U-BT Cluj-Napoca o învinge dramatic pe vicecampioana en-titre din EuroCup
6 ore în urmăSCM Craiova se impune în prelungiri și se califică în Final Eight, după o victorie dramatică în fața lui Dinamo
7 ore în urmăProgramul și transmisiunile etapei a doisprezecea din Liga Națională de Baschet Masculin
8 ore în urmăCSM Oradea întâlnește PAOK Salonic în etapa a doua a TOP 16 din FIBA Europe Cup
10 ore în urmăBAXI Manresa, echipa lui Emi Cățe, păstrează șanse la primul loc în grupa din BCL
1 zi în urmăPhiladelphia 76ers este una dintre poveștile de succes ale debutului de sezon din NBA. Echipa condusă de Doc Rivers era sortită unei implozii în urma scandalului provocat de Ben Simmons, dar se pare că aceasta nu a avut loc, chiar dacă starul australian încă nu a jucat în acest sezon.
După nouă meciuri disputate, echipa din Pennsylvania ocupă primul loc în Conferința de Est, cu 7 victorii și doar 2 înfrângeri, în condițiile în care Tobias Harris și Joel Embiid au ratat meciuri în debutul stagiunii.
Deși statistic, pivotul camerunez al celor de la Sixers nu are un start bun de sezon, ofensiva echipei a găsit modalități prin care să funcționeze în jurul său. Până acum, Joel are un început sub așteptări, cu recorduri personale negative la capitolul eficienței aruncărilor din acțiune, al punctelor și al recuperărilor pe meci, dacă ne raportăm și la numărul de minute petrecute pe parchet.
Embiid înregistrează 20.4 puncte, 8.8 recuperări și 4.1 pase decisive pe meci, cu procentaje de 41% din acțiune, 32% de la distanță și 80% de la linia de libere.
Cu toate acestea, Philly are cea mai bună ofensivă din NBA, dacă ne raportăm la rating-ul ofensiv, calculat prin numărul de puncte per 100 de posesii. Indicele trupei lui Doc Rivers este de 115. Diferența dintre ei și a doua echipă din această ierarhie, Utah Jazz, este de 1.8 puncte.
Dacă este să căutam un lucru pozitiv în evoluția pe atac a lui Joel Embiid, acela ar fi playmaking-ul său. Camerunezul înregistrează record personal la pase decisive în acest sezon, iar acest lucru se datorează faptului că pentru prima dată în cariera sa, cei de la Sixers au optat pentru a îl înconjura doar cu jucători capabili să arunce de la distanță.
Behind the back pass from Embiid to set up a Maxey triple!#Sixers #HereTheyCome pic.twitter.com/QbQRi42NSt
— Brodes Media (@BrodesMedia) October 29, 2021
Echipa are 13 reușite din spatele semicercului pe meci, cu cel puțin 2 mai mult decât în orice sezon al lui Embiid în Philadelphia. De asmenea, procentajul de 38% este cel mai mare din ultimele șase sezoane.
Acest lucru se datorează unor jucători precum Seth Curry, Danny Green, Georges Niang și Furkan Korkmaz care își asumă un volum mare de triple, indiferent de dificultatea acestora, pentru a păstra amenințarea pe semicerc. Cu cât adversarii se tem mai mult de aruncătorii de afară, cu atât mai puțină atenție îi vor acorda lui Joel Embiid care își va regăsi forma.
O altă surpriză plăcută este impactul lui Tyrese Maxey. Aflat în al doilea sezon în NBA, jucătorul draftat din Kentucky a suplinit perfect absența lui Ben Simmons pe partea ofensivă. Chiar dacă nu excelează la capitolul paselor decisive precum colegul său, Maxey compensează prin faptul că poate arunca de la distanță, de unde are un procentaj de 34% cu 2.6 aruncări pe meci. Media sa de puncte pe meci (14.7) este mai mare decât cea din sezonul precedent a lui Simmons (14.3).
Motown Maxey! pic.twitter.com/6NA7LIpd7P
— Philadelphia 76ers (@sixers) November 4, 2021
Un alt capitol la care echipa a impresionat în absența lui Ben a fost jocul în tranziție. Acesta este alt clasament condus de 76ers. Echipa de pe 1 în Est are 1.31 puncte per posesie în tranziție. Locul doi este ocupat de Chicago Bulls cu 1.28. Abilitățile pe fastbreak erau cele ce îl recomandau pe absentul din cadrul echipei să evolueze în meciurile All Star, dar se pare că nici la acest aspect echipa lui Doc Rivers nu suferă.
