Stiri Acvile

Anul s-a încheiat cu un regal baschetbalistic, oferit de Oradea și Cluj

Adrian Micinic

Adrian Micinic
30.12.2012

CSM Oradea și U Mobitelco Cluj au delectat publicul prezent în Arena Antonio Alexe din Oradea, respectiv pe cel din fața televizoarelor, cu un baschet de calitate în cursul serii de sâmbătă (29.12). Făcând abstracție de rezultatul final, putem să spunem că a fost o încheiere de an excepțională pentru sportul cu mingea la coș din România.

Meciul a avut de toate. Schimbări la conducere, egalități pe tabela de marcaj, schimbări de natură tactică, reacții prompte, realizări individuale de efect. Coșuri spectaculoase, capace pe măsură (în special cel al lui Stefanovic, o capodoperă), defensive de excepție.

Partida a demarat modest, jucătorii celor două echipe comițând o serie de erori. CSM-ul a avut șapte posesii pierdute în primele zece minute, unele dintre acestea fiind irosite din neatenție, nicidecum pe fondul unei defensive foarte agresive. Pe parcurs ce jocul a avansat defensivele s-au asprit, iar nivelul jocului a crescut în ambele direcții și pe ambele faze.

U Mobitelco Cluj a început meciul cu o formulă convențională, mizând pe Dalibor Djapa în poziția 5. Interesant este că Niksa Bavcevic, care dispune de opt jucători străini în acest moment, a decis că nu-i înscrie pe foaia oficială pe Ivan Todorovic (căzut în dizgrație) și pe Reinar Hallik (a cărui situație este neclară în continuare).

Formația oaspete în acest meci a jucat extrem de bine la începutul jocului. Ținând cont de faptul că DJ Wright a jucat sub capacitatea sa fizică obișnuită productivitatea sa scăzută este explicabilă. De asemenea, trebuie notat faptul că echipa din Cluj a făcut o schimbare tactică radicală în repriza a doua. A început-o cu o formulă scundă și a terminat-o la fel. Astfel, CSM Oradea a avut de jucat împotriva unei echipe cu niște jucători extrem de pricepuți la aruncări. Totuși, precizia acestora a fost afectată de către defensiva agresivă a bihorenilor, precum și prin prisma faptului că mingea nu a circulat suficient de bine pentru a elibera omul pentru finalizare. Lucru extrem de vizibil pe parcursul sfertului al doilea, atunci când U Mobitelco a înscris 6 puncte, având două coșuri marcate din acțiune, pe mâna lui Silvășan. 

În schimb, Oradea a lăsat impresia că este în pierdere de turație. Lucru explicabil în condițiile în care a jucat la un nivel foarte ridicat de la începutul sezonului, cu precădere în ultimele două luni, când nu a pierdut niciun meci. Cert este că din punct de vedere ofensiv numărul angajărilor pivotului au scăzut simțitor față de partidele anterioare, inclusiv în victoria de la Cluj. Acest lucru se explică prin jocul mult mai bun din punct de vedere defensiv al lui U Mobitelco. De asemenea, prin faptul că noul venit este un baschetbalist solid, experimentat și potent în defensiva unu la unu împotriva pivotului advers. În plus, Topcov și Țibîrnă au fost destul de departe de ceea ce au arătat în acest sezon competițional. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că nimic nu e întâmplător. Clujul s-a apărat excelent atât cu Djapa cât și pe fondul jocului cu formula scundă. Oaspeții au avut mai multă mobilitate și acest lucru l-a împiedicat, în special pe Topcov, să fie productiv.

Ar mai fi de adăugat faptul că productivitatea ofensivă a CSM-ului a fost cam săracă. Aici nu este vorba despre totalul punctelor, 76 fiind decent împotriva unei echipe chiar bune de această dată, ci mai degrabă despre faptul că bihorenii au avut două guri de foc, spre deosebire de ofensiva balansată cu care ne-a obișnuit până în prezent. E drept, Pesic și Franklin au umplut coșul advers, marcând împreună 56 din cele 76 de puncte ale gazdelor. Adică 74%. Ceea ce merge o dată, dar nu va funcționa în permanență.

Defensiv Oradea a jucat din nou mai multe sisteme de apărare colectivă. Fie că a fost vorba despre o apărare zonă clasică, fie că s-au făcut ajustări sau schimburi de oameni la fiecare blocaj. În acest meci era nevoie de o astfel de abordare în condițiile în care jucătorii de pe pozițiile 2-5 ale Clujului se aseamănă foarte mult din punct de vedere al calităților fizice. În schimb, U Mobitelco a creat dificultăți prin faptul că a aglomerat zona vopsită (spațiul de trei secunde), faptul că a schimbat alcătuirea și s-a apărat foarte bine atât individual cât și colectiv. 

Din punct de vedere al angajamentului, al combativității, U Mobitelco a fost echipa superioară. Probabil explicabil pentru situația și condiția actuală a celor două echipe. Totuși, prezența clujenilor în spațiul de trei secunde a împiedicat pe CSM Oradea să obțină vreo recuperare ofensivă în primele 20 minute în condițiile unei finalizări nu atât de precise precum în alte meciuri. De asemenea, în repriza a doua U Mobitelco a fost mai bună și la recuperări ofensive. Practic a controlat interiorul prin recuperări și a avut mai multe puncte marcate din spațiul de trei secunde. Ambele sunt lucruri importante împotriva lui CSM Oradea, o echipă deosebit de potentă la cele două aspecte în actualul sezon competițional. În plus, pentru a vă face o imagine completă asupra faptului că Oradea nu a jucat la nivelul obșinuit, tranziția ofensivă nu a funcționat. Formația pregătită de Cristian Achim nu a mai avut posibilitatea să alerge și să puncteze în voie.

Dovadă cu Bavcevic a venit cu lecțiile făcute. A operat o modificare în efectivul de jucători și a pregătit jocul cu CSM-ul în detaliu. Totuși, nu a avut replică pentru Franklin și Pesic. Pentru primul nu avea cum din moment ce prezența pe parchet a lui Wright am înțeles în cele din urmă că a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimul moment. În aceste condiții Clujul nu a avut cu cine să producă pe poziția 1. Aportul lui Wright în ambele faze a fost mult sub cel obișnuit.

Franklin, un baschetbalist excelent în a expune carențele adversarului l-a pedepsit pentru omologul său. Coșuri din zone de teren aerisite, pătrunderi impetuoase și niște execuții incredibile. Will a distribuit mingea, dar a simțit-o atât de bine încât de această dat finalizarea sa a ținut capul de afiș. Totuși, efortul jucătorului care vine după un an de pauză, cauzată de operația la genunchi, este extraordinar: lider al echipei la eficiență, pase decisive, recuperări.

În concluzie, am avut parte de un baschet cu angajament, cu reacție din partea celor doi antrenori, cu execuții excepționale din partea jucătorilor, cu un public senzațional. Calitativ putea să fie mai bine? Categoric, dar la modul general a fost un meci de baschet foarte bun. Și cele două echipe se pregătesc pentru un nou duel direct în care se va juca pe viață și pe moarte.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!