Stiri

Lista celor mai valoroși jucători naturalizați de Bulgaria în ultimii 20 de ani

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
20.02.2023

România dă piept cu Bulgaria în primul meci al ferestrei dedicate meciurilor echipelor naționale. Confruntarea este programată joi, 23 februarie, de la ora 19:00, în Pitești Arena. Disputa va reprezenta primul meci oficial din această arenă.

În partida tur, Vulturii au fost învinși cu 84-72, la capătul unei evoluții de excepție a lui Sasha Vezenkov. Starul lui Olympiakos a încheiat cu 28 de puncte, 15 recuperări și 7 assist-uri în acea dispută. Acest joc avea să fie ultimul pentru echipa sa înaintea participării la EuroBasket 2022.

Vecinii noștri nu au dezamăgit la turneul final, unde au reușit să obțină o victorie în cele cinci jocuri, dar și să se bată de la egal la egal cu echipe precum Turcia sau Muntenegru. În postura de jucător naturalizat, naționala pregătită de Rosen Barchovski l-a avut pe Dee Bost, care nu a dezamăgit și a încheiat cu medii de 14 puncte, 4 recuperări și 8.4 pase decisive.

Naturalizarea unui jucător de valoarea lui Bost nu ar trebui să reprezinte o surpriză, având în vedere numele importante din lumea baschetului care au obținut cetățenia bulgară în ultimii 20 de ani. Iată cei mai valoroși jucători cu pașaport bulgar:

Priest Lauderdale                                                                                 

Lauderdale a fost draftat în draft-ul NBA din 1996 cu a 28-a opțiune de către Atlanta Hawks. El a jucat un sezon la echipa din Georgia, înainte să fie transferat de către Denver Nuggets. El nu a avut viață lungă în liga de peste ocean, iar cariera l-a condus în Bulgaria, unde a jucat între 2002 și 2005 pentru Lukoil Academy. El a câștigat trei titluri de campion aici și a fost recompensat cu cetățenie bulgară. Un aspect interesant este că cu un an înainte de transferul său la Lukoil Academy, Lauderdale avea o înțelegere verbală cu Real Madrid, dar mutarea a picat din cauza examenului medical.

Cedric Simmons

Un alt jucător draftat în NBA care a și îmbrăcat tricoul naționalei Bulgariei este Cedric Simmons. La origini american, el a fost ales în 2006 de către New Orleans Hornets cu a 15-a opțiune din prima rundă. Cedric a jucat în 75 de meciuri în liga de peste ocean pentru Hornets, Cavaliers, Bulls și Kings, înaintea unei experiențe în China. În cele din urmă, el a ajuns în Europa, unde a jucat pentru echipe precum CB Estudiantes, Enel Brindisi, Olympiakos sau Maccabi Tel-Aviv.

Dee Bost

După cum aminteam, Bost a fost jucătorul naturalizat din lotul Bulgariei la ediția din 2022 de EuroBasket. El și-a primit cetățenia în 2016. Drumul său către vârf a fost unul anevoios, întrucât după prima sa experiență europeană, la Buducnost, a ajuns să joace tocmai în Venezuela. Dee și-a găsit totuși calea și a reușit să își treacă în CV echipe precum Trabzonspor, Zielona Gora, Monaco, Zalgiris Kaunas, Khimki Moscova sau Galatasaray. La acest moment, el evoluează pentru ASVEL Lyon-Villeurbane.

Codi Miller-McIntyre

Pentru această fereastră a echipei naționale, jucătorul cu dublă cetățenie convocat de către Rosen Barchovski este Codi Miller-McIntyre. Acesta nu a apucat încă să debuteze pentru naționala Bulgariei, dar va avea șansa să o facă în Pitești Arena. În prezent, el evoluează la Gaziantep. În stagiunea precedentă, a fost semifinalist de Eurocup, alături de MoraBanc Andorra, iar de-a lungul carierei a mai jucat la echipe precum Partizan Belgrad, Cedevita Olimpija sau Zenit St. Petersburg,

David Kravish

O altă opțiune pentru această fereastră este David Kravish, care a mai jucat trei meciuri în aceste Pre-Calificări. Pivotul vine după o serie de evoluții foarte bune în Final Eight-ul Copei del Rey, pe care a și câștigat-o alături de Unicaja Malaga. În stagiunea precedentă, el a fost coleg cu co-naționalul său, Dee Bost, la Galatasaray, iar pe lângă această experiență, el mai are în CV nume precum BC Avtodor, BAXI Manresa sau Brose Bamberg.

Ibrahim Jabeer

Cariera lui Jabeer nu a fost întocmai cea mai lungă, dar în scurta perioadă în care a evoluat la profesioniști, a profitat din plin de toate oportunitățile. Acesta a îmbrăcat tricoul naționalei Bulgariei în câteva rânduri, iar la nivel de club, a reprezentat echipe precum Virtus Roma, AJ Milano sau Zalgiris Kaunas. Experiența sa din Lituania l-a făcut să părăsească baschetul european, întrucât nu suporta să vadă la fiecare meci dansurile majoretelor lui Zalgiris. El a vrut să rămână adeptul credinței sale (islamism), așa că a părăsit Europa și a mai jucat un sezon în Iran.

