alfat în lotul lărgit, nu a fost păstrat pentru competiția de la Pitești de anul acesta.

Vlad Popovici evoluează pentru Politehnica Iași. Acesta joacă pe poziția de extremă de forță sau pivot. Cu medii de 6 puncte și 5.9 recuperări în meciurile internaționale, acesta se afla și el în lotul lărgit însă nu a evoluat la CE din motive personale.

Dacă aceștia au evoluat pentru toate naționalele de tineret, nu mai puțin de 7 jucători din lotul U16 (2009) nu se mai regăseau deja la următoarea categorie de vârstă. Este vorba despre Andrei Negruzzi, George Ilie, Markus Pelger, Andreas Krausz, Casian Todorov, Virgil Georgescu și Tiberiu Solontai. Din informațile noastre, George Ilie și Andreas Krausz au renunțat la baschet. De menționat este faptul că Krausz nici măcar nu a jucat vreo secundă la loturile naționale. În ceea ce îl privește pe Virgil Georgescu, acesta a suferit o ruptură de ligamente ce l-a ținut departe de circuitul naționalelor. Casian Todorov a avut și el mai multe probleme legate de accidentări și nu a fost disponibil pentru meciurile echipei naționale.

Dacă ne uităm la naționa U18 de acum 2 ani, componeții lotului lărgit sunt, în mare parte, colegi și în lotul U20. Tricolorii mici terminau atunci pe locul 3 într-o grupă alături de Muntenegru, Olanda și Austria la Campionatul European de Divizia B de la Varna, Bulgaria. Față de lotul din 2011, în lotul lărgit au apărut 3 nume noi, în timp ce 2 tineri baschetbaliști nu se mai află în atenția naționalei. Florin Dăscălescu, Mario Lazăr și Liviu Rotariu sunt jucătorii ”descoperiți” în ultimii 2 ani. Între timp, Adrian Uță și Gabriel Negoiță nu mai figurează nici în lotul lărgit de la U20.

În vara aceasta, în perioada 12-21 iulie, la Pitești, baschetbaliștii din lotul U20, pregătiți de Hristu Șapera, au obținut locul 7 din 12 participante.

6 comentarii la aceasta stire:
  • Ball :

    Greseala
    Este o greseala, Movileanu, Baragau, Damian, Stoicovic au facut parte din lotul de u20. Nici vorba de Mehmet sau Cobzaru la lotul de la Pitesti.

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe olimpia_kos :

    eronat
    documentati-va mai bine sa vedeti ca mai sunt si alti jucatori cu 3 participari la europene....de exemplu Paun,Baragau (care a avut nesansa anul trecut sa se accidenteze cu o saptamana inainte de Varna)

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe arh :

    fals
    documentati-va mult mai bine inainte sa publicati un articol. va faceti de ras!

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe spectator :

    surse informatie....
    Cred ca articolul ar trebui modificat. In fotografie sunt componentii lotului U20 de anul acesta generatiile 93 si 94.Daca vom cauta pe Fiba Europe vom vedea care sunt neconcordantele aparute in articol ptr anii pe care ii specificati. Spor la .... cautat .

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe spectator :

    93 ?
    Vlad Popovici e nascut in 1994 nu in 1993.

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe arh :

    actualizare
    ati actualizat aricolul pana n-ati mai putut! pafaristi!

    cu 10 ani în urmă (13.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!