Seth Curry has shot 13/15 in transition to start the season, placing him in the 100th percentile.
— Tom West (@TomWestNBA) November 3, 2021
Consistently taking quick 3s like this when guys push the ball ahead to him is huge for the Sixers' transition attack. pic.twitter.com/cZZmQQOkgj
Deși Simmons este unul dintre cei mai eficienți și versatili apărători din NBA, defensiva lui Sixers evoluează mai bine până acum, având un defensive rating de 106, comparativ cu cel de 107 din stagiunea precedentă, în care Ben a obținut locul 2 în cursa pentru Defensive Player of The Year.
La această parte a jocului, principalii contribuitori sunt Joel Embiid, care este unul dintre cei mai buni pivoți pe partea de defensivă și Matisse Thybulle, un jucător ce aduce aminte de Andrei Kirilenko. Extrema din Australia are medii de 2.3 intercepții și 1.7 capace pe meci, reușind să întoarcă multe posesii în favoarea echipei sale prin gândirea sa rapidă și coordonarea excelentă.
Joel Embiid protecting the paint 😤@sixers and Thunder on NBA League Pass! pic.twitter.com/StnrqvwLGH
— NBA (@NBA) October 24, 2021
Pentru Philadelphia urmează un program dificil. Începând de duminică, timp de o săptămână, Philadelphia le va întâlni pe Chicago Bulls, New York Knicks, Milwaukee Bucks, Toronto Raptors și Indiana Pacers, echipe cu pretenții în Conferința de Est. Rămâne de văzut dacă prestația echipei se va păstra la același nivel și după aceste încleștări.
*statistici furnizate de nba.com
*foto: nba.com
6 comentarii la aceasta stire:
gyke :
@FI
cu 3 ani în urmă (06.11.2021)Spre deosebire de alți comentatori care au decenii în spate de urmărit NBA, mărturisesc că mie îmi plac genul ăsta de articole / analize. Cu atât mai mult cu cât eu unul nu am prea urmărit sezonul ăsta Estul.
Flaviu Ilie:
@gyke
cu 3 ani în urmă (06.11.2021)Mulțumesc frumos pentru feedback-ul pozitiv. O să continui să analizez ce mi se pare mai interesant din NBA și nu o să ratez ocazii de a scrie articole de genul. Consider că merită și liga de peste ocean puțină atenție la noi în țară :D
alin67 :
ouch
cu 3 ani în urmă (06.11.2021)Am simtit intepatura fina. Nu, nu sunt decenii, doar 11 sezoane complete, dar nici prin cap nu mi-a trecut un lucru evident, si anume ca 76ers are inca succes cu tranzitia ofensiva chiar in lipsa lui Simmons, asa cum tanarul redactor a remarcat, bineinteles in urma studierii cu mare atentie a jocului lor. Mai mult, si-a reamintit de Kirilenko cand l-a vazut pe Thybulle aparandu-se, desi eu am citit un articol in care altcineva era asemuit cu rusul. Chiar credeti ca aceasta compilatie de idei preluate de pe diverse site-uri de specialitate se poate numi analiza? Daca da, imi prezint scuzele in fata voastra. Tot ce conteaza este ca avem noroc ca liga de peste ocean se bucura, in sfarsit, de "putina" atentie si la noi in tara. Nu, nu am nimic impotriva acestui om sau acestui tip de articole, benefice pentru cine "nu a prea urmarit sezonul acesta estul", sau vestul, dar asa cum i-am mai sugerat, deontologia profesionala il obliga sa declare sursa informatiilor prezentate, si nu de genul "statistici preluate de pe nba.com", pentru ca nu doar statisticile sunt preluate. Spor la scris "articole de genul".
PS Promit sa nu mai comentez la articolele scrise de FI.
Eduard-Nicolae Popa:
Salutari
cu 3 ani în urmă (06.11.2021)Sunteti constient ca criticati dur un copil de 18 ani pe care abia acum il initiem in tainele jurnalismului, nu? Un baiat care inca e in liceu si scrie din pasiune despre baschet. Basca eu cred ca face o treaba mai buna si decat colegii mai mari de pe la gsp, prosport, fanatik samd...
