Stiri Acvile

România va întâlni Cehia în semifinalele CE U20 după ce a încheiat pe doi grupa A

Andreea Vlase

Andreea Vlase
12.07.2018

Naționala feminină U20 a României și-a oprit seria la 4 succese consecutive la Campionatul European, Divizia B, de la Oradea. Tricolorele au pierdut ultimul meci din prima fază și au cedat primul loc în grupă. Partida dintre Lituania și România s-a încheiat cu scorul de 67-52, pe sferturi: 12-18, 20-14, 21-6, 14-14. România U20 a condus cu 12 puncte în sfertul secund, dar nu a găsit drumul spre coș mai mult de 6 minute în finalul sfertului trei. Pe final Tănase a trimis în teren jucătoarele cu mai puține minute.

Cele două echipe erau deja calificate în semifinale după primele patru etape. România avea 4 victorii din 4 înaintea acestei partide, iar Lituania un bilanț de 3 succese și o înfrângere. Formația care câștiga acest meci termina pe prima poziție în grupa A.

Lituaniencele au figurat ca gazde la această partidă și au început în formula Knyzaite, Meskonyte, Sakeviciute, Jurciute și Segzdaite. În 5-ul de start al României au intrat E. Armanu, Părău, Podar, Popescu și Vîrjoghe. În primul minut nu s-a marcat și Vîrjoghe a deschis scorul cu o reușită din apropierea inelului. Lituania a trecut la conducere, 6-2. Vîrjoghe, E. Armanu și Ferariu au dus scorul la 6-9. Podar a reușit prima triplă a partidei, pe final de atac, iar E. Armanu a scuturat și ea plasa de la distanță pentru 8-15. A urmat time-out-ul balticelor și Ghiță puncta pentru 8-17. Popescu a făcut 10-18, de la linia de fault după un antisportiv. Lituniencele s-au apărat agresiv la posesia suplimentară, au furat mingea și Sakeviciute a stabilit scorul primei pauze, 12-18. Alb-verzile au avut 6 coșuri din acțiune, toate din interiorul semicercului, iar România a marcat 5 aruncări de două puncte, 2 de la distanță și 2 libere.

S-a ratat mult în debutul sfertului secund. Vîrjoghe a dus scorul la 13-20, Petrenaite a marcat din apropiere și a ratat libera suplimentară. A fost rândul lui E. Armanu să meargă la linia de fault, de unde a transformat ambele aruncări pentru 15-22. După momente de joc încâlcit, cu mingi „furate” de ambele părți, Demeter a fost găsită sub panou și a dus ecartul la 10 lungimi după un 3 points-play. Tricolorele au intrat rapid în penalizare, Lituania a punctat de la libere pentru 17-25. Au urmat ratări de la distanță, iar Orban și Podar au dus diferența la 12 puncte, 17-29. Tricolorele au făcut multe greșeli în a doua parte a sfertului. Doar Podar a găsit drumul spre coș, de după semicerc, iar Lituania a egalat la 32. Pe finalul perioadei de joc s-a ratat mult din apropierea panoului și la pauza mare scorul a fost 32-32. România a marcat doar 3 coșuri din acțiune în sfertul secund, față de 6 ale adversarelor. Lituanincele veau 0/8 la șuturile de afară, față de 3/11 ale tricolorelor.

Balticele au preluat conducerea în startul reprizei a doua, 36-32. Părău a marcat primele puncte ale României după mai mult de două minute, Podar egala și Ferariu readucea tricolorele în avantaj. A urmat un run de 9 puncte pentru alb-verzi, care conduceau cu 45-38 cu mai puțin de patru minute rămase din sfert. Jucătoarele în albastru au continuat să rateze, inclusiv de la linia de fault și Lituania s-a dus la 10 puncte în față,48-38. Jurciute a reușit prima triplă a balticelor în minutul 27 și a urmat un turnover de 24 de secunde pentru românce. Run-ul lituanian a ajuns la 17 puncte și la ultima pauză scorul era 53-38. Tricolorele nu au găsit drumul spre coș timp de mai mult de 6 minute în a treia perioadă de joc.

Ferariu a oprit seceta din atacul României, cu o reușită din interiorul semicercului. Meskonyte a scuturat plasa de la distanță și a dus scorul la 56-40. Tricolorele nu și-au găsit ritmul în faza ofensivă și ecartul a crescut la 17 puncte în favoarea balticelor. Pe final Cătălin Tănase le-a trimis în teren pe jucătoarele cu mai puține minute. S-a încheiat 67-52 pentru Lituania care „fură” primul loc în grupa A.

Anamaria Vîrjoghe și Alina Podar au fost cele mai bune marcatoare ale tricolorelor, cu câte 10 puncte. Pivotul a mai avut 3 recuperări și 4 assist-uri, iar căpitanul echipei, 4 recuperări și 2 pase decisive. Pentru România au mai înscris: E. Armanu 7 puncte (5 recuperări), Ferariu 7 puncte, Popescu 6, Ghiță 4, Demeter 3, Orban 3 și Părău 2 puncte (plus 8 recuperări).

Gabija Meskonyte a fost coșghetera partidei cu 18 puncte la care a adăugat 6 recuperări. A urmat-o Sakeviciute cu 16 puncte. Lituania s-a distanțat grație celor 17 puncte după greșelile adverse. Dacă la pauza mare era echilibru la recuperări, cu 26-25, la finalul partidei balticele au avut 58 de recuperări, față de 41 ale României. Diferența s-a făcut la aruncările de două puncte, cu 23 de reușite pentru lituanience și 14 în dreptul româncelor.

Cele două echipe încheie la egalitate grupa A, cu câte 9 puncte după 4 victorii și o înfrângere. Lituania termină pe prima poziție, grație rezultatului direct, și va întâlni Belarusul în semifinala de sâmbătă. România coboară pe 2 și va juca cu Cehia pentru un loc în finală. Cehoaicele au câștigat toate cele 5 meciuri din faza grupelor.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!