CSM București a bifat cea de-a 4-a victorie consecutivă în Liga Națională de baschet masculin. În urma succesului repurtat la Târgu-Mureș, scor 93-75, formația pregătită de către Hristu Șapera confirmă că se numără printre echipele de temut în campionat.
Probleme. Acesta a fost cuvântul ce a caracterizat formația din capitală în presezon, precum și în debutul sezonului regulat. Nu mă refer la probleme de disciplină și nici la cele financiare. Cel puțin eu nu am cunoștință de așa ceva. Și până la urmă prima parte, cea cu disciplina, ține aproape exclusiv de antrenor. El, cel puțin așa ar trebui să fie, își alege jucătorii și atunci când o face unul dintre cele mai importante criterii trebuie să fie disciplina. De asemenea, când un jucător sare calul, antrenorul este cel care trebuie să-l disciplineze în așa fel încât acesta să răspundă pozitiv. După cum și cât îl cunosc eu pe Șapera, pe cât de tânăr și lipsit de experiență în postura de antrenor principal, pe atât de inteligent și capabil este să gestioneze o echipă în care se găsesc mai multe caractere dificile.
Atunci când mă refer la probleme vorbesc despre aspectul medical. Este vorba despre accidentările ce au urmărit echipa din capitală în cele trei luni de la reunire. Este vorba despre pierderea pe termen lung a lui Andrei Vizitiu, definitivă în ceea ce-l privește pe Garry Gallimore, obligativitatea de a schimba pivotul recrutat inițial, glezna cât casa a lui Kandic, accidentarea lui Urucatu (care nici acum nu este apt), precum și micile lovituri încasate de Bosnjak și Pupovic. Nu trebuie omis faptul că Virgil Căruțașu și Claudiu Fometescu, doi jucători care prin experiență reprezintă aur curat în lotul lui Șapera, sunt totuși la o vârstă.
CSM-ul a ratat calificarea în sferturile de finală ale Cupei României. Bucureștenii au terminat de abia pe locul 3 în grupa din care au făcut parte. De asemenea, startul sezonului regulat a rezervat un program infernal, cu meciuri împotriva primelor trei clasate în sezonul precedent. Chiar dacă a avut o sumedenie de probleme medicale, nu a avut 10 jucători la dispoziție pentru a efectua antrenamente normale, dar o mulțime de noutăți în lot (nu doar la capitolul străini ci și la cei autohtoni) și un sistem de joc de învățat pentru toți componenții lotului pentru că atunci când se schimbă mai multe piese este la fel de greu să se adapteze jucătorii vechi la cei noi precum le este noilor achiziții să se adapteze la toate noutățile ce îi înconjoară, CSM București pare să se fi legat în timp record.
Bine-nțeles că rezultatele pozitive îi fac pe oameni să vorbească frumos despre un jucător, un antrenor, o echipă. Iar CSM București începe să arate tot mai mult ca o adevărată echipă.
E și normal ca toată lumea să vorbească despre Goran Martinic. Cel mai vizibil jucător. Evoluează pe poziția 1, are un potențial ofensiv incredibil, pe care îl folosește în așa fel încât să iasă el în evidenți în primul rând. Având mingea e limpede că devine cel mai vizibil jucător al CSM-ului. Dar, după un an și ceva de conviețuire deloc ușoară, încep să se vadă roade ale muncii pe care a depus-o Șapera cu cel mai potent jucător din lotul CSM-ului din punct de vedere ofensiv în sensul că acest potențial poate fi orientat în primul rând spre binele echipei și de abia apoi pentru binele personal.
Nu la fel de mulți consideră că Virgil Căruțașu este manual de baschet și că tot ce face este material didactic pentru cei tineri. Nu la fel de mulți îl obsearvă pe Claudiu Fometescu. Un veritabil organizator și un tip extraordinar de inteligent. Ambii jucători a căror statistică nu e așa spectaculoasă precum a altora. Și mi se pare că sunt respectați pentru ceea ce au fost cândva. Deși sunt două piese extrem, extrem de importante în actuala echipă a bucureștenilor.
De asemenea, un jucător precum Ivan Bosnjak, alt baschetbalist cu vastă experiență pe parchet, tinde să treacă neobservat. În plus, Șapera are un total necunoscut în lot. Pe Steve Sir. Aflat la primul sezon, acesta nici nu sare prea spectaculos și pe deasupra mai este și genul de jucător cuminte. Dar are o mână incredibilă și niște cunoștințe pe măsură.
Alături de aceștia, CSM-ul pare să dispună de o nouă armă ofensivă. Este vorba despre Jevohn Shepherd. Canadianul are un campionat mondial, experiență în Bundesliga și este genul de jucător capabil să aducă multe puncte.
Martinic a făcut un nou meci excepțional la Târgu-Mureș. A ajutat CSM-ul să bifeze prima victorie în deplasare împotriva lui BC Mureș. A marcat mult. A pasat și nu a pierdut posesia mingii. A fost extrem de util. Toată lumea îl vede. Și e normal să fie așa.
Dar, mă întreb oare cum ar juca și mai ales ce rezultate ar obține echipa sa fără un antrenor care să știe cum să-l tempereze? Oare ce rezultate ar obține echipa fără Căruțașu, Fometescu, Bosnjak, Sir și chiar Pupovic? Toți jucători extrem de experimentați și mai presus de toate majoritatea dintre ei foarte inteligenți. Adepți ai jocului colectiv.
Pe lângă acești jucători mai mult ca sigur veți spune că e ușor să antrenezi. Nu cred că e chiar așa. Gândiți-vă, cum e să fii atât de tânăr, mai tânăr decât mulți dintre jucătorii pe care îi antrenezi. Dar ceea ce este fascinant la Șapera este că reușește să producă rezultate peste așteptările tuturor și în pofida faptului că are un jucător greu controlabil pe poziția 1 păstorește o echipă care joacă corect. Care dezvoltă un baschet deștept și pe care nu îl poate contracara oricine în România.
Așadar, dacă aprofundăm puțin problema o echipă în care se remarcă o individualitate și totuși există rezultat e foarte posibil ca de fapt principalele merite să le revină celor care se văd mai puțin. De fapt în asta , cred, constă succesul lui CSM București. În faptul că atât antrenorul, pe care nu-l vedem să iasă în evidență cu nimic altceva în afara activității propriu-zise, cât și nucleul de bază al jucătorilor, știu foarte bine ce au de făcut și o fac extrem de bine. Atât de bine încât cei nu foarte familiari sportului cu mingea la coș chiar cred că această echipă este a unui singur jucător. Sau că ea stă într-un singur jucător. Adevărul este că stă în echipă.
Foto: Zsoli Jeffwarder (facebook)
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!