Stiri

Analiză: Zenit St. Petersburg și „efectul” Xavi Pascual

Zenit St. Petersburg se află într-o perioadă excelentă, cu cinci victorii consecutive în Euroligă, fiind în momentul actual pe poziția a patra în competiție, cu un bilanț de 8 meciuri câștigate și 3 pierdute. Rușii concurează pentru al treilea an la rând în principala competiție europeană intercluburi și în stagiunea precedentă au prins play-off-ul.

Obișnuită deceniul trecut cu participări în EuroCup, Zenit a ajuns în Euroligă pentru sezonul 2019-2020, întrerupt după apariția pandemiei de Covid-19, pe când alb-albaștrii aveau 8-20 bilanț și ocupau ultima poziție în întrecerea amintită.

Modificarea decisivă s-a produs pe banca tehnică după acel moment, antrenorul lui Zenit devenind Xavi Pascual, campion al Euroligii în 2010 și antrenorul anului tot atunci în principala întrecere europeană alături de FC Barcelona. "Efectul" Pascual s-a văzut imediat și Zenit a ajuns în play-off anul trecut, unde a cedat după o serie de cinci jocuri cu Barcelona, eventuala finalistă.

Pierderea lui Kevin Pangos, ajuns în NBA la Cleveland Cavaliers, a fost gestionată foarte bine de ruși, care l-au adus pe Jordan Loyd, principalul marcator după 11 etape disputate, cu 13.9 puncte în medie.

Loyd are un efect pozitiv pe parchet pentru Zenit, potrivit unor date oferite de 3stepsbasket.com, point guard-ul american având 61.3% true shooting și în 72.7% din cazuri prezența sa în teren aducând o notă pozitivă la capitolul +/-. În privința statisticilor pe aruncări, absolventul Universității Indianapolis are cifre decente din spatele arcului de cerc (36.2%), fiind mai degrabă un bun mid-range shooter (57.6%), cele mai multe acțiuni preferând să le finalizeze de pe centru.

 

 

Conner Frankamp și Billy Baron au, de asemenea, roluri importante în echipa lui Pascual, primul fiind principala armă folosită la aruncările de 3 puncte (47%), cu aproape 70% true shooting. Deși nu are cifre la fel de bune din spatele arcului de cerc, Baron poate fi integrat deseori în scheme complexe, cu motion continuu, care pun probleme defensivelor adverse.

 

 

Pe lângă acțiunile asumate de la distanță, Frankamp are putere de decizie și în unele faze colective puse la punct de antrenorul iberic, cum ar fi pick and roll-urile sau Flex Screen, schema din urmă lăsându-i spațiu de pătrundere 1-contra-1, după cum se poate vedea mai jos:

 

 

 

Frontcourt-ul este implicat la fel de bine de Xavi Pascual, care a utilizat în meciul cu UNICS Kazan o schemă folosită de Boston Celtics în perioada lui Brad Stevens, rolul oamenilor mari (Gudaitis, Ponitka, Kuzminskas sau Mickey) fiind să atragă atenția asupra lor, în timp ce în 3 secunde rămâne absolut liber cineva, iar shooter-ul renunță la plasarea inițială pe poziția 4, profitând de block-ul pivotului pentru a beneficia de o aruncare necontestată din spatele arcului de cerc.

  

Implicarea pivotului (Kuzminskas în acest caz) și poziționarea sa în afara spațiului de 3 secunde pentru screen-uri utile poate fi observată și în schema „Floppy”, pe parcursul căreia au posibilitatea să arunce ambii shooteri ai formației.

 

 

Chiar dacă unele echipe i-au citit intenția de a forța pick and roll-ul pentru înscrierea unor coșuri ușoare, Xavi Pascual a găsit o alternativă prin care să creeze situații de 2-la-2 în favoarea echipei sale, după cum s-a văzut în fața lui Bayern Munchen:

 

 

Neavând la dispoziție un lot la fel de valoros individual precum formațiile din fruntea Euroligii, Zenit Sankt Petersburg a recurs la un joc colectiv, fiecare jucător trebuind să contribuie în fazele lucrate. Așa se face că raportul dintre punctele aduse de rezerve și cele reușite de titulari este aproximativ egal, rușii remarcându-se în special la capitolul recuperărilor, unde sunt în prima parte a clasamentului, la fel ca în privința capacelor.

Doar trei echipe au oprit Zenit să înscrie cel puțin 70 de puncte în acest sezon, acele formații fiind și cele în fața cărora rușii s-au înclinat (CSKA Moscova, FC Barcelona și Real Madrid), în timp ce în patru ocazii formația lui Xavi Pascual a încasat sub 70 de puncte (versus UNICS Kazan, Zalgiris Kaunas, Bitci Baskonia și Alba Berlin).

 

 

Zenit beneficiază, pe hârtie, de un program favorabil în următoarele trei runde, când întâlnește formații cu record negativ, precum Panathinaikos Atena, Steaua Roșie Belgrad și Fenerbahce Istanbul, seria rușilor putând ajunge la 8 victorii consecutive.

 

*foto: Blaze Trends

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!