Stiri

Opinie. La Constanța s-au făcut primii pași spre calificarea naționalelor de streetball (și) la Olimpiada de la Paris

România a revenit în circuitul european de 3x3 odată cu turneul de calificare FIBA Europe Cup desfâșurat weekendul trecut pe Faleza Cazinoului din Constanța. Și odată cu această revenire, pentru reprezentativelenoastre de 3x3 au revenit și speranțele la o participare la JO din 2024.

La fete, cu echipa noastră deja calificată la Europene și cu prima formație în cantonament la Izvorani, antrenorul Cătălin Ștefănescu a avut pe mână patru jucătoare extrem de tinere. Conduse din teren de Alina Podar, cu Nicolett Orban în postura de pivot de neoprit și cu Teo Manea și Ana Suzana Ion depunând un efort maxim în defensivă și la capitolul recuperări, în ciuda taliei mai scăzute, „Acvilele” au reușit o victorie în prelungiri în fața Irlandei și apoi o înfrângere la mare luptă contra puternicei naționale a Suediei.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Naționala masculină de 3X3 a jucat duminică într-o formulă la fel de tânără. Antrenorul Cristi Crăciun i-a avut la dispoziție pe frații Dani și Cristi Mâinea, colegul lor de echipă de la Athletic Constanța Christian Chițu și pe constănțeanul Alexandru Coconea. România U23 a reușit totuși să treacă, după prelungiri de naționala Georgiei, după un coș decisiv marcat de Chițu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

După o înfrângere cu puternica națională a Lituaniei, „Vulturii” au zburat către o victorie împotriva Irlandei, acolo unde am putut vedea la lucru tandemul fraților Mâinea, calitatea atletică a lui Chițu dar și calitățile de lider ale lui Alex Coconea. Băieții au jucat cu calificarea pe masă în fața Ucrainei. Dar naționala din țara vecină s-a dovedit mult prea puternică și a prins biletele pentru Europeanul din Franța.

Cu toate acestea prestațiile ambelor noastre naționale au arătat bine spre foarte bine la acest prim turneu internațional găzduit de România în pandemie. Putem spune, așadar, că sunt perspective pentru ca baschetul 3x3 din România să ajungă și la Olimpiada de la Paris. Materia primă, jucătorii, o avem. Infrastructura o avem și pe aceasta, grație celor de la Sport Arena care cu sprijinul autorităților locale din Constanța au reușit să organizeze încă o dată un turneu excelent.

Ce ne mai lipsește însă sunt niște principii pe care se ghidează sportul profesionist din alte țări. Și anume răbdare, predictibilitate și perseverență. Astfel, dacă se dorește întinerirea lotului în vederea calificării (și) la JO de la Paris, atunci trebuie continuat cu același lot de 6-8 sportivi, care trebuie să fie „învățați” pentru jocul de 3x3. Chiar dacă aceștia sunt jucători (și încă foarte buni) de 5 la 5, le trebuie experiență și antrenament specific pentru a performa la cel mai înalt nivel la streetball, o variantă de baschet mai alertă decât tradiționalul nostru sport la două coșuri.

Totuși, după cum spuneam, începe să se vadă Parisul. Dar mai e mult până departe. Deocamdată am ajuns de la Constanța doar până la Turnul Eiffel din Slobozia.

*foto: facebook Sport Arena

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate