Stiri Acvile

România și Danemarca deschid grupa D a calificărilor la Women's Eurobasket 2021

România și Danemarca deschid grupa D a calificărilor la Women's Eurobasket 2021

Naționala de senioare a României începe în această seară calificările la Women's Eurobasket 2021. Tricolorele întâlnesc Danemarcade la ora 18:00, la Timișoara. Acvilele încearcă să revină la turneul final, după participarea din 2015, în timp ce danezele revin în calificări după aproape două decenii. Va fi a 4-a confruntare oficială între reprezentativele celor două țări, precedentele trei fiind câștigate de România.

Acvilele au participat constant în calificările pentru turneul final în acest mileniu, reușind să se califice la turneele finale din 2001, 2005 și 2007, iar în 2015 au participat în calitate de co-gazde. De partea cealaltă, Danemarca nu a mai luat startul în preliminariile pentru Campionatul European de la cele pentru CE din 2001, când a fost în grupă cu România în ultima fază a calificărilor.

Cele două reprezentative au fost repartizate atunci în grupa B, alături de Lituania și Germania. Balticele și tricolorele au obținut calificarea la turneul final. România a fost pe doi, cu 4 victorii și 2 înfrângeri, iar danezele au fost ultimele, cu 6 înfrângeri.

În noiembrie 1999, tricolorele se impuneau la Copenhaga cu 69-65, după ce la pauză aveau un punct avans. Monika Brosovszky reușea atunci 32 de puncte pentru România, iar Maria Nițulescu o urma cu 18 puncte. Din lotul României la acel meci sunt încă în activitate Ancuța Stoenescu, Andra Mandache și Larisa Toma, dar nu mai evoluează pentru națională. La turneul final a fost convocată și tânăra Annemarie Părău, care face parte și astăzi din reprezentativa de senioare.

Returul din calificări se disputa în noiembrie 2000, la Arad. România se impunea cu 85-78. Atunci se făcuse trecerea la sferturi în meci, iar parțialele au fost 23-16, 18-19, 21-21, 23-22. Maria Nițulescu reușea atunci un double-double cu 28 de puncte și 10 recuperări, iar Monika Brosovszky și Diana Pop o urmau cu 23 și 15 puncte. Pernille Jensen se remarca la învinse cu 28 de puncte.

Prima confruntare oficială între reprezentativele celor două țări a fost la Campionatul European din 1956, disputat la Praga. În faza a doua a grupelor, într-o grupă care decidea duelurile pentru locurile 9-12, România se clasa prima cu trei victorii și danezele erau ultimele, cu trei înfrângeri. Tricolorele obțineau o victorie categorică, 76-26 în meciul din iunie 1956, după 42-18 la pauză. Viorica Antonescu-Niculescu era coșghetera acelui meci, cu 16 puncte, dintre coechipiere fiind urmată de Elena Tintorescu (12 puncte) și Ștefania Tomescu (10). În clasamentul final tricolorele au fost pe 10 la acel turneu, în timp ce danezele au încheiat pe 13.

România are în acest moment în lot jucătoare cu experiență în calificările pentru turneele europene și un nucleu pe care s-a bazat în ultimii ani, dar și multe tinere sub 23 de ani, unele aflate în fața debutului oficial. România are un staff nou la aceste calificări, format din Ayhan Avci, Muge Berkalp și Miruna Crâsnic. Annemarie Godri-Părău, Gabriela Mărginean și naturalizata Ashley Walker sunt cele mai experimentate din lot, având 35, respectiv 32 de ani. Elisabeth Pavel, Gabriela Irimia, Romina Filip, Adina Stoiedin și Tunde Kilin au deja destule meciuri la națională. Tinerele sub 23 de ani care vor fi pe foaie cu Danemarca sunt Carla Popescu, Alexandra Ghiță, Nicolett Orban și Nora Demeter. Din lotul de 14 convocat pentru prima fereastră mai fac parte alte două tinere, Alina Podar și Ecaterina Armanu. Lipsesc Claudia Cuic (accidentată) și Sonia Ursu.

Danemarca revine în calificări după mulți ani și după ce a avut nevoie de o strângere de fonduri prin care a făcut rost de o parte din banii necesari participării în aceste preliminarii. Danezele au jucat anul trecut în Campionatul European pentru țări mici și au câștigat la diferențe mari toate partidele. Din lotul de 12 confirmat pentru meciul din această seară, nicio jucătoare nu are peste 30 de ani, Piechnik și Tryggedsson fiind cele mai experimentate, cu 29.

Din grupa D mai fac parte Italia și Cehia, care se întâlnesc în această seară la Cagliari, de la ora locală 21:30. Câștigătoarele celor 9 grupe vor obține biletele pentru turneul final din 2021, la care sunt deja calificate gazdele Spania și Franța. Li se vor alătura cele mai bune 5 echipe clasate pe locul secund.

Meciul dintre România și Danemarca se joacă această seară la Sala Constantin Jude, de la ora 18:00. Va fi transmis în direct pe Digi Sport 2. Vor arbitra Vladimir Jevtovic, Jelena Smiljanic (ambii din Serbia) și Ozge Senturk (din Turcia), iar comisar va fi Bojana Vucinic.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!