Oficial! U-BT Cluj-Napoca va participa, începând din sezonul următor, în Liga ABA
1 oră în urmăRomânia, spulberată de Israel în optimile Campionatului European U20
2 ore în urmăTyrell Johnson sosește din Serbia și va evolua pentru Corona Brașov
1 zi în urmăMicuțul baschetbalist Răzvan Țârlea s-a stins din viață, în urma accidentului de pe Autostrada A2
1 zi în urmăDimitrije Nikolic pleacă de la SCM Craiova și semnează cu Corona Brașov
2 zile în urmăÎn ultimele cinci zile, copiii prezenți la Real Betis Baloncesto Camp au avut nouă antrenamente susținute de antrenorii lui Coosur Real Betis și de antrenori ai unor cluburi conectate cu trupa din liga ACB.
Fiecare din cei cinci antrenori s-a focusat pe niște elemente specifice ale jocului de baschet încercând astfel ca împreună să ofere o experiență completă pentru participanții la camp. Aceștia au acceptat să vorbească, în exclusivitate, pentru Baschet.ro, să ne spună o parte din povestea lor și să împărtășească cu noi perspectiva lor legată de baschet.
1. Nacho Benitez
Nacho este antrenorul principal al echipei U16 a lui Real Betis, fiind în același timp antrenor la naționalele U14 ale Andaluziei și Spaniei. Acesta se află pentru a treia oară la Real Betis Baloncesto Camp și, la această ediție, s-a concentrat pe finalizarea la coș, pe receptarea mingii și pe citirea apărării adverse.
Acest camp este foarte important atât pentru noi, antrenorii, cât și pentru jucătorii pe care încercăm să îi formăm. Aici e familia mea din timpul verii și de aceea vin în fiecare an.
Nacho este impresionat de faptul că juniorii prezenți la camp au ales să își sacrifice o săptămână din vacanță pentru a se antrena intens.
Atitudinea lor este foarte bună. Ei au ales să vină aici, nu să meargă la plajă, să se joace pe Play Station, să meargă la mall sau să stea pe instagram. Au venit aici, muncesc dimineața și seara. Pentru mine este foarte important și pot să spun că acești copii iubesc baschetul.
La Betis, Nacho îl antrenează pe Andreas Blidaru, unul dintre juniorii români care evoluează în Spania.
În primul rând, vreau să spun că Andreas și familia lui sunt niște oameni foarte buni. El muncește din greu și asta este foarte important pentru el. Îl pregătesc individual și, în opinia mea, este un jucător foarte bun. Muncește zi de zi și progresează tot mai mult. La finalul sezonului am putut să observăm rezultatul muncii lui. Este foarte bun pe poziția de conducător de joc, aruncă excelent, pătrunde spectaculos și are o intensitate mare în apărare. Am vorbit cu el zilele acestea și mi-a spus: „Salut, Nacho, mă antrenez la 7 dimineața și apoi, din nou, la 2”. În septembrie, antrenorii vor observa munca lui.
2. German Coronel
German este antrenorul principal al echipei U14 a lui Betis și este antrenorul secund al naționalei U16 a Andaluziei. Se află pentru prima oară în România și, la acest camp, este responsabil de partea de footwork și de primirea mingii.
Pentru noi, antrenorii, dar și pentru copii, cred că cea mai interesantă parte este îmbinarea a două culturi și faptul că ei pot învăța din baschetul nostru, din modul în care vedem baschetul. De asemenea, un lucru important este că sunt antrenați în engleză și sunt împinși să muncească. Nu lucrăm doar cu participanții, ci și cu antrenori din România, din diferite cluburi, și cred că este o experiență foarte bogată pentru noi.
German este de părere că principala diferență între Spania și alte țări, din punct de vedere al baschetului, este modul în care se antrenează. Acolo se pune foarte mare accent pe un tempo ridicat și există competiție tot timpul. În urmă cu două luni, antrenorul lui Betis a publicat o carte intitulată 12 Pizzaras (tr. 12 table), în care a analizat evoluția baschetului, uitându-se la 12 antrenori din NBA.
Este despre 12 antrenori diferiți din istoria NBA, începând cu anii ‘70 până în prezent. Am încercat să scriu câte puțin despre modul în care acei antrenori antrenează și despre cum își manageriază echipele, dar și diferite anecdote. Am încercat să le fac un profil fiecăruia dintre ei și să nu fie doar o carte despre baschet, ci o carte din care să înveți de la cei mai buni antrenori din istorie.
L-am întrebat pe German ce a învățat de la acești antrenori și care crede că este cea mai importantă calitate a unui antrenor de juniori.
