Stiri

Cum analizează tipsterii meciurile de baschet înainte de a paria

Baschet .ro

Baschet .ro
21.11.2023

Baschetul este unul dintre sporturile populare în rândul pariorilor, astfel că pe site-urile de pronosticuri sunt postate foarte des predicții din acest sport. Recomandările sunt date de tipsteri specializați pe NBA sau pe competițiile europene importante.

Atunci când oferă ponturi pariuri baschet, un expert analizează mai întâi meciul conform unei strategii bine puse la punct. În primul rând, el este atent la specificul competiției, pentru că sunt diferențe mari între ce se întâmplă în campionatul nord-american și situația din campionatele europene. Mai precis, în NBA chiar și cele mai puternice echipe înregistrează multe înfrângeri, întrucât nu sunt diferențe foarte mari de valoare. 

În Europa, există o „prăpastie” valorică între „giganți” precum Real Madrid, Olympiakos sau Fenerbahce și majoritatea competitoarelor din întrecerile interne. 

Pornind de la această observație, pariorii de succes obișnuiesc să mizeze pe total puncte atunci când joacă pe NBA și pe handicap atunci când fac o sugestie de pariere pentru un campionat de pe „bătrânul continent”.

Evident, contează și diferența de valoare dintre jucătorii care evoluează în NBA și în Europa. În America este „crema baschetului”, sportivii părând niște extratereștri în comparație cu ce vedem prin alte părți.

Factori importanți ce pot influența jocul

Dincolo aspectele care plasează evenimentul sportiv într-un context mai larg, tipsterii analizează toți factorii care pot influența meciul. Acești factori primesc ponderi diferite în algoritmul care trebuie să returneze șansele de succes pentru selecția aleasă. Pondere mare o au valoarea per ansamblu a echipelor (mai ales în campionatele din Europa), linia de clasament care reflectă cât de solide sunt echipele în sezonul curent și forma de moment. 

În cazul în care o echipă bună nu a „defilat” în jocurile anterioare, așa cum era de așteptat, atunci este posibil ca în următoarea partidă să se împiedice, mai ales dacă joacă împotriva unui outsider care a avut evoluții bune în ultima perioadă.

De asemenea, experții acordă o importanță sporită componențelor echipelor, făcând comparații complexe între jucătorii care se vor afla față în față. Sunt analizate înălțimea și puterea celor doi centri, dar și cifrele lor în ceea ce privește recuperările sau media punctelor înscrise în sezonul respectiv. În NBA, francizele se bazează foarte mult pe staruri. Dacă vedeta echipei lipsește, pot fi probleme, mai ales în cazul în care nu există un înlocuitor pe măsură.

Ce fel de echipe se întâlnesc?

Apoi, este analizat stilul de joc al celor două combatante. Sunt trei situații, în funcție de linia clasamentului: se pot întâlni două formații ofensive, două formații defensive, sau un „team” ofensiv contra unuia care pune accent pe apărare. Formațiile defensive sunt cele mai periculoase atunci când pornesc cu a doua șansă. În situația în care favoriților nu le iese jocul în primul sfert, aceștia își pierd răbdarea.

Contează foarte mult și în ce fază a sezonului are loc întâlnirea. Într-un fel este tratat sezonul regulat și alta este determinarea în Play-off. 

În fine, sunt studiate și statisticile detaliat: câte puncte reușește în medie fiecare echipă? Ce rezultate au fost obținute în fața echipelor care au valoare comparabilă cu a următorului adversar? Cât de bine au aruncat jucătorii cheie de la 3 puncte și pentru 2 puncte? Câte mingi au blocat în medie fundașii? etc.

În categoria factorilor cu pondere mai scăzută intră componența băncii de rezerve, programul echipelor (din perspectiva stării de oboseală), sau Power ranking-ul (afișat oficial în NBA). Desigur, nu poate fi scos din calcule hazardul, dar rolul jucat de șansă/neșansă este minimizat printr-o analiză făcută corect.

Cele mai citite
Cele mai Comentate