Mvp-ul etapei
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Minute 35:16
Puncte 30
Pase decisive 1
Recuperari 3
Eficienta 25
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Feminin

CSM București învinge Clujul în pofida unei absențe de marcă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.03.2013

Foto: Andor Marton

CSM București a întrerupt seria de trei înfrângeri consecutive printr-un succes repurtat asupra lui U Mobitelco Cluj-Napoca, în etapa a 26-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin. Formația pregătită de către Hristu Șapera a triumfat cu scorul de 93-88.

Partida a fost una atrăgătoare în condițiile în care s-au confruntat două formații cu stil de joc pe măsură. CSM București este în mod evident una dintre echipele cu potențial evident pe faza ofensivă, în vreme ce U Mobitelco Cluj, prin modul în care este antrenată, promovează un baschet ritmat, în viteză.

Deși a fost lipsită de contribuția lui Ivan Bosnjak, un jucător care poate să joace mai multe poziții și capabil să se adapteze la orice stil, absență amplificată de faptul că poziția de bază a lui Bosnjak este 3, dar acesta poate juca alte două, chiar trei poziții, împotriva unei echipe precum U Mobitelco Cluj, aglomerată pe postul de extremă, CSM București a izbutit să surprindă echipa lui Bavcevic.

Absența lui Bosnjak a creat dificultăți echipei din capitală pe ambele faze. Desigur după ce am văzut meciul suntem tentați să spunem că acest lucru nu s-a văzut, însă CSM-ul se exprimă altfel atunci când poate să joace cu titularul poziției 3. Cu acesta în teren CSM-ul s-ar fi putut apăra mai mult în sistem zonă, iar pe faza ofensivă ar fi avut mai multe arme atât pe parte de creație cât și la finalizare. Deși, repet, a înscris 92 de puncte! În plus, din punct de vedere defensiv contribuția lui Bosnjak ar fi fost extrem de importantă pentru că el știe cum să joace atât pe apărare individuală cât și colectivă, dar mai ales pentru că CSM București are o serie de jucători de-a dreptul leneși.

În schimb, U Mobitelco Cluj a renunțat din nou să joace cu pivot pentru a doua parte a meciului. După de Djapa a comis a 3-a greșeală personală acesta a fost uitat pe bancă până la final. De notat că oaspeții au fost aproape de a învinge în condițiile în care au folosit pentru câteva minute o formulă cu Wright, Nakic, Paul, Silvășan și Ross. Adică trei fundași și doi jucători care și-au început carierele pe poziția 3. CSM București a fost incapabilă să reacționeze imediat și a ratat câteva posesii până când a băgat mingea la interior. Cu această alcătuire Clujul a alergat. Desigur veți spune că nu poate să joace tranziție ofensivă cu Silvășan. Ei bine, căpitanul Clujului se deplasează mai bine decât un pivot, iar pe de altă parte ceilalți patru sunt jucători capabili să alerge. Când finalmente acest lucru s-a produs Bavcevic a schimbat formula de joc. Cert este că U Mobitelco joacă neconvențional cât de mult poate. Lucru care nu îi aduce prea mulți simpatizanți.

CSM București a avut un joc fluent pe faza ofensivă. S-au văzut finalizări după eliberarea de adversarul direct, atât de la interior cât și de la distanță. Contribuția extraordinară a lui Căruțașu la recuperare și la ultima pasă, pe lângă faptul că a fost extrem de precis în execuții - chiar dacă nu a reușit să marcheze din acțiune - a fost un veritabil plus pe lângă lucrurile vizibile pe care le-au făcut Sir și Martinic. Shepherd a avut dificultăți în acest meci după un început curajos, iar Morris a fost de mai multe ori depășit, principalul său defect fiind că este extrem de lent. Remarcabil este faptul că Steve Sir a fost singurul jucător din echipa gazdă care a marcat din afara semicercului.

U Mobitelco Cluj a beneficiat de contribuția majoră a lui Mihai Paul respectiv de finalizare din mai multe mâini și zone ale terenului. Derek Wright a comis o mulțime de erori în condițiile în care a încercat să dezvolte jocul în viteză al echipei sale. El a greșit multe pase, majoritatea oprindu-se în afara terenului (patru). Pe de altă parte, s-au dictat opt abateri de pași: câte două la Djapa și Barnette, câte una la Silvășan, Paul, Ross și Nikolov. Adică 12 posesii pierdute pe pase în afara terenului respectiv abatere de pași. Echipa lui Bavcevic nu a putut mai mult pentru simplul fapt că Nikolov a avut meciul său cu propriul antrenor. De aici a rezultat numărul limitat de minute, precum și lipsa de productivitate. Un exemplu că un antrenor poate să te ridice, dar și să te doboare.

Pe finalul meciului, atunci când încă se mai afla în cărți pentru o eventuală victorie, propriul staff tehnic a fost o piedică în calea lui U Mobitelco Cluj. Bavcevic a protestat la orice decizie a oficialilor încă din prima repriză și a fost pedepsit pentru acest lucru atunci când l-a durut mai mult pentru că a continuat să comenteze. Apoi l-a trimis pe secundul său la proteste pentru a pune mai multă presiune pe arbitri, respectiv pentru a se proteja pe el însuși, întrucât îl paște o nouă suspendare cât de curând. Arbitrajul este un subiect preferat al publicului din România, însă e la fel de limpede pentru oricine că un astfel de comportament, precum cel al antrenorului principal de la U Mobitelco Cluj nu va face niciun arbitru să îi fluiere ceva favorabil. Nici măcar în România, acolo unde șmecheria, pardon presiunea, a fost ridicată la rangul de artă de anumiți jucători. Îi știți cu toții, nu trebuie enumerați.

Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că la intervenția lui Virgil Căruțașu, care a atins inelul în momentul finalizării unui jucător de la U Mobitelco Cluj, arbitrii ar fi fost indicat să acorde decizie favorabilă oaspeților. Chiar dacă mingea nu ar fi intrat niciodată în coș la acea fază judecând după traiectoria mingii. Lucru care ar trebui admis iarăși de toată lumea. În rest, abaterile de pași se vor sancționa întotdeauna, la fel cum (în cazul altor echipe) ar trebui sancționat și staționatul în spațiul de trei secunde.

De notat că din punct de vedere statistic cele două echipe au avut procentaje identice la aruncările din acțiune, un număr egal de recuperări, atât ofensive cât și defensive, respectiv un număr sensibil egal de posesii pierdute și pase decisive. trebuie subliniat că defensiva lui CSM București a produs o singură intercepție în acest meci.

Despre arbitraj au vorbit alții deja. Pot doar să remarc atitudinea a cel puțin doi dintre cei care au fluierat la acest meci. S-au comportat de parcă ar fi superiori tuturor celor care în cursul serii de duminică au fost prezenți în Arena de Baschet.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    D-le Micinic
    Va rugam nominalizati ca sa nu existe dubii,si sa inteleaga si ei de ce sunt persiflati (unii arbitrii) la Cluj

    cu 12 ani în urmă (11.03.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!