Darius Adams

La fel ca în cazul lui Jabeer, Adams nu a stat prea mult în vârful muntelui, însă a fost acolo suficient pentru a obține dublă cetățenie în vederea facilitării unui eventual transfer al său în campionatele de top. El nu a evoluat pentru naționala Bulgariei. Cele mai importante realizări ale sale au venit în tricoul Baskoniei, pentru care a fost cel mai bun marcator al Campionatului Spaniei în 2016. Pe lângă cele două sezoane la gruparea iberică, el a mai evoluat în Franța și Germania pentru echipe precum SLUC Nancy și Eisbären Bremerhaven, alături de care a devenit unul dintre cei mai buni scoreri din ligile de top ale Europei.

Jason Washburn

Washburn este cel mai cunoscut nume pentru baschet românesc din această listă. El și-a primit cetățenia cam în aceeași perioadă cu Darius Adams și spre deosebire de acesta, a îmbrăcat tricoul naționalei în cinci ocazii. El a avut doar trei experiențe în Europa, cea mai recentă fiind cea de la U-BT Cluj-Napoca. Jason a fost pivotul Șepcilor Roșii în stagiunea 2018-19 și a obținut o medalie de bronz alături de aceștia. Sezonul de Liga Națională l-a încheiat cu medii de 12.5 puncte, 5.7 recuperări și 1.2 pase decisive.

Earl Rowland

EJ Rowland a fost unul dintre primii americani care au reprezentat Bulgaria în competițiile de seniori. El și-a primit cetățania în 2008 când i-a luat fața lui Andre Owens la probele Federației. Mai târziu, el a jucat la EuroBasket 2009, unde a fost liderul echipei cu 17.7 puncte pe meci, având cea mai mare medie de minute jucate la turneul final. Bulgaria a terminat atunci cu 0-3 într-o grupă cu Turcia, Polonia și Lituania. Rowlan încă este activ și evoluează în Polonia, la GTK Gliwice. De-a lungul carierei, el a mai jucat la formații precum Khimki Moscova, Hapoel Ierusalim, Banvit Bandirma sau Unicaja Malaga.

Willie Deane 

Lista se încheie cu un alt jucător care nu a apucat să joace pentru Bulgaria. Spre deosebire de celelalte nume din listă, Deane a jucat totuși în competiția internă. La fel ca și Priest Lauderdale, acesta a jucat la Lukoil Academy și și-a primit astfel cetățenia. Cariera sa s-a încheiat în 2018, după 15 ani la profesioniști, în care a jucat la formații precum Zalgiris Kaunas, Olimpia Milano, Varese sau SLUC Nancy.

Confruntarea dintre România și Bulgaria are loc joi, 23 februarie, de la ora 19:00 și poate fi urmărită pe Digi Sport 4, Prima Sport 2 și FIBA – The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball, Nagy Melinda

6 comentarii la aceasta stire:
  • Silvois :

    Incredibil
    si impresionant. Iata ca am avea ce sa invatam de la bulgari, pe care ii tot vedem, mereu, sub noi. Sunt chiar impresionat de lungimea listei, dar, mai ales, de calitatea jucatorilor naturalizati de ei. Evident, n-avem nici o sansa impotriva lor!

    cu 1 an în urmă (20.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Aproape normal
      Bulgarii nu mai lucrează de mult cu cărămizi ca să-și dea cu ele în piept. :) In schimb au o generație cu un superjucător, cine știe ce va urma că la ei nu știu dacă există vreo regulă ferebistă. Mă abțin de la alte comentarii să nu se enerveze și apoi să se inerveze tot felul de măciucî. O să vezi ce rezultate vom avea noi peste 217 ani și cît de în urmă vor fi bulgarii. Deocamdată ne mîndrim că suntem mai buni la nivel de cluburi ( deh, tot cu invadatori), dar joi va fi foarte greu...

      cu 1 an în urmă (20.02.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Si fara naturalizati...
    ...e greu sa te gandesti ca putem bate o echipa in care joaca Vezenkov. Eventual daca vin bulgarii fara el ne mai putem gandi la... un egal 😉

    cu 1 an în urmă (20.02.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Titi
    stai liniştit câ nu mi pasâ ce scrie un mâscârici complexat de ce o fi patit ın copilarie, probabil cauza fiind o maciuca sau profu de romana.

    cu 1 an în urmă (20.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Pîi bîine
      Mî frustratule tocmî aî arîtat cî ți pasî.

      Sper că am scris bine în dakopata ta. Că de limba română nu poate fi vorba la tine. Da' îmi place că te-ai inervat ! La ciucî vedere...

      cu 1 an în urmă (20.02.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Titi
    tradu "frustrat" câ nu ıl am ın vocabular. Cred câ tu esti tocilarul din generalâ de care radeau toti copii din clasâ şi acum foloseşti ce ai invâţat atunci sâ te dai mare, dar eşti limitat pe daci şi gramaticâ

    cu 1 an în urmă (20.02.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate