Stiri Acvile

România a obținut calificarea directă la Jocurile Olimpice în întrecerea feminină de 3x3

România a obținut calificarea directă la Jocurile Olimpice în întrecerea feminină de 3x3

România a reușit să ajungă în primele patru în clasamentul feminin de 3x3 de la 1 noiembrie, astfel că merge direct la Jocurile Olimpice de la Tokyo. România a fost a patra echipă anunțată printre formațiile care merg direct la turneul olimpic, astfel că tricolorele vor fi prezente la debutul baschetului 3x3 în întrecerea olimpică. Competiția de 3x3 de la Tokyo va avea loc în perioada 25-29 iulie 2020.

FIBA a organizat astăzi, la Utsunomiya, în Japonia, ceremonia pentru a anunța echipele calificate direct la primul turneu olimpic de 3x3, dar și formațiile care vor merge la primul turneu de calificare. Câte patru echipe au obținut calificarea directă atât la feminin, cât și la masculin. Cel mult două echipe pe gen de pe un continent puteau obține calificarea directă. FIBA a ascuns clasamentele pe federații în ultima perioadă, pentru a păstra suspansul privind echipele calificate.

România a tras tare pentru a califica echipa națională feminină la Jocurile Olimpice de la Tokyo și în ultimul an au fost organizate foarte multe turnee, mai ales de o zi, la care au participat reprezentantele echipelor din Liga Națională. Naționala de senioare a mers la multe turnee în vară și în toamnă, la care a acumulat puncte.

Toate aceste eforturi au dat roade și obiectivul a fost îndeplinit. România a obținut biletul direct pentru Tokyo 2020, fiind în primele 4 în clasamentul pe federații la 1 noiembrie 2019. Mai merg direct la JO în întrecerea fetelor: Rusia, China și Mongolia.

La masculin cele patru calificate direct la primul turneu olimpic 3x3 sunt: China, Serbia, Rusia și Japonia.

S-a decis că dacă Japonia, gazda Jocurilor Olimpice din 2020, nu era în primele patru la nici unul din genuri în clasamentul din 1 noiembrie, echipa mai bine plasată urma să primească locul la turneul final în detrimentul reprezentantei federației care ocupa locul 4 în acea categorie. Echipa masculină a gazdei este cea care merge direct la JO, iar cea feminină va participa la turneul de calificare.

20 de echipe pe gen vor participa la turneul preolimpic, care va avea loc în India în 18-22 martie 2020.

Pentru lista de echipe care merg la turneul preolimpic s-a ținut cont de criterii de universalitate, care permiteau un număr maxim de 10 echipe de pe un continent și să fie cel puțin 30 de țări reprezentate, dar și alte restricții. 6 bilete pentru Tokyo vor fi adjudecate în India, 3 la feminin, 3 la masculin.

Ultima șansă de calificare la Jocurile Olimpice din 2020 va fi în luna aprilie, când la FIBA 3x3 Universality Olympic Qualifying Tournament se pune la bătaie ultimul loc disponibil pentru fiecare întrecere. 6 echipe pe gen dintre cele necalificate încă vor participa, în funcție de clasament, dar principala condiție este ca acestea să nu fi fost reprezentate la ultimele două ediții ale JO la baschet.

La Tokyo 2020 va fi prima apariție a baschetului 3x3 la Jocurile Olimpice, care s-a decis în vara lui 2017. Primul turneu olimpic al disciplinei va avea loc în perioada 25-29 iulie, la Aomi Urban Sports Venue.

*foto: fiba.basketball

Articol în curs de actualizare

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!