Cred că depinde de vârstă și de nivelul jucătorilor. Pentru mine cel mai important lucru e empatia. Te ajută să îți înțelegi jucătorii, să fii aproape de ei, să le vorbești într-un mod personal și să ajungi la ei, dar și să înțelegi nevoile lor și cum poți să îi ajuți să se dezvolte. Îți oferă o perspectivă uriașă, de aceea, empatia e fundamentală. De asemenea, e importantă abilitatea de a te adapta. Dacă ai această abilitate, poți lua deciziile corecte în diferite situații și poți răspunde așa cum trebuie.
3. Borja San Miguel
Borja nu face parte din academia lui Real Betis Baloncesto, ci este un antrenor cu experiență la nivel de seniori, în diferite țări din Europa. În prezent, este antrenor secund în Bochum, Germania, și se ocupă de scouting și de alte aspecte pe care i le cere antrenorul principal. De asemenea, se ocupă de programul de dezvoltare al juniorilor. La camp, este responsabil de exerciții legate de aruncare și apărare.
Focusul meu este să le ofer niște sfaturi pe care să le poată folosi de-a lungul anului. La aruncare îi ajut să muncească la echilibru, să aibă o poziție solidă și să fie naturală. Aș fi foarte fericit dacă ei rămân cu senzația că și-au îmbunătățit aruncarea. Din punct de vedere al apărării, îi ajut să își folosească pieptul ca punct de referință și să învețe când să fie agresivi, când să nu fie și unde să pună presiune. Acestea sunt niște detalii care nu încalcă regulile defensive pe care le au la echipele lor, ci vin ca o completare.
Discuția cu Borja am avut-o după un antrenament mai puțin reușit, la finalul căruia antrenorul spaniol le-a ținut copiilor un scurt discurs legat de atitudinea pe care aceștia trebuie să o aibă.
Tema a fost exigența în apărare și le-am spus că pot fi tratați ca niște copii care joacă baschet, fără să ne intereseze ce fac pe teren, sau pot fi tratați ca niște viitori baschetbaliști, unde orice detaliu contează. Exigența mentală e importantă, efortul lor e important, obiceiurile lor sunt importante, antrenamentele sunt importante. Obiceiurile le vor oferi minute în viitor, nu talentul. Pot să fie oricât de talentați... atunci când nu marchează, trec pe bancă. Dar obiceiurile lor de a comunica, efortul în plus și prezența în moment îi vor ține pe teren. Asta îți dorești ca baschetbalist – să fii pe teren. E mult mai ușor să îți convingi antrenorul să te bage pe teren dacă ai obiceiuri bune, decât dacă ești talentat. În cele din urmă, atunci când ajungi la nivel de seniori vei găsi jucători mai talentați decât tine și poate vei fi cel mai tânăr din echipă. Talentul nu va conta pentru antrenor, ci obiceiurile tale. Un jucător tânăr cu obiceiuri, cu o comunicare bună pe teren, care depune efort va fi remarcat. Asta am încercat să îi facem să înțeleagă.
La final, l-am întrebat pe Borja cu ce ar vrea să rămână copiii după terminarea camp-ului.
Să le placă să joace baschet. Dacă se bucură de antrenamente și dacă înțeleg că pot face multe lucruri mai bine, cred că se vor dezvolta și își vor îmbunătăți echipele la care joacă. Dacă merg acasă și, peste ceva vreme, își amintesc de această săptămână, de acest camp la care i-am provocat să își depășească limitele, aș spune că e foarte bine. Trebuie să se bucure de baschet. Antrenamentul de astăzi nu a fost unul foarte bun, însă au plecat zâmbind. Au înțeles mesajul, au recunoscut ce au greșit și au spus: „Ok, mâine va fi mai bine”. Cred că asta trebuie să facă pentru că ne dorim ca ei să devină baschetbaliști.
4. Juan Ignacio Diez
Juan este originar din Argentina, unde a început baschetul la vârsta de 5 ani. S-a antrenat la clubul deținut de tatăl lui Manu Ginobili, iar jucătorul lui San Antonio Spurs a devenit idolul lui. Spune că avea multă pasiune pentru baschet, care a rămas și după mutarea în Spania. Când avea 17 ani, antrenorul, impresionat de modul în care comunica pe teren și de comportamentul lui, i-a sugerat să devină antrenor și i-a plătit școala de antrenori. La 21 de ani, a mers la Betis unde, în prezent, este antrenorul secund al echipei U18.
