Gaz Metan Mediaș a obținut al 3-lea rezultat excepțional în cupele europene. În cursul serii de marți (13.11), formația pregătită de către Marcel Țenter a câștigat în Estonia, pe terenul lui Tartu Rock, scor 70-68.
Succesul din țara baltică, obținut în deplasare - lucru foarte important de menționat, vine să confirme parcursul superb al trupei ardelene. Aceeași care a adus un rarisim succes României în fața Rusiei, în turul preliminar al EuroChallenge, împotriva lui Ural Ekaterinburg, iar apoi unul la fel de puțin probabil împotriva francezilor de la JDA Dijon, în prima etapă din faza grupelor.
Victoria din Estonia vine să confirme faptul că antrenorii și jucătorii de la Mediaș sunt foarte serioși în activitatea pe care o desfășoară. De asemenea, rezultatele vin să confirme faptul că Gaz Metan este o echipă suficient de valoroasă pentru a se bate cu reprezentante ale unui baschet mai sănătos. Adică împotriva unor cluburi cu tradiție în participarea în competiții internaționale, provenite din țări în care există preocupare pentru sectorul juvenil și în care la cel mai înalt nivel se vorbește în termeni de profesionalism inclusiv la nivel de organizare, nu doar la capitolul activitate propriu zisă a celor 15-17 oameni care alcătuiesc lotul de jucători și staff tehnic.
Însă aș vrea să îi sfătuiesc pe cei care au început deja să calculeze cu privire la șansele lui Gaz Metan de a avansa în faza următoare a competiției să nu se grăbească. Dacă iubesc echipa din Mediaș sau baschetul românesc ar trebui să savureze din plin fiecare rezultat pozitiv pe care oricare dintre cele patru reprezentante ale României îl vor aduce în această aventură. Pentru matematică vom avea timp mai încolo.
Nu contenesc să evidențiez munca extraordinară depusă de Marcel Țenter și Milorad Perovic. Doi oameni care respiră baschet. Și mai mult decât atât, se pricep la ceea ce fac. Asta să ne intre foarte bine în cap. Iar rezultatele aduse de Gaz Metan Mediaș trebuiesc apreciate și evidențiate de câte ori avem ocazia.
Așadar, recomandarea subsemnatului este: savurați victoriile. Bucurați-vă de ele. De echipă, de jucători, de antrenori, de adversarii extraordinari pe care Mediașul îi aduce în oraș. Chiar este prilej de sărbătoare pentru orice oraș din România ca astfel de echipe să ne viziteze.
În ceea ce privește calculele, ca să rostesc totuși câteva cuvinte cu privire la acest aspect. Să nu aibă cineva impresia că JDA Dijon sau Rock Tartu sunt ieșite din calcule pentru o eventuală calificare. FIBA EuroChallenge are o caracteristică aparte: nimeni nu este favorit. Și nimeni nu este ieșit din calcule după două meciuri.
Vorbim despre un nivel sportiv ridicat. Unde rezultatele negative sunt disecate în cel mai mic detaliu. Unde se învață rapid din greșeli. Unde lupta se poartă până la capăt. În plus, toate echipele sunt relativ la început și participarea în cupele europene le ajută să aibă mai multe jocuri împreună. Astfel, o echipă poate să crească în joc de la o săptămână la alta. Cu certitudine adversarii lui Gaz Metan se vor pregăti foarte serios pentru următoarele meciuri. Nu spun că la precedentele meciuri nu au făcut-o. Dar acum vor juca împotriva unei echipe ce a obținut două victorii din primele două etape. Altfel va fi privită Gaz Metan la următoarea rundă. Și acest lucru nu constituie neapărat un avantaj.
N-aș vrea să fiu răutăcios sau lipsit de recunoștință pentru munca depusă până în prezent. Din contră, apreciez enorm ceea ce a realizat Gaz Metan în aceste trei luni și jumătate de la venirea lui Marcel Țenter la Mediaș. Dar, dacă e să fim corecți recunoaștem că nu suntem, cel puțin deocamdată, în măsură să calculăm. Putem să sperăm și există dovada că se poate. Tocmai de aceea e bine să credem.
Nu uitați, totuși, că toate meciurile s-au terminat la diferențe minime de scor. Două partide încheiate la diferențe de trei puncte (unul după prelungiri), una la două puncte și una la un singur punct. Lucru care vine să confirme echilibrul existent în această grupă. În primele două runde, Gaz Metan și Khimik au avut mai mult sânge rece, au avut capul mai limpede, mai multă inspirație, poate noroc. Ceva în plus. Dar, fiind atât de evident echilibrul, în următoarele runde lucrurile se pot schimba. Nu e sigur că se va întâmpla, dar e mult prea devreme să afirmăm că avem garanția vreunui rezultat dinainte știut.
În ultimii ani am constatat că în cupele europene, fie EuroChallenge, EuroCup sau Euroligă, cele mai intense și pasionante meciuri s-au consemnat într-un sistem grupă cu patru echipe și în cadrul cărora primele două se califică. Dacă valoarea celor patru componente este atât de apropiată atunci publicul e cel mai câștigat. Se joacă intens, fiecare meci fiind decisiv. Astfel, fiecare minge jucată poate face diferența între victorie și înfrângere. Aceasta e caracteristica extraordinară a grupelor în patru.
E drept, runda a 3-a va face diferența aproape iremediabilă pentru Dijon sau Tartu. Ambele au câte două înfrângeri și se vor confrunta direct. Ceea ce va ține una dintre protagoniste la 0-3 la jumătatea fazei grupelor. Dar până și în sezonul precedent s-au consemnat reveniri de la 0-3 și calificări în faza următoare cu un bilanț general de 3-3. Așadar, repet, mai ușor cu calculele. Mai ales că avem de ce să ne bucurăm. Și ca să nu uit: felicitări Mediaș!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!