Stiri

Pe urmele lui Becky Hammon: Interviu cu Paula Nica, singura femeie din staff-ul tehnic al unei echipe din LNBM

Becky Hammon a făcut furori în momentul în care a ajuns antrenorul secund la San Antonio Spurs al unuia dintre cei mai mari tehnicieni din istoria NBA, Gregg Popovich. De asemenea, povestea australiencei Liz Mills, antrenorul naţionalei Kenyei, a făcut înconjurul lumii baschetbalistice după participarea în preliminariile AfroBasket. Pe urmele lor calcă acum Paula Nica, o tânără de numai 23 de ani pasionată de antrenorat.

Interviul cu Paula a avut loc la începutul lunii februarie, dar am aşteptat momentul primului meci al lui Dinamo pentru a-l publica. Care însă s-a tot amânat după neparticiparea lui Dinamo la primele turnee din retur.

Discuţia cu tânărul scouter al lui Dinamo pică însă acum ca o mănuşă. Asta pentru că Paula, alături de team managerul Cătălin Naziru, vor face echipă pe banca tehnică a lui Dinamo Bucureşti la turneul de la Voluntari, după ce antrenorii Hristu Şapera şi Paul Helcioiu au fost depistaţi pozitiv cu covid-19.

În rândurile care urmează Paula Nica ne povesteşte ce au ghidat-o în această meserie, ce a învăţat până acum ca antrenor de juniori, acolo unde are rezultate bune şi în acest sezon la Shooting Stars CSS6 Bucureşti, dar şi ce planuri are de viitor.

Cum e să fii la 23 de ani în staff-ul tehnic al unei echipe de baschet masculin?

E greu. E o trecere foarte mare de la juniori la seniori. Dar înveți mereu lucruri noi, te confrunți în fiecare zi cu situații noi în fiecare zi și e o provocare. Și dacă n-ai avea 22 de ani, mi se pare că e o provocare prima dată când iei contact cu seniorul. Să fii în staff, să se bazeze cineva pe munca ta, e oarecum „riscant” așa.

Cât timp ai fost antrenor la juniori înainte să faci acest pas?

Am lucrat la Oradea 4-5 ani. Am început să antrenez în clasa a XI-a. Atunci am fost cu anul 2003 la turneul de minibaschet. În clasa a XII-a cu 2004. M-am mutat la București acum un an și sezonul trecut am antrenat o echipă de U13 Masculin, când ne-a lovit pandemia. În vară a venit oportunitatea de la Dinamo, prima dată prin intermediul academiei pe care vrem să o deschidem aici. Din cauza pandemiei, activitatea s-a pus pe hold, pentru că nu aveam ce face, școlile sunt închise șamd. În momentul în care Ștefan Odea și-a încheiat colaborarea cu ei, am fost prima variantă pentru ei. Am avut ședințe cu coach să îmi spună exact ce vrea, am dat un fel de mini-test, am făcut câteva videouri pe care a vrut să le vadă. Mi-a zis că e în regulă și de atunci...

Ai fost antrenor la juniori. Cum e trecerea de la antrenor la scouter?

Nu mă pot dezlipi de partea de antrenor. În continuare văd când un jucător aruncă cu dreapta de pe stânga, de exemplu. E un lucru care îți rămâne întipărit. Dar înțelegi totul mult mai ușor și la o schemă vezi când lucrurile sunt forțate sau nu. Și cred că înțelegi mai bine cum te poți apăra sau cum poți ataca apărarea lor dacă ai o anumită știință a baschetului în spate. Așa, dacă te bazezi doar pe ceea ce vezi, e oarecum mai greu. Na, eu am crescut cu baschetul și mi-e ușor să le văd.

Când te-ai apucat de baschet?

La șase ani.

Și de ce nu joci?

M-am accidentat la genunchi, m-am refăcut după accidentare, m-am accidentat din nou, au fost și ligamentele și meniscul. Și pentru că eram la juniori, la 14 ani, nu m-am operat și erau șanse să am probleme și pe viitor. Așa că am început să merg la juniori cât timp făceam recuperarea, să pot ajuta. Și cu timpul mi s-a părut mai frumos să fiu pe bancă, să lucrez cu copiii. Și acum mai jocc un baschet, un 3 la 3, dar nu de performanță.

