Stiri

Agențiile de top din lume au făcut front comun în fața Euroligii

În luna iulie a acestui an, Euroliga anunța printr-un comunicat oficial că a încheiat un acord colectiv de referință cu Asociația Jucătorilor din Euroligă (ELPA) valabil pe trei ani de zile, până la finalul sezonului 2023/2024. Negocierile au început la scurt timp după înființarea ELPA în 2018 și s-au concentrat pe asigurarea ambelor părți de o relație stabilă și previzibilă în viitor.

Contractul reglementează aproape toate relațiile posibile dintre jucători, cluburi și competiție, precum garantarea unei remunerații minime în funcție de vechimea sportivului în Euroligă, garanții privind plata salariilor, colaborarea în diferite domenii precum calendarul sezonului, protocoale de sănătate și siguranță, teste de dopaj și regulile jocului.

Acordul dintre părți se întinde pe 38 de pagini și reglementează inclusiv detalii precum faptul că înainte de fiecare joc, jucătorii trebuie să aibă la dispoziție, în vestiar, o gustare formată din fructe, batoane energizante, apă îmbuteliată și băuturi sportive. De asemenea, acordul prevede că sportivii trebuie să locuiască în hoteluri de minim 4 stele, să călătorească doar cu avionul, iar sportivilor înalți să li se asigure paturi conforme cu înălțimea acestora.

La negocierile acestui acord, Euroliga și ELPA nu au invitat o altă categorie de participanți la jocul de baschet, anume impresarii jucătorilor, deși prin acord se reglementează modul de plată al remunerației de intermediere (comisionul) datorat agenților. Articolul 7, litera B, punctul d) reglementează faptul că "orice comision de agent legat de furnizarea de servicii va fi suportat de jucătorul respectiv, fără ca această prevedere să se aplice contractelor dintre club-jucător existente în momentul intrării în vigoare a prezentului acord."

Practic, Euroliga și ELPA a schimbat modus operandi din baschetul internațional conform cărora comisionul este achitat de către cluburi și l-a pus în sarcina jucătorului. Acest aspect a creat multe tensiuni în rândul agenților ce reprezintă jucători în Euroligă, deoarece nu au luat parte la negocieri, iar includerea comisionului în salariul sportivului generează multe probleme fiscale, precum augumentarea taxei pe valoare adăugată pe care trebuie să o plătească jucătorul. Această practică de a include comisionul în salariul jucătorului se regăsește și în România, însă spre deosebire de alte țări, sportivii ce câștigă în România mai mult de 300.000 lei anual trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA și să colecteze TVA pe care să-l vireze statului român. Niciun sportiv, în momentul de față, nu este înregistrat în scopuri TVA în România.

Ca urmare a acestei schimbări, cât și a faptului că articolul 7, litera b, punctul f), stabilește că Euroliga și ELPA vor dezvolta înainte de ianuarie 2022 un set de reguli privind implicarea agenților în cadrul competiției, agențiile de top din Europa precum BeoBasket, Octagon, YouFirst, U1st, Wasserman, Network Sports, BSA Agency Europe sau Sigma Sports au făcut un front comun și au solicitat un loc la masa negocierilor. 

Conform eurohoops.net, agenții sunt de părere că noile prevederi oferă multă flexibilitate cluburilor în detrimentul jucătorilor. De asemenea, aceeași sursă susține că deși au intrat în vigoare în luna iulie a anului acesta, contractele jucătorilor de top din Euroligă nu includ noile reglementări dintre Euroligă și ELPA.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!