Stiri

Stănescu: „Prin modul în care a acționat, FRB avantajează în mod direct un candidat la funcția de președinte”

Baschet .ro

Baschet .ro
23.03.2021

Au mai rămas puțin peste 20 de zile până la Adunarea Generală ordinară de Alegeri a Federației Române de Baschet, însă până în acest moment nu se cunoaște cu exactitate care sunt structurile sportive ce își vor putea exercita dreptul de vot pentru alegerea noului președinte al federației.

Conform convocatorului publicat de către FRB, la adunarea generală din 15 aprilie 2021 vor avea drept de vot numai structurile care îndeplinesc prevederile de la art. 12.3 din Statut, printre care, să fie înscrise și să participe la competițiile organizate de către FRB în actualul sezon competițional. Având în vedere că Asociațiile Județene de Baschet nu pot îndeplini în mod obiectiv această condiție, AJB Constanța a solicitat un punct de vedere Federației Române de Baschet pentru a clarifica situația AJB-urilor dar și a cluburilor care nu au participat în actuala ediție de campionat. Forul românesc a răspuns printr-o adresă doar la prima întrebare a AJB Constanța, prin intermediul căreia a interpretat prevederile restrictive ale statutului în sensul că ultima condiție de la art. 12.3 nu se aplică Asociațiilor Județene de Baschet, fără ca această interpretare să se regăsească în statutul FRB. A două întrebare a rămas fără răspuns din partea FRB. De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă forul românesc este cea referitoare la omisiunea înregistrării la Tribunalul București a afilierilor definitive ale structurilor sportive din ultimii patru ani. Practic, structurile ce s-au afiliat în perioada 2017-2021 nu vor îndeplini prima condiție de la art. 12.3 din Statut și nu vor avea drept de vot.

Incertitudinea îndeplinirii condițiilor de vot a fost sesizată și de către Virgil Stănescu, unul dintre cei patru candidați la președinția FR Baschet. Acesta condamnă modul de acționare de până acum al FRB care, în opinia sa, îl avantajează pe Adrian Voinescu și solicită FRB să publice toate informațiile necesare desfășurării alegerilor in condiții de transparenta si independenta. Stănescu mai adaugă că în actualele condiții doar aproximativ 35% din structurile sportive afiliate la FRB vor avea drept de vot.

Consider că, prin modul în care a acționat până în prezent în legătură cu situația dreptului de vot, Federația Română de Baschet avantajează în mod direct un candidat la funcția de președinte (angajat cu funcție de conducere in cadrul FRB si având acces la aceste informații). Solicit public Federației Romane de Baschet sa publice toate informațiile necesare desfășurării alegerilor in condiții de transparenta si independenta, aspecte impuse in mod imperativ de statutul si regulamentele FIBA si de către legea romana, pe care FRB are obligația sa le respecte, riscând in caz contrar sancțiuni foarte grave.

Din puținele informații de care dispun, se pare ca un număr foarte mic de membri afiliați (în jurul a 35% din totalul de aproape 260) vor avea drept de vot la adunarea generala care va decide direcția pe care o va lua baschetul din Romania pentru cel puțin următorii 4 ani. Federația Romana de Baschet insistă pe linia lipsei de transparență, fără a oferi accesul public la informații de interes general așa cum sunt:

- Lista membrilor afiliați definitiv

- Hotărârile Adunării Generale

- Lista membrilor cu drept de vot

Cauzele care stau la baza actualei situații sunt:

1. Prevederile statutare adoptate in anul 2017, de natura să limiteze/condiționeze dreptul de vot ceea ce conduce la:

- Imposibilitatea Asociațiilor Județene de Baschet și a Municipiului București de a-și exercita dreptul de vot ca urmare a unei prevederi statutare care condiționează dreptul de vot de înscrierea și participarea în competiții organizate de către Federația Română de Baschet.

- Imposibilitatea unui număr important de membri afiliați de a vota ca urmare a faptului ca FRB, pe de o parte nu a organizat unele competiții în sezonul curent, iar pe de alta parte a transmis în totalitate presiunea financiara a participării la competiții în condiții pandemice în sarcina exclusivă a cluburilor și a părinților.

2. Neîndeplinirea obligațiilor legale de înregistrare a modificărilor actului constitutiv (afilieri definitive și dezafilieri) la Tribunalul București – aceste modificări au apărut la toate adunările generale ale Federației Romane de Baschet și trebuiau să urmeze un traseu legal care, în ciuda faptului că FRB dispune atât de personal juridic propriu cât și de colaborări cu case de avocatură, nu a fost realizat.

Era de așteptat ca în ultimele 12 luni în care, din cauza pandemiei, activitatea de baza a FRB – cea de organizare de competiții – a fost mult redusa, să se fi depus eforturi în direcția rezolvării acestor probleme prin:

- Intrarea în legalitate si înregistrarea modificărilor apărute la Tribunalul București

și

- Modificarea statutului prin convocarea unei Adunări Generale Extraordinare – instrument la îndemâna Consiliului Director

Joi, 25 martie, este ultima zi în care se mai pot depune candidaturi pentru alegerile din 15 aprilie 2021.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!