Cum e să fii ca femeie pe banca tehnică a unei echipe masculine? Mai e cineva în Liga Națională în postura ta?

Mai este o fată pe banca celor de la Timișoara, care este fizio-chineto. Nu mai știu pe altcineva. Nu știu dacă neapărat văd o diferență... pentru mine este însă mai ușor să lucrez cu băieții decât fetele, dar nu știu pentru ei cât de mare a fost șocul ca o fată să îți dea o indicație. Pentru mine nu e atât de greu. Poate dacă aș fi fost la fete, poate relația ar fi fost mai apropiată, să le înțeleg problemele și așa mai departe. Dar pentru mine nu a fost o problemă. Poate și pentru că avem o medie de vârstă scăzută la echipă, avem foarte mulți juniori pe care i-am inclus în program. Atunci, eu lucrând cu juniorii, a venit de la sine. Străinii și seniorii, nu pot să zic că s-au luat de mine. N-am avut nicio problemă. Le zic, le dau sfaturi, ei mă ascultă. Poate pentru ei o fi mai ciudat.

Te-ai contrazis vreodată cu „Kevin” Calotă la vreun play sau i-ai dat vreun sfat?

Nu, asta a fost o regulă pe care mi-am impus-o eu. Să nu aduc critici jucătorilor foarte experimentați. Avem antrenor principal care face asta cu vârf și îndesat, critică atunci când trebuie. Atunci eu m-am ocupat de copii, fac individualizări cu tinerii și așa îi pot ajuta pe ei să crească. Ok, pe partea de tactică le-am adus aminte și străinilor anumite detalii tactice, dar nu e treaba mea să îi critic. Eu le aduc aminte anumite detalii tactice, iar ei dacă nu fac ceea ce trebuie, au un critic mai sus să le aducă aminte ce n-au făcut bine.

Te vezi antrenor principal în baschet? Te-ai gândit vreodată la asta?

Sincer nu. Mi-ar plăcea mai mult să fiu antrenor secund. Momentan sunt concentrată pe juniori. Mi se pare că aș putea să ajut mai mult din postura asta. E mai interesant să ajut un copil care vine la seniori, de exemplu, și nu știe să facă o piruetă și după o lună de antrenamente îl văd în meci cum face un spin-move. E de zece ori mai satisfăcător decât dacă am pus cinci străini în teren, le-am dat un play și le-am zis „haideți”. Așa o văd eu. Sunt foarte mare fan al jucătorilor români, copii.

Ai lucra vreodată în Liga Feminină de la noi?

Mi se pare că nu aș putea lucra în LNBF pentru că, din experiența de la juniori, e mult mai greu de lucrat cu fetele. Deși acum am și o grupă de U14 de fete și sunt mult mai receptive decât băieții. Prind mult mai repede ce le spun.

Dintre antrenorii din LNBM cărora le faci scouting, care te impresionează cel mai mult, care sunt aspectele din jocul echipelor lor care îți plac?

Nu m-am gândit niciodată să aleg pe cineva. Îmi plac aspecte diferite. În meciul nostru cu Oradea mi se pare că au avut o tranziție excelentă. În meciul următor nu au mai stat așa de bine. Îmi plac unele play-uri care nu știi de unde cum le face, de exemplu de la Cluj. Nu știi cum găsesc jucătorul liber dar îl găsesc. Te uiți de cinci ori pe un play ca să vezi exact cum l-au făcut. Cred că fiecare antrenor are punctele sale forte. Am văzut la Craiova de exemplu o apărare care nu e nici zonă, nici om la om, e ceva între. Am văzut și echipe pressing full court, ceea ce la seniori nu vezi. Cred că toată lumea are punctele sale forte.

Sunteți mai mulți antrenori tineri care veniți din urmă. E Ștefan Odea care lucrează cu Tudor Costescu, Ciprian Enache care lucrează cu Aco Todorov, Dan Ioan alături de Sasha Ocokoljic. Cum vezi viitorul vostru în baschetul românesc?

