Stiri Acvile

Ancuța Stoenescu se va retrage de la naționala de senioare după meciurile din luna noiembrie

Andreea Vlase

Andreea Vlase
22.10.2018

Federația Română de Baschet a anunțat că partidele din luna noiembrie vor fi ultimele pe care Ancuța Stoenescu le va juca pentru prima reprezentativă. Fundașul de 38 de ani va evolua în duelurile cu Franța și Finlanda, care încheie calificările pentru europeanul de anul viitor. Jucătoarea originară din Timișoara a jucat la toate turneele finale europene pe care naționala de senioare le-a disputat în acest mileniu, din 2001 până în 2015.

Sportiva cu cele mai multe titluri de campioană a României în palmares va juca ultimele sale partide pentru prima reprezentativă la sala Horia Demian, Franța și Finlanda, în 17 și 21 noiembrie. Anunțul retragerii sale de la naționala de 5 la 5 a României a fost făcut pe pagina de facebook a „Acvilelor”.

 

Ancuța Stoenescu făcea parte din echipa României care în anul 2000 câștiga bronzul la europeanul de tineret (U20). Atunci tricolorele câștigau finala mică în fața Turciei după prelungiri, cu 58-55. Fundașul originar din Timișoara a contribuit cu 15 puncte, 7 recuperări, 3 assist-uri și 4 intercepții în acel meci. A avut medii de 9.8 puncte, 5.6 recuperări și 2 pase decisive la acel turneu, jucând în două meciuri peste 40 de minute.

A urmat trecerea la naționala de senioare pentru jucătoarea născută în prima zi a anului 1980. A contribuit la calificarea României la Campionatul European din 2001, când reușea prima prezență la turneul final. A bifat alte două participări la întrecerea continentală, în 2005 și 2007. A urmat o perioadă mai puțin fericită în relația sa cu naționala, după ce în 2008 s-a căsătorit și nu a putut onora convocarea. În 2010 revenea sub tricolor cu speranța că va reuși o nouă participare la turneul final. În calificările pentru turneul din 2013 a reușit 25 de puncte cu Bulgaria, plus 5 recuperări, 3 assist-uri, iar România a câștigat cu 70-68 în deplasare.

Ancuța Stoenescu și-a împlinit în 2015 visul de a mai juca la un turneu final cu naționala, când România revenea la EuroBasket Women după o pauză de opt ani. Tricolorele au obținut dreptul de a juca la turneul final din postura de gazde. Ancuța Stoenescu bifa al 4-lea său european chiar în orașul natal. Naționala României a evoluat la Timișoara în meciurile din grupa A. Fundașul de 35 de ani la acea vreme reușea cea mai bună prestație în duelul cu vicecampioana europeană Franța. Stoenescu marca atunci 14 puncte în 14 minute, într-un meci în care româncele au condus, dar au cedat la final cu 67-76.

Veterana a continuat să joace pentru naționala de senioare și în calificările pentru europenele din 2017 și 2019. La cele patru meciuri din actuala campanie de calificare a avut medii de 5 puncte, 1.3 recuperări, 0.5 pase decisive și o intercepție în aproape 16 minute/meci.

În acest an și-a trecut în cont a 5-a participare la un turneu european. De această dată a făcut parte din echipa care a reprezentat România la întrecerea continentală de 3x3, unde tricolorele au trecut de grupe și au cedat cu 18-20 în fața Ucrainei în sferturi.

Ultimele partide ale Ancuței Stoenescu la naționala de senioare vor fi cele cu Franța și Finlanda, de la Cluj. Meciul cu vicecampioana europeană este programat în 17 noiembrie, de la ora 19, la sala Horia Demian. Confruntarea cu Finlanda se va disputa în 21 noiembrie, de la ora 20.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Marius Stern :

    O jucatoare de exceptie
    Sunt onorat ca am cunoscut-o pe Anca Stoenescu de la varsta de 18 ani cand a venit la Arad,unde a obtinut primele trofee din cariera ei de exceptie.Am ramas suporterul ei si ulterior dupa ce a plecat sa joace pentru alte cluburi din tara sau strainatate.Multumesc Ancuta pentru toate momentele magice pe care le-ai oferit suporterilor Nationalei Romaniei de-a lungul unei cariere de aproape 2 decenii(din cate tin eu minte ai debutat intr-un meci oficial la Nationala de senioare la Arad contra Germaniei in care ai fost titulara la 19 ani pe postul de coordonator de joc,deoarece Diana Ciupe era accidentata).Am castigat acel meci si a fost primul pas spre calificarea la Turneul final al Campionatului European din 2001.

    cu 5 ani în urmă (22.10.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!