Stiri

Relația fraților Lufile și legătura lor cu o povestire biblică

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.08.2022

CSM Miercurea Ciuc a oficializat mutarea lui Meshack Lufile, care revine la gruparea harghiteană după două sezoane. El a mai evoluat în stagiunea 2019-20 la această echipă, iar la doar un an distanță a fost înlocuit de fratele său, Chadrack.

În total, în familia Lufile, sunt patru frați. Pe lângă cei doi trecuți prin România, mai sunt Abednego și Elijah Lufile. Chadrack este cel mai în vârstă, urmat de Meshack, Abednego și Elijah. Între primii trei este o diferență de doar patru ani.

Cei mai în vârstă dintre ei, Chadrack, Meshack și Abednego au primit numele dintr-o povestire biblică, din capitolul trei al Cărții lui Daniel. Șadrac, Mesac și Abed-Nego sunt protagoniștii acestei povești.

Poporul evreu a fost luat în robie de babilonieni, iar aceștia încercau să îi integreze în noul stat și să îi facă să își piardă identitatea. Nebucadnețar (sau Nabucodonosor) a construit o statuie, fiind o mulțime de popoare, și a poruncit ca toată lumea să i se închine.

Șadrac, Mesac și Abed-Nego au refuzat să se supună și au fost aduși în fața lui Nebucadnețar. Aceștia l-au informat pe rege în legătură cu refuzul lor de a se supune.

„Noi n-avem nevoie să-ți răspundem la cele de mai sus. Iată, Dumnezeul nostru, căruia Îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins și ne va scoate din mâna ta, împărate. Și, chiar de nu ne va scoate, să știi, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi și nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălțat!”

Regele a ordonat ca aceștia să fie aruncați în cuptorul aprins, încălzit de șapte ori mai mult decât de obicei. El a observat patru bărbați care umblau nevătămați prin flăcări, iar chipul celui de-al patrulea era ca „fața unuia dintre fiii zeilor”.

Văzând acestea, Nebucadnețar le-a poruncit tinerilor evrei să iasă din cuptor și i-a promovat în dregătorii înalte, decretând că oricine îl va vorbi de rău pe Dumnezeu să fie tăiat în bucăți.

Revenind la zilele noastre, povestea ascensiunii celor patru frați este de asemenea foarte impresionantă. Într-un interviu pentru sportmanagementhub.com, aceștia au vorbit despre cât de mult ia îndrumat credința în această ascensiune.

Elijah, cel mai tânăr dintre cei patru, nu a fost considerat de tânăr un jucător de calitate, dar datorită muncii și a credinței, a ajuns să joace în NCAA, la Oral Roberts University.

„Am avut un drum lung. Foarte lung. Nu eram bun la baschet și nu aveam un IQ ridicat pe teren. Dar nu acesta a fost lucrul care m-a motivat să continui, ci vorbele altora despre mine. După ce am primit șansa să joc la ORU, mai mulți doctori m-au diagnosticat greșit cu cardiomiopatie și mi-au spus că nu o să pot să joc la nivel profesionist în viața mea. Dar datorită puterii lui Dumnezeu, am ajuns în NCAA. A fost o adevărată binecuvântare. Corpul tău reprezintă banii tăi. Ascultă-ți antrenorii și nu irosi nicio zi. Și cel mai important, pune-l pe Iisus Hristos pe primul loc.”

Și Abednego a vorbit despre credință în materialul respectiv, când a fost întrebat ce sfat le-ar da jucătorilor mai tineri și un motto după care se ghidează.

„Trebuie să te ghidezi după credință și nu după orizonturi. Asta înseamnă să crezi mereu și să ai încredere în tine indiferent de ce vezi sau auzi.” Abednego a completat cu două pasaje biblice care îl motivează în drumul său: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta./ Recunoaşte-L în toate căile tale şi El îţi va îndrepta cărările.”

Interviul din sportmanagementhub.com s-a concentrat mai mult pe primii trei frați, Chadrack, Meshack și Abednego. A fost foarte interesant să aflăm că deși fiecare dintre ei urmează o rutină zilnică foarte strictă, aceasta diferă la fiecare.

Rutina lui Meshack se bazează pe îngrijirea corpului său printr-o alimentație foarte strictă. El se axează pe proteine, fructe, legume și amino-acizi, adăugând și un program de somn foarte bine organizat. Pe lângă antrenamentele fizice, Abednego spune că nu își poate desfășura activitățile de zi cu zi dacă nu se implică în comunitatea sa, iar Chadrack este un „șoarece de sală”. El are un workout de dimineață, după care merge în sala de greutăți, înainte de antrenamentele fizice cu echipa. După acestea, totul ține de odihnă și hidratare pentru cel mai în vârstă dintre frații Lufile.

Cei trei au și jucat împreună de-a lungul carierelor, în Canadian Elite Basketball League, pentru Guelph Nighthawks și au catalogat această experiență ca fiind una specială. Cei trei au devenit primul trio de frați care joacă împreună în aceeași echipă la nivel profesionist.

„Alături de frații mei, a fost fix ca în familie și probabil unul dintre cele mai speciale momente din viața mea. Să ating același parchet cu ei a fost de neuitat. A fost ceva ce nu credeam că s-ar putea întâmpla și pentru care voi fi mereu recunoscător. Să știi că ești pe teren și fratele tău ar merge la război pentru tine.”, a declarat Meshack.

Asemănarea cu frații Antetokounmpo poate fi reliefată din acest motiv, dar și drumul fraților Lufile către lumea baschetului este unul similar și încărcat cu la fel de multe dificultăți.

„Nimic nu mi-a fost oferit pe tavă și au fost multe situații neplăcute la mijloc. Mereu a trebuit să îmi demonstrez calitățile și am dat peste niște antrenori care nu m-au ajutat în vreun fel până să mă cunoască și să îmi vadă jocul”, a declarat Chadrack.

„Niciunul dintre noi nu a crescut mergând în campuri de baschet, cu antrenori personali sau cu acces în sălile de sport și altfel de beneficii de genul. Banii nu au fost de partea noastră cât am crescut. Ne-am bazat exclusiv pe talent pentru a avea șanse de reușită în acest domeniu. În ciuda acestui fapt, toți patru am primit burse la universități afiliate în NCAA.”, a completat Abednego.

„Adversitatea a devenit cauza mea de motivație și privesc către momentele dificile pentru că acestea îmi construiesc caracterul și nu pierzi nimic, ai doar de câștigat pentru că orice lucru din viață te învață ceva. Mereu am crezut în mine și încă știu de ce sunt capabil și sunt conștient de talentul primit de la Dumnezeu. În clasa a 12-a, m-am înscris în REDA (Regional Elite Development Basketball Academy), iar un antrenor pe nume Terry Upshaw mi-a oferit prima șansă să devin mai bun și mereu îi voi fi recunoscător”, a încheiat Meshack.

*foto: vice.com

**surse: Wikipedia, sportsmanagementhub.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!