Stiri Acvile

Sonia Ursu despre amânarea JO: „Fără sănătate, nu putem face absolut nimic”

Lițiu Mihai

Lițiu Mihai
28.03.2020

Sonia Ursu despre amânarea JO: „Fără sănătate, nu putem face absolut nimic”

Baschetul românesc a dat o jucătoare în campionatul Coreei de Sud. Născută din tată coreean şi mamă româncă, acvila din loturile naţionale de 3x3 respectiv 5x5 a ales să joace în acest sezon pentru Woori Bank Wibee. Deoarece ţara din Sud-Estul Asiei a fost printre primele lovite de pandemia de coronavirus, am contactat-o pentru a ne împărtăşi experienţele trăite.

Extremă de 26 de ani a dorit să transmită în primul rând un îndemn de departe pentru conaţionalii noştri:

În primul rând, vreau să le urez românilor noştri multă sănătate în momentele acestea dificile. Sper că toată lumea stă acasă şi respectă 100% reglementările aprobate.

Am întrebat-o pe Sonia despre provocările campionatului 2019-2020, cel legat puternic de apariţia Covid19:

Legat de sezonul meu în Korea de Sud comparativ cu sezonul trecut, a fost mult mai stresant şi personal, mult mai provocator. Una dintre cele mai longevive şi importante jucătoare ale noastre, retrăgându-se din baschet, a pus echipă într-o nouă poziţie, unde unele jucatore tinere/de pe bancă au trebuit să se impună, să se integreze cu jucătoarele experimentate. Altele au trebuit să îşi mărească rolul şi sarcină în echipă, iar asta s-a întâmpla şi cu mine. De la rolul de “Six men of the year” la jucător “de primii cinci”.

Cum baschetul din Coreea de Sud nu este uşor de urmărit din România, ne-am interesat despre clubul la care şi-a desfăşurat activitatea în 2019-2020:

Woori Bank Wibee este o echipă care a câştigat 6 campionate consecutiv, având un sistem de pregătire foarte organizat, dar şi foarte dur ceea ce a adus echipă la nenumărate successe. Am avut privilegiul să lucrez cu o echipă de profesionişti, dar am avut momente în care am vrut să cedez. În mod normal, ar fi trebuit să avem trei pauze în sezonul regulat (pauză cu loturile naţionale şi all star game) dar am avut patru, sezonul fiind suspendat pentru o perioadă de 13 zile din cauza virusului covid19. Înainte de a suspenda liga, am avut 6 meciuri cu sala închisă, fără spectatori, ceea ce sincer, a fost un sentiment trist, nu ne-am putut bucura în totalitate de victorii. Am fost epuizată fizic şi mental deoarece totul era în aer, nu ştiam exact gravitatea situaţiei din exteriorul facilităţii de antrenament, ne-am antrenat la fel de intens în ultimele săptămâni ca şi când am începe sezonul.

Cum oficialii FRB amână luarea unei decizii definitive referitoare la soarta sezonului, am fost curioşi de decizia forului de specialitate din Coreea de Sud:

Pe 25 Martie ar fi trebuit să continuăm meciurile rămase (3 meciuri din sezonul regulat+playoffs), dar pentru siguranţa jucătorilor pe 20 Martie, liga WKBL a decis anularea sezonului regulat şi totodată a playoffului, declarând echipa de pe primul loc, campiona oficială a sezonului regulat, adică noi :) . Satisfacţia este enormă, după muncă multă şi răsplată nu? Şi deşi mi-ar fi plăcut să jucăm până la capăt şi să fructificăm obiectivul final, să fiu onestă, în ultima perioadă nu eram cu capul la baschet. Ca sportiv de performanţă, nu eşti tot timpul văzut că o fiinţă umană, ci mai mult ca un produs. Iar când ajungi la un anumit nivel, totul este business. Deşi aşteptarea părea fără capăt, mă bucur că s-a ajuns la încheierea sezonului, lăsând jucatorele să plece acasă la familiile lor. Toate premiile/bonusurile care ar fi trebuit primite de jucători pentru sezonul regulat, au fost donate ca act de caritate pentru cei afectaţi de covid19.

În final am vrut să ştim ce părere are referitoare la decizia de amânare a Jocurilor Olimpicie de la Tokyo, ediţie la care în premieră una din discipline exte chiar baschetul 3x3 şi Naţională României a obţinut calificarea directă:

Mulţi au muncit ca noi jucătorii să putem ajunge la cel mai înalt nivel de competiţie. Am aşteptat cu nerăbdare, este un vis devenit realitate şi bineînţeles că mă simt dezamăgită că nu s a finalizat, însă sănătatea fiecărui atlet, fiinţă umană, este cel mai important lucru. Fără sănătate, nu putem face absolut nimic, aşadar, cred că a fost o decizie grea, dar corectă.

sursa foto: profil instagram Sonia Ursu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!