Stiri Acvile

România debutează la Constanța în calificările pentru Women’s EuroBasket 2025

România debutează la Constanța în calificările pentru Women’s EuroBasket 2025

Naționala de baschet feminin a României începe joi, 9 noiembrie, campania de calificare la EuroBasket 2025. Primele două meciuri ale tricolorelor vor fi pe teren propriu, la Constanța.

Acvilele vor debuta împotriva Islandei, o națională peste care au dat și în preliminariile pentru cel mai recent Campionat European, cel din 2023. Atunci, România a câștigat manșa tur de la București cu 65-59 și a cedat la Reykjavik cu 58-68.

La nivelul băncilor tehnice nu s-au produs schimbări față de acea ultimă întâlnire, din 27 noiembrie 2022. Dan Calancea și Benedikt Gudmundsson pregătesc în continuare cele două selecționate.

În ceea ce privește jucătoarele, România se va baza în acest meci de la Constanța pe trei debutante, fiind vorba despre Cătălina Ion, Paloma Cucu și Renata Kovacs, primele două fiind prezente în naționala U20 pe parcursul verii, la Europeanul de la Craiova. În plus, noutăți față de precedentele întâlniri cu Islanda sunt Kincso Kelemen, Renata Kovacs, Gabriela Irimia și Boglarka Biszak, iar celelalte nume din lot pot fi găsite AICI.

Islanda, de partea cealaltă, are mai multe nume noi, printre care Helena Sverrisdottir, Sara Boama, Thelma Dis Agustsdottir, Emelia Osk Gunnarsdottir, Birna Benonysdottir și Isold Saevarsdottir. În cel puțin un meci cu România au evoluat Isabella Sigurdardottir, Dagbjort Dogg Karlsdottir, Tinna Alexandersdottir, Thora Jonsdottir, Anna Svansdottir și Asta Julia Grimsdottir.

Sverrisdottir este sportiva cea mai experimentată din actualul lot al Islandei, ea fiind născută în 1988. Cinci sportive au peste 23 de ani, iar șase sub sub această vârstă, mezinele fiind Boama și Saevarsdottir, din 2005, respectiv 2007.

Precedentele întâlniri cu nordicele au dat-o drept principală marcatoare din lotul adversarelor pe Sara Run Hinriksdottir, fostă jucătoare la Phoenix Constanța. De data aceasta, ea nu este prezentă în echipa Islandei pentru debutul preliminariilor pentru Women’s EuroBasket 2025.

La nivelul cifrelor din competiția internă, Tinna Alexandersdottir a adunat 18.3 puncte în patru jocuri, fiind cea mai eficientă islandeză dintre cele selecționate.  În privința româncelor, Teodora Manea a adunat 16 puncte pe meci în Liga Națională, în trei apariții, ea fiind cea mai eficientă tricoloră din acest punct de vedere. La recuperări s-a evidențiat Ana Vîrjoghe (9.7), iar la assist-uri Ștefania Cătinean (2.7).

Duelul dintre România și Islanda, de la Constanța, va avea loc joi (09.11) începând cu ora 18.00. Partida va fi în direct pe Digisport 3, dar și pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!