Stiri

Women's Eurobasket 2019 începe joi în Letonia și Serbia, a doua ediție organizată de două țări

Andreea Vlase

Andreea Vlase
22.06.2019

Women's Eurobasket 2019, ediția 37 a Campionatului European de baschet feminin, începe joi, 22 iunie și se încheie în 7 iulie. Pentru a doua oară în istorie întrecerea va fi organizată în două țări, după ediția din 2015 din Ungaria și România. Serbia și Letonia găzduiesc competiția din acest an, iar sistemul de desfășurare va fi ca în 2017, când Spania câștiga titlul. Campioana en-titre nu va conta pe MVP-ul său de la ediția precedentă, Alba Torrens, astfel că rămâne de văzut dacă ibericele vor fi primele care își apără titlul în aproape trei decenii.

Grupele A și B de la ediția din acest an se dispută la Riga. În Serbia vor fi trei orașe gazdă. Grupa C va avea loc la Nis, iar grupa D, la Zrenjanin. Campioana se va decide la Belgrad, în 7 iulie. Competiția revine în capitala Serbiei doar pentru a doua oară. Belgradul a fost gazda turneului final din 1954, la a 4-a ediție. Riga a ținut competiția de acum 10 ani.

La prima ediție de la Belgrad s-a impus Uniunea Sovietică. URSS avea să câștige și ediția din 1980 găzduită de Iugoslavia, la Maglaj, Bosanski Brod, Prijedor, Banja Luka. Franța cucerea titlul la europeanul din 2009, de la Riga.

De-a lungul istoriei doar de 4 ori s-au impus gazdele competiției. Italia a câștigat singurul său titlu la ediția inaugurală, din 1938, pe care a organizat-o la Roma. Întrecerea continentală s-a reluat în 1950, după o pauză de 12 ani, din cauza războiului. Uniunea Sovietică și-a început dominarea de la a doua ediție și în 1952 devenea a doua gazdă care se impunea acasă, la Moscova. Polonia câștiga titlul în 1999 pe teren propriu, la o competiție care s-a jucat la Poznan, Pruszkow și Katowice. Franța este ultima gazdă care s-a impus, în 2001, când turneul s-a ținut la Orleans, Gravelines și Le Mans.

În ceea ce privește numărul de titluri, Uniunea Sovietică are 21 în palmares. A ratat unul singur în perioada 1950-1991, cel din 1958. Spania, deținătoarea coroanei, are în total 3 medalii de aur (1993, 2013, 2017), la fel ca Rusia (2003, 2007, 2011). Franța are două titluri (2001, 2009). Au câștigat o dată: Italia (1938), Bulgaria (1958), Ucraina (1995), Lituania (1997), Polonia (1999), Cehia (2005) și Serbia (2015).

Șapte țări care au câștigat cel puțin o dată vor fi la startul competiției care se dispută în perioada 27 iunie-7 iulie. Câte două foste campioane sunt în grupele A, B și D, iar una în grupa C. Componența grupelor:

Grupa A: Ucraina, Marea Britanie, Letonia, Spania

Grupa B: Suedia, Franța, Cehia, Muntenegru

Grupa C: Ungaria, Turcia, Italia, Slovenia

Grupa D: Belarus, Rusia, Belgia, Serbia

Prima clasată din fiecare grupă avansează direct în sferturi, iar locurile 2 și 3 joacă în cruce pentru calificarea în sferturi.

După căderea URSS-ului campioana nu a reușit să își apere titlul la ediția următoare. Spania a fost prima campioană post-URSS, în 1993, după care a avut trei ediții în care nu a prins podiumul. Ucraina, Lituania și Polonia nu au mai urcat pe podium de la titlurile din a doua parte a anilor 90. Și Franța a rămas în afara podiumului la următoarele trei ediții după primul său titlu, din 2001. Rusia a fost prima campioană care a ajuns în finală și la ediția precedentă în acest mileniu. Urmașa Uniunii Sovietice a ajuns în ultimul act cinci ediții la rând (2003-2011), dar nu a reușit să își apere titlul, fiind învinsă de Cehia și Franța în 2005 și 2009. Spania a luat titlul din 2013 și în ediția următoare ceda în semifinală în fața formației pe care o învinsese în 2013 în ultimul act. Ibericele au fost pe trei în 2015. Serbia a câștigat atunci primul său titlu, dar a avut o prestație dezamăgitoare la ultima ediție disputată, fiind pe 11.

„Blestemul campioanei” poate să se repete și la ediția din acest an. Spania nu poate conta pe MVP-ul de la întrecerea precedentă. Alba Torrens ratează competiția din cauza unei accidentări. Formația iberică a mers și în 2015 să își apere titlul fără MVP-ul de la ediția precedentă. În 2013 Sancho Lyttle primea această distincție și sărea peste ediția din 2015.

Rămâne de văzut dacă Spania va reuși să spargă această serie în care campioana nu își poate apăra aurul, dacă va fi o nouă echipă care să își treacă în palmares titlul continental sau o formație cu tradiție își va adăuga încă un aur în colecție.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!