Stiri

Ce este educația financiară și de ce este importantă pentru sportivi?

În urmă cu mai bine de o lună, site-ul nostru a lansat un proiect intitulat „Baschet, educație sau ambele?”, susținut de Banca Transilvania și Hello Sport, prin care 15 jucători de baschet din țara noastră beneficiază de ședințe de educație financiară și coaching profesionist.

Deja au avut loc primele întâlniri între specialiștii noștri, Andrei Danciu și Elena Moldovan, și cei 15 participanți și credem că a sosit timpul să cunoașteți cele două persoane care se ocupă de o dezvoltare „altfel” a baschetbaliștilor din România.

Andrei Danciu (30 de ani) s-a născut în Craiova unde, în clasa a 7-a, a început să practice baschetul, la CSS Voința. A jucat timp de cinci ani de zile la clubul oltean, făcând parte în același timp și din echipa Colegiului Național „Carol I” din Craiova. Chiar dacă nu a continuat cu baschetul, Andrei se bucură pentru experiența trăită pe teren și în cadrul echipei CSS Voința.

După anii de baschet am înțeles două lucruri extrem de importante pentru tot restul vieții. Mai exact, importanța disciplinei și a rutinei sănătoase, a antrenamentului, respectiv a muncii în echipă, cu toate provocările și satisfacțiile ei. Din acest motiv, voi fi mereu recunoscător baschetului pentru tot ce m-a învățat și pentru drumurile pe care mi le-a deschis ulterior în viață.”

Tot în timpul liceului, Andrei a devenit pasionat de domeniul financiar, astfel că a decis să se mute la București și să înceapă Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice. După ce și-a dat licența, Andrei a început să lucreze în industria bancară și a continuat cu studiile de masterat. În ultimii cinci ani a activat în sfera serviciilor de economisire și investire a capitalului.

Motivul pentru care sunt, în special, interesat de economisire, investire și educație financiară, în general, este că la acest capitol noi, românii, avem multe lipsuri, provenite din istoria ultimelor decenii”, ne-a mărturisit Andrei. Acesta este de părere că în țara noastră lipsesc noțiunile elementare ale educației financiare, precum „ce este inflația și ce o cauzează, cum funcționează o dobândă compusă, ce este dobânda anuală efectivă, ce înseamnă riscul de dobândă sau valutar la un credit șamd”.

Educația financiară, din punctul meu de vedere, este un instrument care mă ajută să îmi gestionez banii pe care îi câștig, astfel încât să am o viață cât mai frumoasă și mai sigură. Sunt unele studii care arată că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, al educației financiare”, ne-a explicat Andrei. „Educația financiară este esențială în viața fiecărui om, având impact în orice acțiune umană. Dacă stăm să ne gândim, în secolul 21 ai nevoie de bani pentru orice nevoie sau dorință. Ca să începem cu ce este cel mai important – avem nevoie de bani, în primul rând, pentru a fi sănătoși. O alimentație corectă costă mai mult decât fast-food-ul, iar serviciile medicale de calitate costă și ele mai mult decât cele decontate de stat. Apoi, dacă ne dorim atât pentru noi, cât și copiilor noștri să le oferim o educație bună, de cele mai multe ori vor fi necesare sume importante. Pe lângă aceste capitole, majoritatea persoanelor au nevoie de o locuință bună, o mașină sigură, vacanțe frumoase, etc. Dacă nu știm câteva reguli esențiale despre bani, dublate și de obiceiurile potrivite (acestea fiind chiar mai importante decât informațiile teoretice), vom vedea că, deși muncim din greu să câștigăm bine, tot ajungem în situația în care...ne rămâne prea multă lună la final de salariu. Iar acest lucru duce în timp la diverse probleme care afectează calitatea vieții de zi cu zi. În abordarea mea, nu este cazul să devenim experți în acest domeniu sau să studiem zilnic bursele mondiale, dar o minimă atenție la formarea obiceiurilor corecte este esențială, pentru a ajunge ca banii să muncească pentru noi, nu doar noi pentru ei”.

Prin urmare, este clar că educația financiară joacă un rol important, mai ales în viața baschetbaliștilor care adesea se retrag la 30-35 de ani.

Când vine vorba de cariera unui sportiv, aici subiectul educației financiare este cu atât mai important, deoarece cariera sportivă este limitată în timp și, din păcate, de multe ori poate să fie presărată de diverse accidentări, cele mai grave ducând, în cazuri extreme, chiar la întreruperea prematură a activității. Pe lângă asta, în școala românească încă nu se abordează tematici utile în viața de (viitor) adult legate de gestionarea banilor (deși în ultimii ani au început să apară câteva inițiative bune), iar tinerii jucători se pot trezi în situația în care încasează o sumă bună de bani, pe care nu știu exact cum să o gestioneze eficient. Când spun eficient, nu mă refer la a economisi din start mare parte din câștiguri, pentru că viața e frumoasă și trebuie să ne bucurăm de ea, dar e important să se găsească acel echilibru între plăcere, disciplină și responsabilitate.”

În primele întâlniri cu participanții la proiectul Baschet, educație sau ambele, Andrei a primit confirmarea că subiectul educației financiare este unul important și că există interes din partea sportivilor pentru a învăța cum să-și gestioneze resursele financiare. „Mi s-a părut că jucătorii sunt implicați și curioși să afle mai multe despre acest subiect. Câțiva dintre ei au început deja să studieze pe cont propriu și să se educe financiar, ceea ce cred că este foarte de apreciat. Mi-am propus ca ședințele să se desfășoare mai mult ca o serie de discuții libere, în care împărtășim fiecare experiențe din viața reală și în care fiecare poate afla orice informație legată de bani pe care o dorește”.

La final, l-am întrebat pe Andrei cu ce își dorește să rămână cei 15 baschetbaliști din proiect, după terminarea ședințelor de educație financiară. Iată răspunsul acestuia:

Scopul activității mele în general, și implicit și în acest proiect, este să generez acțiuni concrete, în sensul formării obiceiurilor potrivite pentru a ajunge în timp la o viață prosperă. Aici mă refer, în primul rând, la a avea o evidență a veniturilor și cheltuielilor lunare. Apoi, să ne asigurăm că și punem deoparte un procent din cât câștigăm. Pasul al treilea este ca ușor, ușor să ajungem în zona investițiilor de bază, pentru a începe să multiplicăm banii investiți.”

În paralel cu ședințele de educație financiară, participanții la proiectul nostru beneficiază și de ședințe de coaching profesionist, atât individual, cât și de grup, facilitate de Elena Moldovan. Povestea ei o vom afla în următorul material.

*foto: arhivă personală – Andrei Danciu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!