Stiri Acvile

Răzvan Cenean vorbește despre parcursul României la CEU18 masculin

Costin Marinescu

Costin Marinescu
07.08.2013

razvan cenean

Selecționata sub 18 ani masculin a României a terminat pe locul 16 la Campiontul European Divizia B dedicat acestei grupe de vârstă.

La o săptămână de la finalul turneului, am stat de vorbă cu Răzvan Cenean, antrenorul principal al lotului, pentru a trage, la rece, concluziile.

Cum caracterizați parcursul României la acest turneu? Se putea mai mult? Vă reproșati ceva legat de rezultatul obtinut?
Am avut un parcurs modest. Mă așteptam la mai mult de la acest turneu. Din păcate am avut mai mult probleme cu accidentările și nu am putut conta pe toți jucătorii avuți în vizor pentru acest Campionat European. Pe perioada pregătirilor, eu împreună cu staff-ul tehnic am dat tot ce am avut mai bun. Din păcate, feedback-ul din partea jucătorilor nu a fost cel așteptat. Sper ca după această experiență fiecare a plecat cu un plus de la echipa naționala și a conștientizat ce are de muncit în continuare.

Acum 2 ani, aceeași generatie obținea un loc mult mai bun. Cum explicați regresul din acest an?
Două lucruri mari au condus la această situație: lipsa jocurilor puternice din cadrul competițiilor interne, pregătirea atletică și mentală în vederea abordării meciurilor la un asemenea nivel.

Cu ce se deosebesc jucătorii străini de cei români la această categorie de vârstă? Ce trebuie făcut pentru a remedia situația?
Pregătirea atletică și jocurile puternice de-a lungul unui sezon, aici se face diferența. Dacă la noi în campionat suntem obișnuiti cu apărări lejere sau apărări de tip zonă, în celelalte campionate există defensive foarte puternice, agresive, de tip om la om. Sunt de părere că un sistem competițional care include meciuri puternice pe toata durata anului ar crește nivelul juniorilor. De asemenea, ar trebui acordată o mai mare atentie asupra pregatirii fizice (atletism, sală de forță) și a numărului de antrenamente săptămânale.

Meciul cu Elveția din grupe. Conduceam cu 16 puncte cu 4:43 minute rămase din joc și am pierdut la un punct diferență. Ce s-a întamplat pe final?
Înainte cu 2 minute aveam un avans confortabil. A apărut o problemă tehnică cu unul dintre panouri, meciul fiind întrerupt aproximativ 5 minute. Jucătorii noștrii s-au relaxat, iar Elveția a pus o apărare pressing în urma căreia am pierdut foarte multe mingi. Un rol important în administrarea finalului de joc l-a avut și lipsa experienței jucătorilor noștrii în situații de acest gen, exact ce vă spuneam și mai înainte.

După 3 meciuri cu peste 17 min jucate și cu 20, 15 respectiv 9 puncte marcate, Marius Ciotlăuș a primit contra Portugaliei doar 3 minute. Cum se explică acest lucru?
În dimineața meciului cu Portugalia, Ciotlăuș a suferit o luxație la mâna dreaptă, nefiind apt 100%. Am încercat să îl folosim,dar  nu a răspuns cerințelor noastre, motivând durerea la mână.

Vlad  Cobzaru a fost liderul Romaniei. Se observa progres în jocul său de la plecarea în SUA?
Se vede un anumit progres din punct de vedere fizic și mental. Pot să spun că și-a îmbunătățit o mare parte din procedee.

Sunteti mulțumit de prestatia fundașilor? Dar a jucatorilor 'înalți'?
In ceea ce privește fundașii, din păcate a trebuit să improvizăm în a doua parte a turneului, Vlad Szekely accidentându-se după al patrulea meci. În aceste condiții am ramas cu Mirel Dragoste și am încercat să îl "reprofilăm" pe Dragos Onea. Într-adevar am avut foarte multe turnovers, acest lucru fiind o consecință a apărărilor non-combat din campionatul nostru. Nu poți să ai pretenții ca fundași obișnuiti cu apărări lejere să dea randament maxim contra unei apărări extrem de agresive. În ceea ce privește jucătorii "înalți", Vlad Cobzaru și Andrei Ciordaș au făcut față parțial acestui turneu și am mai primit un mic ajutor din partea lui Andrei Ene.

Foto: Manases Sándor

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    dezamagire
    Atat, d-nule Cenean !! Pacat de munca si de sacrificii.
    Nu prea am inteles nivelul prestatiei lui Bogdan Pogacean. Asteptam mai mult cel putin din punct de vedere al statisticilor

    cu 10 ani în urmă (07.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!