Stiri Acvile

Marcel Țenter obține o nouă performanță de excepție

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.08.2013

Marcel Țenter a izbutit o nouă performanță cu care se poate mândri. De asemenea, alături de el se pot bucura și iubitorii baschetului românesc. Este vorba despre semnificația victoriei din Bulgaria, obținută în cursul serii de sâmbătă (10.08).

Tricolorii s-au impus la Varna cu scorul de 77-74. Acesta este primul succes al României în fața Bulgariei la nivelul echipelor naționale de seniori masculin. A fost cea de-a 10-a confruntare directă din istorie.

Modul în care a fost obținută această victorie este de asemenea impresionant. Tricolorii au trecut la conducere undeva spre încheierea secvenței inaugurale și s-au desprins la 20 de puncte până la pauză. Chiar dacă bulgarii au avut forța necesară de a reveni, egalând situația pe tabela de marcaj, tricolorii nu au cedat, fără a mai fi conduși. Vorbim despre o echipă a Bulgariei cu doi frați gemeni ce joacă câte 30 minute în medie pe meci în prima ligă din Italia și are un conducător de joc naturalizat, tocmai transferat în Liga VTB.

Precedentele nouă, incluzând-o pe cea de pe 1 august anul curent, desfășurată la Constanța, s-au încheiat cu victoria bulgarilor. Primul mmeci datează din 14 iunie 1955. De notat că în acea perioadă s-au consemnat patru dueluri între România și Bulgaria, iar la acea vreme sportul cu mingea la coș din țara noastră era la un nivel foarte ridicat, fiind apreciat pe plan continental.

Rezultatele consemnate: 2-0 (neprezentare), 73-46, 67-54, 53-52, 63-51, 80-62, 84-69, 100-76 și 84-68.

 De notat că Marcel Țenter este autorul unor rezultate extrem de importante și pentru baschetul de club din România. În calitate de antrenor al lui U Mobitelco Cluj, el a instrumentat victoria din Rusia, obținută asupra lui Enisey Krasnoyarsk. Performanța a continuat la Mediaș, alături de Gaz Metan. A eliminat pe Ural Ekaterinburg (RUsia) și bifat succese extrem de importante în fața unor echipe de club precum Pinar Karsiyaka (Turcia), BK Ventspils (Letonia), Joensuun Kataja (Finlanda), JDA Dijon (Franța), Rock Tartu (Estonia) sau Jounsuun Kataja (Finlanda). Calificare în faza a doua a grupelor EuroChallenge și atât de aproape de sferturile de finală ale acestei competiții.

Așadar, Marcel Țenter continuă pe linia rezultatelor pozitive, fie că se află pe banca tehnică a unei echipe de club (unde are șansa de a lucra cu jucători străini), fie că ghidează echipa națională (unde nu are posibilitatea de a lucra cu cei mai buni baschetbaliști autohtoni).

Chiar dacă șansele de calificare în semifinalele primei părți din campania de calificare la EuroBasket 2015 sunt minime, trebuie să vedem dincolo de acest aspect. O victorie în condițiile actuale ale baschetului românesc, indiferent de numele adversarului, trebuie celebrată. Iar atunci când adversarul depășit de numește Bulgaria, o țară cu ligă profesionistă de baschet, importanța succesului este cu atât mai mare.

Trebuie să fim realiști și să admitem că în condițiile în care se află la momentul actual școala de baschet a României, un rezultat precum ce din 10 august, reprezintă mai mult decât o simplă victorie pe teren.

1 comentariu la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova Vladut10 :

    ......
    BK Ventspils sunt letoni,nu finlandezi cum este trecut in articol!

    cu 10 ani în urmă (12.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!