Sunt anumite cluburi care își asumă cumva să crească și un antrenor în umbră, pentru că noi venim cu mai multă motivație, energie decât antrenorii care sunt de 20 de ani în domeniu, dar cu siguranță venim și cu lacunele noastre, lipsa de experiență, de cunoștințe. Cred că dacă ne dorim, putem să facem și noi ceva pentru că nu ține neapărat de club, ține și de mine. Am oferta asta aici, sunt acum aici, ce fac? Fac totul ca sezonul viitor oamenii să își dorească să îmi prelungească înțelegerea. Ori dacă eu mă mulțumesc cu atât, că am ajuns la seniori, vin și dau mâna cu antrenorii ceilalți, participăm sau nu la antrenamente, eu tot aici sunt. Nu. Mi se pare că depinde de noi. Dacă facem o treabă bună, cu siguranță cluburile nu ne-ar da afară. Dacă sunt anumite aspecte care țin de noi, atunci cu siguranță le putem îndeplini. Dacă sunt alte lucruri pe care nu le putem controla, atunci asta e.

În afara de Liga Națională, mai urmărești și alte ligi de baschet?

Am urmărit bula din NBA, pentru că nu era altceva de urmărit astă vară. Îmi place foarte mult influența europeană care vine acum, sunt mare fan Luka Doncic. Urmăresc și Euroliga. Am urmărit și meciurile pe care echipele le joacă în cupele europene. Îmi place să fiu conectată, dar nu mă pot uita constant.

Îți place mai mult baschetul tacticizat din Euroligă sau cel atletic din NBA?

Mai degrabă tacticizat. Sau poate un mixt. Îmi plac jucătorii cu calități atletice, dar prefer și să mai așeze din când în când, nu doar să alerge pe contraatac de la un panou la altul.

Și cum vezi baschetul din Liga Națională? Că și aici avem unele echipe care preferă stilul ăsta mai în viteză ca în NBA.

Depinde de jucătorii pe care îi la dispoziție. Dacă ai cinci jucători care îți dau 20 de puncte în cinci minute, atunci pune-i să îți dea 20 de puncte în cinci minute și apoi joacă tacticizat. Dacă nu îi ai, joci cu un playbook de 40 de pagini și o să îi tot învârți până iese ce vrei tu. Sau poți să joci în momente ale meciului. Dar cred că toate echipele au un fastbreak. Mi se pare că România are un joc destul de rapid, dar când ieșim în Europa ne dăm seama că poate nu e atât de rapid. Depinde și la ce ne raportăm.

Ai lucrat și încă lucrezi cu juniorii. Cum ți se pare regula U23 la băieți și la fete?

Bună pentru că promovează jucătorii. Mai puțin bună pentru că le oferă juniorilor un motiv să nu muncească la fel de mult, pentru că sunt U23 și atunci primesc minutele respective. În schimb, când ajung de la 22 la 23 de ani încep să își dea seama că nu îi mai ajută  regula și ce o să facă? Și din păcate se lasă unii dintre ei. Am văzut multe cazuri, am citit și la voi pe site declarații, de ce se lasă. Dar sunt câteva exemple pozitive. Bobe la Oradea, Mirel la Timișoara, Tudor Gheorghe la Pitești, sunt cazuri și cazuri. Depinde de jucător. Dacă vrei să faci ceva, o faci.

Cum vezi sezonul ăsta pentru Dinamo?

Un sezon greoi, poate și din cauza sistemului competițional, cu două meciuri în două zile. Ca pregătire tactică, e clar că al doilea meci nu va putea fi pregătit la fel de bine ca primul. Din punct de vedere tactic și fizic pentru jucători e greu. Cred că putem totuși să ne îndeplinim obiectivele. Suntem o echipă cu potențial, o echipă tânără, am mai zis asta de câteva ori, dar suntem o echipă tânără, cu cel puțin șase jucători U23. Putem să îi rulăm. Într-adevăr, sunt jucători mici, de 2003-2004, dar îi creștem și cred că pe termen lung este un proiect care poate produce jucători care să joace în LNBM.

Care este obiectivul pentru acest sezon?

Top 6.

Și crezi că ajungeți acolo?

Sunt sigură!

Dinamo va avea un turneu de foc în această săptămână la Voluntari. Mai întâi alb-roşii vor juca împotriva gazdelor turneului, la ora 20:00, pentru ca apoi să întâlnească vineri pe Athletic Constanţa, de la ora 15:15.

*foto: Valentin Todea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!