SCM U Craiova se impune la limită pe terenul Stelei
5 ore în urmăU-BT Cluj țintește revanșa în fața celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana
6 ore în urmăCSO Voluntari se reîntâlnește cu Newcastle Eagles pentru al doilea sezon consecutiv
8 ore în urmăProgramul echipelor românești în cupele europene în această săptămână
11 ore în urmăDueluri de foc în NBA între cele mai bune patru echipe ale startului de sezon
11 ore în urmăNe aflăm într-o perioadă complicată, iar criza cauzată de noul coronavirus pare să se adâncească tot mai tare. Efectele acestei pandemii s-au resimțit la nivel global în toate sporturile astfel că aproape toate competițiile din baschetul mondial au fost suspendate sau anulate.
În Liga Națională, decizia de suspendare a venit cu cinci etape înainte de finalul sezonului regulat. U-BT Cluj-Napoca tocmai trecuse pe prima poziție a clasamentului după o victorie la limită în fața rivalei CSM CSU Oradea: 89-88.
Trupa coordonată de Dusko Vujosevic are parte de un sezon foarte bun, atât la nivel de seniori, cât și la nivel de juniori. Echipa de Liga I a terminat stagiunea pe primul loc și restul formațiilor de juniori se aflau în lupta pentru titlu.
U-Banca Transilvania este unul dintre singurele cluburi din România care are o academie de copii și juniori iar, în urmă cu trei ani, ardelenii au început să se orienteze și spre exteriorul țării. Drept dovadă, doi băieți de 13 ani din Mali au fost aduși în Cluj-Napoca să se pregătească sub îndrumarea antrenorilor de la U-BT.
Unul dintre ei este Modibo Diaby, jucător ce a rămas să îmbrace echipamentul alb-negru, considerând această experiență drept o oportunitate extraordinară. Am avut plăcerea să stăm de vorbă cu „Dibo”, cu ocazia pauzei de campionat prilejuite de meciurile naționalei. Am întâlnit un colos timid, dar cu mult bun simț și cu o privire călduroasă care a acceptat să stea cu noi la o discuție. Ca o scurtă paranteză, conversația dintre reporterii baschet.ro și Diaby s-a desfășurat în limba română pe care tânărul sportiv de la U-BT a început să o stăpânească din ce în ce mai bine.
Cea mai mare parte a Africii zace în sărăcie și familia lui Modibo se afla într-un astfel de context. Prin urmare, acesta și-a găsit refugiul în sport și a început, evident, cu fotbalul.
De la început mi-am dorit să vin fiindcă e foarte greu ca din Africa să ajungi aici. Eu m-am născut într-o familie săracă și ar fi fost greu ca părinții să mă fi trimis aici. Mai am un frate și o soră, suntem trei. Ei nu fac sport. Am jucat fotbal fiindcă așa e normal. În Africa toată lumea știe fotbal. Nu e ca aici: baschet, tenis, etc. Acolo jucăm doar fotbal dar fără reguli. Odată m-am lovit și tatăl meu s-a enervat și mi-a interzis să mai joc. A fost grav atunci fiindcă am leșinat. Eu le-am zis părinților că îmi place sportul și atunci ei mi-au propus să fac baschet pentru că sunt înalt. Așa m-am apucat de baschet. Prima oară am jucat în Mali și după doi ani am venit aici.
Probabil că una dintre întrebările care se ridică în mod automat atunci când auzi povestea lui Modibo Diaby este cum a reușit acesta să se facă remarcat de către trupa din Cluj. Răspunsul pare greu de crezut și este încă o dovadă a impactului pe care rețelele sociale îl pot avea asupra vieților noastre.
Pe Instagram am postat un video în care sar peste o motocicletă și dau slam-dunk. Branko Cuic a văzut acel videoclip, i-a scris antrenorului meu și au vorbit despre aducerea mea în Cluj. Nu știam nimic despre România dar auzisem de țara aceasta. Am zburat opt ore cu escală în Istanbul. Înainte mai fusesem cu părinții în Tunisia și de acolo am venit aici. Am venit cu încă un băiat dar acum el joacă în Italia.
