Stiri Acvile

Naționala feminină a României pierde în Islanda în preliminariile EuroBasket 2023

Naționala feminină a României pierde în Islanda în preliminariile EuroBasket 2023

Naționala de baschet feminin a României a cedat în Islanda în grupa C a preliminariilor pentru EuroBasket 2023, scor 58-68 în Laugardalshöll din Reykjavik duminică seara (27.11). „Acvilele” stau cu 1-3 bilanț și vor avea ultimele meciuri în februarie 2023.

Islanda: Thora Jonsdottir, Anna Svansdottir, Eva Kristjansdottir, Sara Run Hinriksdottir, Hildur Kjartansdottir

România: Alina Podar, Ioana Ghizilă, Katy Armanu, Laura Vaida, Ana Vîrjoghe

Tricolorele au replicat cu 5 puncte după reușita lui Hinriksdottir, apoi Jonsdottir își împărțea perechea de libere și Islanda irosea o oportunitate să vină la un punct în spate. Scorul a devenit egal (5-5) după coșul lui Kjartansdottir, româncele ajungând deja la patru posesii pierdute în trei minute, Sara Run Hinriksdottir readucând naționala nordică în avantaj. Islanda a mers la 7-12 în urma triplei lui Svansdottir și banca tehnică a României cerea time-out, Podar oprind o perioadă de două minute fără coș din acțiune pentru tricolore, Vîrjoghe egalând de la semi-distanță, 12-12. Egalitatea pe tabelă s-a păstrat pe finalul sfertului de debut, 15-15, Bianca Fota rătându-și a doua aruncare liberă și astfel șansa României să conducă.

Sfertul doi a debutat cu ratări de ambele părți, Ioana Ghizilă înscriind cu ajutorul sticlei și făcea 18-15 în dreptul naționalei României, apoi Alina Podar devenea cea mai bună marcatoare a partidei după reușita care mărea diferența la una formată din două posesii. Islanda puncta pentru prima dată la jumătatea acestui sfert și Sara Run Hinriksdottir scutura plasa pentru 22-21, tot ea aducând naționala nordică din nou la conducere cu încă o triplă și Laura Vaida egala pe atacul următor. Islanda ajungea la patru aruncări de la distanță bune în decurs de trei minute (24-27), până la pauză România întorcând cu un run de 8-0 și conducea cu 32 la 27.

Islanda a început mult mai bine repriza secundă și după șapte puncte la rând Dan Calancea cerea time-out la 32-34 în dreptul nordicelor, Ghizilă fiind cea care a oprit run-ul gazdelor, tot ea aducând tricolore în avantaj. Anna Svansdottir a egalat cu o triplă din colțul terenului, ea completând un four-point play cu această ocazie la jumătatea sfertului trei (39-40), Vîrjoghe replicând cu două libere și Hinriksdottir a egalat cu liberele sale împărțite, 41-41. Ghizilă desprindea România la trei puncte cu reușitele sale de la linia de fault, 47-44, scorul la finalul sfertului trei fiind 50-46.

Miky Panait păstra timp de câteva secunde diferența de două posesii, Islanda egalând la 52-52 cu reușita lui Hinriksdottir, tot ea irosindu-și ulterior ambele libere. Karlsdottir restabilea egalitatea cu un reverse layup elegant, Islanda venind la conducere cu puțin peste patru minute până la final, 54-56. Coșul lui Vîrjoghe a forțat banca tehnică islandeză să ceară time-out la 58-58, Sara Run Hinriksdottir răspunzând apoi cu o reușită de la distanță și Islanda mergea pe următorul atac la 58-63 și ecartul creștea la opt puncte cu sub două minute rămase din joc. Islanda s-a impus în cele din urmă cu 58-68 și a obținut prima victorie într-un meci oficial după o pauză de trei ani.

În tur, România a câștigat la șase puncte diferență cu Islanda. Ultimele meciuri pentru Acvile în preliminariile EuroBasket 2023 vor avea loc în februarie 2023, acasă cu Spania și în deplasarea din Ungaria. 

Monster game-ul Anei Vîrjoghe n-a fost suficient pentru tricolore, ea terminând cu 21 de puncte, 17 recuperări și 2 intercepții (31 index al eficienței), Ioana Ghizilă (16 puncte, 4 intercepții, 3 recuperări, 3 pase decisive) și Alina Podar (10 puncte, 3 pase decisive) fiind următoarele marcatoare.

Sara Run Hinriksdottir a totalizat 33 de puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive, Anna Svansdottir fiind și ea în double figures cu cele 10 puncte și 4 recuperări.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!