Mai am un coleg tot tanar, David, care e tot la inceput de drum in jurnalism, dar care a progresat enorm in astia 2-3 ani de cand scrie aici si si pe el il mai critica alti useri pentru ca nu urmareste liga ACB si face cronici la meciurile lui Emi Cățe de pe play by play. :))))))
Daca tot aveti 40 de ani de baschet si 11 sezoane de league pass, sfatul meu e sa va folositi intelepciunea pentru a oferi „constructive criticism”, nu sa ii luati pe toate partile. :))
Altfel, da, si eu cred ca „se arunca” atunci cand spune ca Philly o duce mai bine fara Ben si ca s-a grabit sa anunte declinul lui Harden, desi in ambele articole are argumente pentru premizele sale.
Asa ca haideti sa il incurajam si pe Flaviu, si pe David, sa fim mai omenosi.
Eventual, daca scriu baliverne, dati-i tag lui Eduard Popa, ca el coordoneaza editorial toata treaba, si luati-l pe el la castane. El are experienta in jurnalism, soriciul gros si duce la scandal si sincer chiar ar manca niste castane coapte, grasanul. :))))
Toate bune, multa sanatate si va astept in continuare sa comentati. Doar ca pe un ton mai mieros.
PS: Ce echipe v-au surprins placut in inceputul asta de sezon si de ce? :D
alin67:
exact asta am facut
cu 3 ani în urmă (06.11.2021)Am promis ca nu voi mai comenta la articolele de acest gen, dar consider interventia ta disjuncta de acesta si de aceea revin cu precizari. Nu am certat pe nimeni, doar i-am sugerat ca trebuie sa prezinte sursa informatiilor si ideilor expuse pentru ca ma indoiesc ca ii apartin. Mi-am si argumentat pozitia, adevarat ca intr-un mod usor ironic, singurul aspect condamnabil al comentariului, cred eu. Nu l-am descurajat sa scrie, Si da, e complet aiurea sa faci cronici de pe play by play. Altfel, nu m-a impresionat nicio echipa pana acum. Campionatul este la inceput, mai sunt 100 de meciuri (pentru finaliste) pana se va decide castigatoarea, iar orice OPINIE (buna sugestie Acs Titi) referitoare la evolutia unei echipe trebuie sa tina cont si de SOS, "strength of schedule", adica de valoarea echipelor cu care ai jucat. Un plus pentru Warriors, Bulls, un minus pentru Mavericks. Stabilitate in ce priveste pe Jazz si Knicks. Jazz e singura pe care as putea risca un pariu, daca as practica "sportul" acesta, la acest moment. Ma bucur ca Derrick Rose inca joaca la un nivel ridicat. Mai mult ca oricand, datorita intensitatii si uzurii, starea de sanatate a vedetelor, si in unele cazuri prostia lor, pot decide castigatoarea. Din pacate.
Acs Titi :
Incerc sa propun un "armistitiu "
cu 3 ani în urmă (06.11.2021) Raspundeintre cei care urmaresc de mai mult sau mai putin timp fenomenul baschetbalistic si care sunt sau nu de acord cu abordarile site-ului prezent.
Eu zic ca asemenea articole sa fie publicate sub titulatura de "OPINII ", pentru ca intr-adevar o analiza presupune o dezvoltare ( si documentare) mai ampla si atenta a subiectului.
Referitor la cei doi tineri redactori, apreciez faptul ca se dedica fenomenului sportiv si chiar remarc ca au raspunsuri ( si reactii) de bun simt. De invatat se poate face si din obiectii sau corectii la fel cum tineretea sau batrinetea nu sunt virtuti, ci doar trepte ale dezvoltarii umane.
Este totusi de apreciat pentru un site care se autofinanteaza sau mai degraba fac voluntariat ca la Patreon vad ca nu se inghesuie lumea cu aceiasi frenezie ca la concursuri.
Eu as vrea sa vad si mai multe opinii, chiar si ale vizitatorilor site-ului, dar fara remarci de genul : " eu stiu baschet (sport) mai bine ! - Ba eu vizionez baschet mai de mult " sau atacuri directe la persoana. Iar corectiile gramaticale chiar le vad necesare.
Eu va urez succes tuturor.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!