Stiri Juniori U18 Feminin

INEDIT. Despre baschetul feminin într-una din cele mai stricte zone ale globului

Paul Olar, Valentin Todea

Paul Olar, Valentin Todea
04.09.2015

Olimpia CSU Brașov și-a prezentat, într-o conferință de presă susținută joi, campania de achiziții din actualul presezon. Gruparea ardeleană s-a înțeles cu patru jucătoare străine, efectivul urmând a fi completat de româncele Dora Ardelean și Ruxandra Chiș. Dora Kovacevic și Biljana Pesovic au activat și în trecut la noi, pe când Jelena Mitic sau Janae Sharpe vor bifa primele jocuri în Liga Națională. Mitic va întări trupa lui Dan Calancea sub panou, acolo unde Carla Bartee se descurca până acum de una singură. La nici 25 de ani, sârboaica posedă deja o vastă experiență, deoarece a schimbat șapte formații din spațiul ex-iugoslav. Totodată, Jelena a beneficiat de o aventură inedită în... Iran.

Situat pe coasta nord-estică a Golfului Persic, Iranul reprezintă un stat cu o suprafață de 1.648.195 km pătrați, adică cât Regatul Unit, Franța, Belgia sau Olanda la un loc. Dincolo de aspectele geografice, Iran, asemenea altor țări din lumea arabă, captează atenția prin stilul de viață guvernat de severele reguli islamice. Noul transfer brașovean a simțit pe propria piele ce înseamnă să trăiești ca sportiv european pe pământul unde contează numai religia, iar când vine vorba de baschet, există un singur fel, cel masculin, al naționalei lui Hamed Haddadi. Cum se prezintă nivelul feminin vom vedea în cele ce urmează:

„Jucam în Slovenia, acolo unde baschetul este puternic. Ulterior, am primit o ofertă din Iran, de la echipa Kusa Sabala, nou-promovată, cu gânduri de Play-Off. Își doreau o jucătoare dominantă, care să îi ajute să se lupte pentru locurile fruntașe. Întâi, am întrebat în stânga și în dreapta, dar nu am primit păreri favorabile. Oamenii mi-au spus că nu sunt normală, că Iranul este periculos. Părinții au fost șocați când le-am spus că am semnat. Liga era slabă, însă eu nu mă gândeam neapărat la un progres baschetbalistic. Pur și simplu îmi doream o altă experiență”, a dezvăluit pivotul, cu ocazia unui interviu acordat cotidianului telegraf.rs.

Zis și făcut. Jelena s-a urcat în avion și a plecat spre Teheran, capitala unei regiuni controversate, despre care auzise că promovează și astăzi pedeapsa la moarte prin aruncarea de pietre.

„Se știe că nu este plăcut să te avânți în necunoscut. Eu am călătorit noaptea, pe ruta Istanbul. Aveam impresia că nu voi ajunge niciodată, timpul părea că stă în loc. Odată sosită la aeroport, toate femeile din jurul meu erau acoperite de haine negre. Știam că poliția mă poate aresta în orice moment deoarece nu purtam eșarfă neagră pe cap. Mi s-a spus să iau rochia de la ambasadă, acolo unde am înțeles că mă va aștepta și managerul echipei. Spre șocul meu, nu era acolo. Până la urmă ne-am găsit și am mers la sediul clubului. Bineînțeles că oamenii erau diferiți și totuși interesați de persoana mea. Am avut o colegă din Armenia, cu care am împărțit apartamentul. Toate celelalte jucătoare proveneau din Iran și pot să spun că m-au acceptat cu brațele deschise.”

În societatea musulmană tradițională, femeile trec pe plan secund, după bărbați. Ba mai mult, în zonele stricte, femeile nu au drept de vot, nu pot conduce mașina, în timp ce pe autobuz au locuri separate de ceilalți călători. Jelena a sesizat diferențele, mărturisind:

„Există companii, fabrici, școli și alte locuri publice destinate femeilor. Până și Federațiile de baschet sunt distincte. Bărbații și femeile necăsătorite nu interacționează. Foarte rar vezi pe stradă să vorbească unul cu celălalt. Să nu mai spun că tinerii nu au voie să curteze fete. Noi vorbeam, cu permisiunea managerului, doar cu bărbații de la club. Eu am respectat regulile. La meciurile noastre le este permis exclusiv femeilor să asiste, iar totul devine un eveniment de amploare. Vin la partide pregătite cu baloane, cântă, dansează, se bucură, făcând chiar și coregrafii. La fiecare confruntare ne bucuram de sprijinul a 100 de spectatoare. În schimb, la jocurile băieților poate merge oricine. Am mers și eu de câteva ori”, povestește Mitic.

Deși aparțin unei religii și implicit culturi opuse, iranienii au celebrat Anul Nou împreună cu Jelena, încercând să o determine pe jucătoare să uite de cei aproape 3.000 de km distanță între Vrbas și Teheran.

„Puțini localnici vorbesc limba engleză, însă sunt deosebit de amabili. Spre exemplu, chiar dacă nu sărbătoresc Anul Nou, componenții echipei au organizat un evenimentul strict pentru mine. Ulterior, de Crăciun, au vorbit cu o familie din Armenia să mă primească la ei, să sărbătorim pe rit Ordodox.”

Mirajul banului din Golf nu fură doar mințile fotbaliștilor, ci și ale baschetbaliștilor. Proaspăt brașoveanca recunoaște că salariile depășesc și pretențiile exagerate, oferind alte detalii neștiute legate de baschetul persan.

„Condițiile financiare sunt mai bune decât în Serbia și în multe alte țări europene. Clubul la care am jucat eu era alcătuit integral din femei. De la antrenoare și până la cei din staff-ul administrativ. Ne pregăteam normal, la fel ca în orice țară civilizată. Singura diferență era că în timpul meciurilor trebuia să purtăm un costum lung, ce să ne acopere mâinile și picioarele. Pe cap exista nelipsita eșarfă, uneori destul de deranjantă. Părul îmi ieșea afară, dar colegele au venit cu tot felul de idei să rezolvăm această problemă”, și-a amintit amuzată sârboaica.

Presa internațională a prezentat, de-a lungul vremii, o imagine a statelor islamice respingătoare față de intervenția occidentului. Atitudinea discutată nu are loc în sport, precum mărturisește și Mitic:

„Îmi îndrumam colegele la antrenamente și le-am arătat unele exerciții practicate la noi, în Serbia. Uneori, la finalul partidelor, antrenoarea mă convoca să dezbatem felul cum am jucat. Ținea cont de părerea mea și mi s-a părut destul de interesant că erau deschiși să își asimileze lucruri noi.”


Revenită pe „Bătrânul Continent”, Jelenei nu îi pare rău că a dat curs ofertei sosite din Iran. Din contră, eleva lui Calancea afirmă entuziasmată că și-a lărgit orizontul cultural. 

„Am învățat câteva cuvinte de bază în persană. Cel mai greu m-am descurcat cu valuta. Totuși, oamenii amabili de acolo mi-au fost alături. Aspectele esențiale erau similare, iar schimbul de experiență mi-a prins bine”, a conchis plava, în interviul Telegraf.

Profil

Nume: Jelena Mitic
Data nașterii: 21 mai 1989
Originară din: Zmajevo Vrbas, Serbia
Înălțime: 191 cm
Post: 4/5
A mai evoluat la: Vojvodina Novi Sad, Vrbas Medela, Jagodina, Sumudija Kragujevac, Triglav Vadoli Kranj, KK Sarajevo.

*Foto: Imaginile fac parte din arhiva personala a sportivei, fiind postate pe www.telegraf.rs

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!