Chiar dacă, din punct de vedere teoretic, Modibo a venit într-o țară mai dezvoltată economic, adaptarea în orașul de sub Feleac nu a fost deloc ușoară. Un prim obstacol a fost reprezentat de faptul că noul transfer al „studenților” nu știa limba engleză și nu putea comunica prea bine cu ceilalți.
Când am ajuns aici a fost greu, foarte greu. Chiar mă gândeam să mă întorc acasă. Cu părinții vorbesc zilnic pe Whatsapp, îmi zic mereu să mă țin de școală și să învăț. Clubul îmi oferă cazare, masă, transport și dacă am nevoie de ceva pot să merg la birou și primesc o anumită sumă de bani.
Însă, odată ce au început antrenamentele de baschet, Diaby a simțit în sfârșit că are un scop și a decis să profite de această șansă. A rămas impresionat de ceea ce a găsit în Cluj și s-a integrat rapid în echipa de juniori.
M-am împrietenit ușor cu coechipierii, sunt băieți buni. Ne ajutăm unul pe celălalt și avem antrenori buni. Condițiile sunt foarte bune aici. Eu lucrez cu Răzvan Cenean, Milorad Perovic și Sergiu Popa. Ne înțelegem bine. Cu Pero e mai greu fiindcă nu știu engleză dar acum învăț și e mai bine.
Modibo Diaby este conștient de munca pe care trebuie să o depună, atât pe terenul de baschet, cât și la școală. Tânărul de aproape 17 ani este înscris la Liceul cu Program Sportiv și anul viitor va fi nevoit să susțină examenul de bacalaureat. În timpul liber, Modibo preferă să se uite la un film sau să stea pe laptop la un joc-video, demonstrând că este o persoană introvertită. Totuși, pe teren, baschetbalistul alb-negrilor își lasă deoparte emoțiile și încearcă să contribuie în orice fel.
Mă antrenez și cu echipa mare și la anul s-ar putea să joc cu ei. Am fost foarte fericit când am jucat pentru naționala României. Mi-a plăcut. Cei din Mali m-au chemat să merg la Mondialul din Bulgaria. Nu știu încă dacă voi juca acolo sau aici fiindcă și Federația de aici vrea să joc pentru ea.
Până în prezent, Modibo Diaby a câștigat trei medalii de aur la campionatele de juniori: în 2018, la U16, și în 2019, la U16 și U18. În acest sezon, jucătorul african a făcut parte și din echipa de Liga I și a înregistrat următoarele cifre: 7.6 puncte, 8.6 recuperări (liderul competiției) și 15.4 la eficiență. Statisticile lui ne amintesc de Ousmane Barro, un baschetbalist ce este unul dintre modelele lui Modibo.
Îmi place de Ousmane Barro. Mai vorbim pe Instagram, m-a încurajat să fiu consecvent. Mi-aș dori să fiu profesionist, să joc la seniori. Mi-ar plăcea să joc în NBA dar îmi place și Europa. Sunt mare fan Real Madrid și, sincer, acolo aș vrea să joc. Giannis e baschetbalistul meu preferat din NBA. Aș vrea să fiu ca el.
Din stagiunea 2020-2021, Modibo Diaby va avea la activ trei ani de juniorat în România și va putea fi considerat drept baschetbalist autohton. Prin urmare, este de așteptat ca acesta să facă pasul spre echipa de seniori și, datorită vizibilității tot mai mare a clubului clujean, acesta ar avea o șansă importantă de a-și dovedi calitățile. Reamintim că, în 2019, Modibo Diaby și Ștefan Grasu au fost incluși de eurobasket.com într-un clasament al celor mai buni zece jucători născuți în anul 2003.
*foto: Manases Sandor/u-bt.ro
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!