Sunt pentru prima oară în București, în România, și este foarte bine. Oamenii de aici sunt foarte deschiși la cei ce vin în țara lor și asta este foarte bine. Nivelul jucătorilor este bun, cu toate că toți au nevoie de îmbunătățire în apărare. În acest sport, cred că partea emoțională, psihologică este foarte importantă. De asemenea, fizicul este important. Avem exemple precum Giannis Antetokounmpo sau LeBron James, care au peste 2 metri și pot juca foarte rapid. Nu în ultimul rând, jucătorii inteligenți au nevoie de pasiune și trebuie să le placă foarte mult acest sport, fiindcă e foarte dificil. Trebuie să se dezvolte și să muncească zi de zi.
Juan își dorește ca participanții la camp să aibă o atitudine bună și să continue să muncească zi de zi și după această săptămână. De asemenea, tânărul antrenor a accentuat importanța urmării unor modele.
Cred că Ginobili este un superstar modest și asta este foarte important. Când mă uit la povestea lui, îmi doresc să fiu ca el. În baschet, am educat copiii să aibă obiceiuri bune și să fie oameni buni. În primul rând, trebuie să fie oameni buni și abia apoi jucători bun. Anul acesta, în echipa mea, l-am avut pe David Antonescu, un jucător foarte bun dar, mai important, un om foarte bun.
5. Lorenzo Gasperi
Lorenzo e din Torino, Italia, loc în care și-a început studiile în domeniul sportiv. După licență s-a mutat la Roma pentru master și, apoi, a plecat în Madrid cu o bursă Erasmus. Încă din timpul facultății, a început să muncească pe partea de pregătire fizică la o echipă din prima divizie, urmând ca în Roma să lucreze la Stella Azzura, cea mai importantă academie de juniori din Italia. În Madrid, Lorenzo a făcut parte din staff-ul lui Districto Olimpico, o echipă semi-profesionistă, iar apoi a plecat în Lituania, la o formație din prima divizie feminină. În sezonul care a trecut, s-a întors în Spania și a muncit la o echipă dintr-un oraș din Andaluzia, aproape de Sevilla. Pe lângă munca efectivă în cadrul echipelor, Lorenzo este aproape de finalizarea unui doctorat axat pe baschetul feminin și performanță.
Pregătirea fizică ajută la reducerea probabilității de a apărea accidentări. Ajută la susținerea condiției fizice și la recuperarea din timpul sezonului. Ai nevoie de forță, de anduranță și de alte abilități pentru care trebuie să muncești. De asemenea, pregătirea fizică ajută la longevitate. Longevitatea, dar și accidentările sunt multifactoriale, pot fi determinate de multiple variabile, cea mai importantă fiind de ordin genetic. Însă LeBron James, Cristiano Ronaldo și mulți alții pot să joace la un nivel ridicat, cu toate că au peste 35 de ani, fiindcă au grijă de corpul lor. Atunci când ai 17 ani nu vezi rezultatele și e dificil să gândești în perspectivă, dar când vei avea 35 de ani vei înțelege importanta pregătirii fizice. De asemenea, te ajută să ai obiceiuri sănătoase și un stil de viață sănătos.
Lorenzo este încântat de organizarea camp-ului, de voluntari și de toți oamenii care se ocupă ca lucrurile să meargă bine. De asemenea, acesta a rămas impresionat de sala „Gabriela Szabo” despre care spune că e perfectă pentru antrenamente, fiindcă terenul de baschet este situat lângă pista de atletism și sala de forță, astfel că jucătorii se pot muta rapid dintr-o parte în alta.
Cei mari au abilități bune din punct de vedere fizic. Am văzut câteva mișcări bune, un control bun al corpului. Acum 50 de ani, un jucător de baschet era doar un jucător de baschet. Apoi știința s-a dezvoltat, am acumulat experiență și, din practică, am înțeles că sportivul nu mai este axat pe un singur sport. Am înțeles că fizicul, forța și anduranța sunt importante. De asemenea, sportivii trebuie să aibă o mentalitate bună, să își organizeze ziua foarte bine, să fie atenți la nutriție, odihnă și recuperare. În acest moment, un jucător de baschet nu petrece 100% din timpul lui jucând baschet, ci trebuie să fie atent și la alte domenii. Acestea îi cresc șansele de performanță pe terenul de baschet.
Cei cinci antrenori se află sub supravegherea lui Pastor Planelles, coordonatorul academiei de juniori a lui Real Betis Baloncesto. Cu acesta am discutat mai pe larg, într-un alt interviu, despre viziunea celor de la Betis, despre juniorii români care se află acolo, cât și despre Real Betis Baloncesto Camp.
*foto: Mihai Oprea
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!