Stiri

Jocurile Olimpice - Argentina înaintea meciului cu echipa SUA de la Palau Sant Jordi

Adrian Micinic

Adrian Micinic
22.07.2012

Duminică (22.07), cu începere de la orele 22:30, Dolce Sport vă oferă confruntarea dintre ultimele două campioane olimpice în disciplina baschet masculin. Argentina, campioana de la Atena 2004 se va duela cu echipa Statelor Unite ale Americii, campioana olimpică în execițiu, câștigătoarea a concursului de la Beijing, în urmă cu patru ani.

Despre baschetul nord-american, NBA și jucătorii de calibru ce alcătuiesc reprezentativa SUA, pregătită de Mike Krzyzewski am discutat mai multe pe parcursul ultimelor săptămâni, însă am făcut-o puțin spre deloc în legătură cu sud-americanii.

 

Argentina se află, foarte probabil, la ultimul concurs de anvergură având actuala componență. Din păcate pentru această formație viitorul nu este foarte încurajator în condițiile în care din urmă nu vin jucători de calibrul lui Manu Ginobili sau Luis Scola (foto).

Palmaresul actualei generații este impresionant: un titlu olimpic (2004) și un bronz olimpic (2008), un argint în 2002 și alte participări solide la diferite concursuri internaționale de maximă importanță.

Julio Lamas, noul antrenor al echipei naționale a Argentinei, cel care a preluat funcția de la actualul secund, Sergio Hernandez (practic cei doi au făcut rocadă după Campionatul Mondial din Turcia, în anul 2010), mizează pe următorul nucleu de jucători la Jocurile Olimpice de la Londra și implicit la meciul din această seară:

- fundași - Pablo Prigioni (35 ani), Facundo Campazzo (21 ani), Manu Ginobili (35 ani)
- extreme - Carlos Delfino (30 ani), Andres Nocioni (33 ani), Hernan Jasen (34 ani), Marcos Mata (26 ani)
- pivoți/extreme de forță - Luis Scola (32 ani), Leo Gutierrez (34 ani), Federico Kammerichs (32 ani), Juan Pedro Gutierrez (29 ani), Martin Leiva (32 ani).

Din echipa care a cucerit bronzul olimpic la Beijing în lot se regăsesc nu mai puțin de opt jucători. Absența notabilă față de acel concurs este pivotul Fabricio Oberto. De asemenea, din echipa care a devenit campioană olimpică, în 2012 întâlnim cinci jucători.  Nu îi mai regăsim pe Pepe Sanchez, Alejandro Montecchia, Hugo Sconochini, Ruben Wolkowyski și Walter Herrmann.

Din lotul actual nu mai puțin de patru jucători sunt legitimați în NBA, adăugându-l aici pe Pablo Prigioni, care tocmai a semnat un contract cu New York Knicks, acolo unde va avea drept concurență un alt veteran, Jason Kidd, respectiv pe Ray Felton.

Vioara întâi în echipa Argentinei rămâne Manu Ginobili. Putem să ne uităm peste CV-ul său ori să consultăm statistica individuală pentru a ne lămuri ce reprezintă cu adevărat acest baschetbalist pentru Argentina și pentru baschetul internațional, dar mai presus de cifre, statistici sau medalii stă jocul extraordinar pe care Manu îl poate dezvolta. Tehnica individuală fără cusur, mișcările inconfundabile și capacitatea deosebită de a găsi soluțiile cele mai bune pentru echipa sa fac din Ginobili chiar și la 35 de ani un jucător de excepție, fiind în continuare printre cei mai importanți jucători de mână stângă de pe planetă. Unul care mai poate încânta la un nivel celui pe care îl vom întâlni la Barcelona în această seară, respectiv la Londra în următoarele săptămâni.

 

Argentina s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Londra prin intermediul FIBA Americas Championship 2011. La acest eveniment au participat cele mai puternice zece țări în baschet din zona Americilor (America de Nord, Centrală și de Sud), mai puțin S.U.A. Turneul a fost adjudecat de către argentinieni după o finală câștigată asupra Braziliei, scor 80-75. De notat că Argentina a învins în finala acelui concurs echipa pregătită de către Ruben Magnano, antrenorul care a adus medalia olimpică de aur Argentinei în urmă cu opt ani.

Scorul general al confruntărilor directe la concursurile de anvergură (Jocuri Olimpice și Campionate Mondiale), între Argentina și SUA, din anul 2002 și până în prezent, este de 2-2. Cele două s-au confruntat de două ori în semifinalele Jocurilor Olimpice. În 2004, la Atena, a învins Argentina, pentru ca în 2008, la Beijing, să se impună SUA. În schimb, la Campionatul Mondial, Argentina a câștigat în grupe la Indianapolis, în anul 2002, pentru ca SUA să se impună în finala mică de la Campionatul Mondial din Japonia, în 2006. Practic la ultimele cinci concursuri de calibru, Argentina și SUA nu s-au duelat direct doar la mondialul din Turcia, în urmă cu doi ani.

Vineri (20.07), într-un meci despășurat la Coruna, în prezența peste 10.000 spectatori, echipa Argentinei a fost depășită în mod categoric de către Spania, scor 105-85.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!