Stiri

Campionatul European U18 feminin. România, pe ultimul loc la puncte și recuperări

Adrian Micinic

Adrian Micinic
07.08.2011

Faza preliminară a luat sfârșit la Campionatul European U18 feminin - Divizia A de la Oradea. Astfel, ne putem face o primă impresie în legătură cu anumite chestiuni ce privesc în mod direct echipa României.

Turneul a început fantastic pentru tricolore, care au furnizat surpriza zilei inaugurale, depășind Rusia, scor 52-50. Acest rezultat a scris istorie în sportul cu mingea la coș fiind primul eșec al ex-sovieticelor împotriva unei echipe a României în baschet din istoria de două decenii a Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice.
Din punct de vedere al jocului prestat România nu a excelat dar s-a luptat exemplar pentru victorie și mai ales a știut să profite de baschetul modest etalat de echipa Rusiei. Sonia Ursu a evoluat superb, atât pe faza ofensivă cât și în apărare. Astfel, România obținea prima victorie, furniza surpriza și fanii echipei naționale sperau la un turneu memorabil pentru baschetul autohton, chiar pe teren propriu, la Oradea.

Din păcate, după prostul obicei românesc, după una caldă a venit una rece. Mai precis dușul rece încasat în fața unei echipe a Suediei mai puternice, valoroase și care a știut să expună multele minusuri din jocul adversarului. Aici trebuie adăugat că la ora intrării în teren pentru susținerea celui de-al doilea examen situația era clară: tricolorele aveau asigurată calificarea în faza a doua, adică obiectivul principal, evitarea retrogradării, fusese deja îndplinit după doar o zi și jumătate de competiție.
România nu a mai avut puterea să revină după ce s-a văzut condusă la diferență mare din primele minute ale partidei. Astfel, scandinavele au învins cu scorul de 79-41.

În fine, sâmbătă, sportivele lui Gheorghe Mandache au dat piept cu Turcia, o echipă extrem de rea în joc, în sensul pozitiv al cuvântului. România s-a instalat la conducere devreme și în pofida totalei lipse de inspirație în faza ofensivă, acolo unde a suferit în toate cele 120 minute de joc efectiv de până acum, a reușit să se mențină în fața adversarului până spre jumătatea sfertului al doilea. Însă, odată trecută la conducere, naționala Semilunei nu a făcut concesii și a construit un avantaj confortabil, menit să-i asigure o victorie contabilizată în grupele principale. Finalmente diferența a fost de 17 puncte, scor 37-54.
Deși Turcia a fost ieri o echipă de bătut, nu e posibil să ieși învingător de pe teren în condițiile în care nu ești capabil să marchezi și să îți câștigi recuperările de sub propriul coș.

Aceasta este istoria parcursului României în grupa preliminară la Campionatul European U18 feminin, descrisă foarte pe scurt. Ar mai fi de amintit următoarele:

- tricolorele au cea mai mică medie de puncte înscrise la acest eveniment - 43.3 puncte pe meci. În comparație, Spania - următorul oponent al României - are mai mult decât dublu, mai exact 87.7 puncte/meci.
- încasăm în medie 61.0 puncte pe meci, situându-ne pe locul 11 în clasamentul general la acest capitol și avem o diferență de coșaveraj, la pasiv, de aproape 18 puncte pe meci în condițiile în care am câștigat un meci
- la coșurile marcate din acțiune ne situăm pe locul 12, cu 31.6% și ocupăm locul 15 la numărul de reușite din acțiune
- România ocupă locul 6 pe lista procentajelor din aruncările de două puncte, cu 41.1%.
- compatrioatele noastre au înscris trei coșuri din spatele semicercului în trei meciuri! Echipa se situează pe ultimul loc între toate echipele prezente la Oradea la trei puncte atât procentual (7%!) cât și la numărul reușitelor.
- locul 14 este al României la procentajul reușitelor de la linia de pedeapsă (59%), devansând Rusia și Serbia.
- capitolul recuperări este un alt mister pentru tricolore. Ele sunt pe ultimul loc cu 34.7 pe meci. Spre comparație, deși suferă la alte capitole, Serbia recuperează cel mai mult la acest turneu (51.7 pe meci). Ocupăm ultimul loc la recuperări ofensive (7.3), respectiv locul 9 la cele defensive (27.3).
- România nu are joc colectiv pe faza ofensivă, lucru vizibil din cele 5.3 pase decisive pe meci care plasează formația reprezentativă pe locul 15.
- intercepțiile sunt un punct forte al României, în special datorită agresivității cu care se apără Sonia Ursu, căpitanul echipei. Tricolorele se situează pe 8 la acest capitol cu 10.3 mingi furate pe meci.
- de asemenea, la posesii pierdute tricolorele stau onorabil, pe locul 9, cu 19.3 mingi irosite pe partidă.
- România ocupă poziția a 3-a la capace, cu 4.3 blocaje pe meci.
- de asemenea, România se situează pe podium la numărul de faulturi comise, cu o medie de 21.0 pe meci. Aici vine reversul medaliei pentru stilul de joc al Soniei în faza defensivă.

Oana Băluță joacă cel mai mult la acest turneu, având un total de 104 minute petrecute pe parchet. Sonia Ursu ocupă locul 7, cu 92, iar Laura Pal se situează pe 10, cu 90 minute de joc. De asemenea, Alina Crăciun are 87 minute de joc și ar fi avut mai mult dacă nu ar fi fost eliminată în debutul sfertului decisiv din meciul cu Rusia. Ea oricum va juca mai mult în continuare ținând cont de faptul că Bianca Blănaru va pleca la Arad, pentru a fi prezentă la startul Campionatului European U16 feminin - Divizia B.
România este singura echipă calificată în grupele principale care folosește trei jucătoare cel puțin 30 minute pe meci, plus încă una care joacă 29.0 minute pe partidă. Acest lucru este un indicator în ceea ce privește adâncimea rotației într-o echipă și poate fi un reper în ceea ce privește nivelul crescând de epuizare al sportivelor de bază din echipa noastră.

Așadar, aruncând o privire pe statistica colectivă a celor 16 echipe în faza preliminară tragem concluzia că România nu se poate lua la întrecere cu adversarele la finalizare și recuperare.

În schimb există anumite capitole unde România stă onorabil, chiar dacă nu este chiar o fruntașă între cele mai bune echipe ale Europei.

În condițiile în care în faza a doua nivelul de angajament ar trebui să crească și ținând cont de faptul că rotația echipei României este destul de (ca să nu spunem mult prea) scurtă, nu putem să ne așteptăm la prea multe lucruri bune. Statistic vorbind.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea nexco :

    Asteptari ?!
    Ne putem astepta la ........ locul 12 . Ca norocul mai rau nu se poate.

    cu 12 ani în urmă (07.08.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!