CS Vâlcea câștigă duelul din vârful clasamentului LNBM cu CSM Oradea
20 ore în urmăU-BT Cluj-Napoca o zdrobește pe CSM Ploiești într-o restanță din prima etapă
20 ore în urmăMike Caffey, entuziasmat de victoria lui Voluntari din sferturile ENBL: „Secretul este munca în echipă”
23 ore în urmăAinars Bagatskis, fericit după calificarea reușită de Voluntari: „Baschetul inteligent este cheia”
1 zi în urmăCSO Voluntari s-a calificat pentru al doilea sezon consecutiv în semifinalele ENBL
1 zi în urmăCalificările pentru Campionatul European de baschet feminin din 2025 se apropie cu pași repezi de final. Joi, seară, 6 februarie, s-au disputat meciurile din etapa a 5-a, care au adus rezultate de-a dreptul șocante, cu diferențe mari de scor, printre care și partida României.
Acvilele” au disputat, începând cu ora 20:00, ultimul meci în deplasare din această campanie de calificări, la Bratislava. Fetele pregătite de Alexandru Olteanu s-ar putea încadra în categoria menționată mai sus, însă au fost și alte naționale care au avut performanțe cel puțin la fel de slabe. România a fost învinsă fără drept de apel, după un prim sfert de coșmar, în care am marcat doar patru puncte și am primit 24. În final, scorul a fost 90-52, iar singurul nostru noroc a fost ultimul sfert, când adversarele ne-au mai lăsat să respirăm.
În Liga Națională de Baschet Feminin, astfel de rezultate au devenit deja o normalitate. Competiția internă este dominată de junioare forțate să joace, iar campionatul a ajuns să se reducă la doar opt echipe, dintre care patru-cinci evoluează cel puțin la un nivel mediu. Un exemplu clar este meciul de pe 5 ianuarie, din etapa a 9-a, când Rapid București a învins CSU Brașov cu un scor incredibil de 128-23. Mai mult, cu aproape o lună în urmă, Brașovul a suferit un nou eșec zdrobitor, în deplasare la Sfântu Gheorghe, scor 37-133.
„Baschetul feminin ar fi trebuit înghețat o perioadă de doi ani”, spunea Carmen Tocală nu cu mult timp în urmă, referitor la campionatul nostru. Deși în România au existat reacții foarte tăioase la adresa nivelului competiției și, în special, a baschetului feminin, trist este că situația nu se limitează doar la noi, ci se reflectă și în precalificările unui Campionat European.
Până acum, au mai fost rezultate cu diferențe colosale, dar niciodată ca cele înregistrate în seara trecută. Peste șapte din cele 18 meciuri au avut diferențe uriașe, iar printre ele se numără și partida României. Nu are rost să vorbim despre toate, dar sunt câteva jocuri pe care nu le putem trece cu vederea. În plus, nu cred că am putea găsi una sau două partide pe care să le urmărim cu plăcere. Majoritatea sunt foarte greu de urmărit sau aproape imposibil de digerat.
Rezultatele serii de 6 februarie
Bosnia & Herțegovina F vs. Luxemburg F 37-78
Partida programată pe 6 februarie, de la ora 19:00, între prima și ultima clasată din Grupa H. Probabil nimeni nu se aștepta la vreo surpriză, dar modul în care a venit victoria ridică multe semne de întrebare. Luxemburg este o echipă care, pentru mulți, nu înseamnă prea mult. Chiar și în campania precedentă, la categoria feminină, a obținut doar o singură victorie. Acum, Luxemburg este cu un pas la Euro, aflându-se pe primul loc în grupă, cu un bilanț de 4-1, în timp ce Bosnia are 0-5.
Marea Britanie F vs. Estonia F 93-42
O nouă confruntare extrem de dezechilibrată, începută la ora 21:30, în Grupa D. Două echipe fără nicio șansă reală la calificare. Chiar și așa, Marea Britanie a zdrobit Estonia, obținând a treia victorie din cinci meciuri, în timp ce Estonia rămâne cu o singură victorie.
Belgia F vs. Azerbaidjan F 97-24
Meci din Grupa C, al doilea cel mai categoric succes al serii. Nimeni nu poate contesta valoarea naționalei Belgiei, care a fost printre cele mai bune opt echipe la Jocurile Olimpice. Totuși, poate că ar trebui introduse precalificări pentru echipele mai mici, sau găsită o soluție pentru a preveni astfel de „antrenamente”. Este inacceptabil ca Belgia să joace împotriva unei echipe care nu poate ajunge nici măcar la coș.
Franța F vs. Irlanda F 125-24
Cea mai dezechilibrată partidă a serii, între vicecampioana olimpică și o echipă care nu are niciun cuvânt de spus în baschetul feminin. De acord, probabil era de așteptat ca Irlanda să piardă la o diferență mare, dar să pierzi la peste 100 de puncte ridică mari semne de întrebare. De ce ajungem aici? De ce se întâmplă astfel de lucruri? Nu este în regulă pentru acest sport, iar un asemenea meci este imposibil de privit.
Alte rezultate catastrofale din această campanie
Aceste scoruri halucinante nu sunt o noutate în această campanie. Mai jos sunt câteva exemple la fel de dezechilibrate, din etapele anterioare:
• Azerbaijan F vs. Belgia F 28-136 → Cea mai mare diferență din această campanie, un deficit de 108 puncte! Naționala Azerbaidjanului apare și mai sus, deci nu este pentru prima dată când se face de râs. De ce trebuie să joace împotriva unor echipe cărora nu le pot face față? Nu ar fi cazul să introducem niște tururi preliminare, cum există la masculin, pentru a evita astfel de situații? Din păcate, de ani de zile, acest subiect pare să nu intereseze pe nimeni.
• Irlanda F vs. Franța F 48-100
• Turcia F vs. România F 101-54 (nu aveam cum să lipsim…)
• Polonia F vs. Azerbaidjan F 101-54 (încă o umilință pentru Azerbaidjan)
Concluzie
Aceste rezultate ridică multe semne de întrebare. Probabil am putea scrie o zi întreagă despre astfel de meciuri, dar, așa cum am menționat, se vede clar că nu prea îi pasă nimănui. Inclusiv România a avut o prestație pe care sperăm să o uităm cât mai repede, dar, având în vedere campionatul nostru, era de așteptat.
Calificările pentru Campionatul European de baschet feminin din 2025 se vor încheia duminică, 9 februarie, cu ultimele meciuri din etapa a 6-a. România va întâlni, pe teren propriu, la Ploiești, favorita grupei, Turcia.
*Foto: fiba.basketball
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!