Mvp-ul etapei
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Minute 35:16
Puncte 30
Pase decisive 1
Recuperari 3
Eficienta 25
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Feminin

Despre simpatia față de un antrenor

Adrian Micinic

Adrian Micinic
01.01.2013

În ultimii aproximativ trei ani am avut ocazia, pentru că și eu similar oricărei ființe pe această planetă trebuia să exist pe undeva, să urmăresc cu atenție ascensiunea unei echipe. Acest lucru a fost posibil în primul rând cu o investiție sănătoasă și pe fondul unei colaborări pe care trebuie s-o cataloghez la fel, sănătoasă.

Parcursul din ultimii trei ani de zile al lui CSM Oradea are însă un merit deosebit din partea unei persoane. Ea se numește Cristian Achim. Antrenorul principal al formației care pătrunde în anul 2013 pe primul loc al Ligii Naționale și cu un bilanț formidabil de 18 victorii și o înfrângere în partidele oficiale disputate de la startul sezonului competițional 2012/13.

Eu nu știu cum este să conștientizezi că ai un rol atât de important și un merit pe măsură la o astfel de performanță. Cristian Achim se află în această situație. Trăiește acest lucru. Tehnicianul originar din Râmnicu-Vâlcea a dus această echipă din anonimitate, dintr-o sală aproape complet goală (cel mult 100 de oameni în tribune la meciurile echipei în momentul venirii sale pe banca CSM-ului), până pe prima poziție a clasamentului. Iar sala a devenit brusc mult prea mică pentru meciurile echipei de baschet. Dar, știu sigur un lucru. Unul general valabil pentru orice antrenor de succes: munca te aduce pe această cale!

Despre statistici și cifre am tot vorbit. Nu știm însă prea multe despre antrenorul Achim. Cel care se află la o distanță apreciabilă de familia sa. Omul nu prea are timp, ce-i drept să se gândească la faptul că îi lipsesc cei dragi. La câtă muncă presupune activitatea de antrenor. Bine, poți să fii antrenor și fără să muncești, avem astfel de exemple și în România. Nu am să-i nominalizez. Se știu ei foarte bine. Dar, pentru a fi antrenor de succes presupune muncă.

Stilul de joc pe care Achim îl agreează și promovează ca fiind calea către succes presupune foarte multă muncă. În primul rând de documentare, apoi de aprofundare și în cele din urmă de a transmite informațiile cât se poate de concret jucătorilor. Nu am să detaliez cam cât de dificil poate să fie să poți comunica eficient cu toți jucătorii din echipă. Inclusiv cu cei care contribuie doar la antrenament. Acolo unde de fapt este pus la punct totul în așa fel încât publicul să vină la ora meciului în sală și să savureze spectacolul oferit de echipă.

Am tot auzit comparații și asemănări: Cristian Achim este vrăjitorul. Iarăși spun, nu știu care sunt ingredientele care îl fac măreț pe un vrăjitor. Dar știu că un antrenor are succes numai prin muncă. Probabil aici e toată vraja. În muncă. Nu cred că înțelege toată lumea ce presupune să fii antrenor. Ce muncă implică. Câte nopți nedormite pentru a descâlci jocul adversarului (mereu o treabă solicitantă și foarte dificil de realizat), pentru a găsi calea de comunicare cu jucătorii (extrem de capricioși și cu destule caractere dificile), de a ajunge acolo unde este Oradea în acest moment.

Apărarea colectivă pe care o folosește CSM Oradea. Un singur exemplu. Cam cât credeți că este de dificil să-ți aduci toți jucătorii pe aceeași lungime de undă? Să înțeleagă sistemul și să-l pună în aplicare pe parchet. Sigur nu e ușor. Nu este Achim singurul antrenor, dar cu singuranță este unul dintre cei care își desfășoară activitatea cu deosebită conștiinciozitate și seriozitate.

Însă, câteva particularități ale antrenorului Cristian Achim sunt următoarele:

- cu regularitate are o hârtiuță în buzunar, pe care o consultă de obicei înaintea unui timeout sau într-un moment mai tensionat al jocului.

- este incredibil de temperat, de calm. Într-un campionat în care crizele de nervi și izbucnirile nervoase sunt la ordinea zilei, perfect de înțeles de altfel ținând cont de tensiunea și presiunea la care sunt supuși antrenorii (la noi parcă mai evidentă decât în altă parte și asta în condițiile în care antrenorii din România nu au privilegiul de a lucra cu un staff tehnic prea bogat), Achim se controlează în permanență. Nu l-am văzut niciodată să reacționeze nervos sau să reproșeze pe marginea terenului, în timpul desfășurării meciului ori în timeout, erorile individuale ale jucătorilor săi sau faptul că nu au respectat indicațiile sale. Spre deosebire de alți antrenori care folosesc cel puțin jumătate din timeout pentru a se descărca nervos la adresa unui jucător, având astfel șanse și de a-și pierde ideea sau de a nu mai gândi limpede ce să le transmită jucătorilor în acel minut de pauză, Achim preferă să vorbească despre ce trebuie făcut în continuare.

- se agită și își face griji pentru absolut orice meci. Nu sunt puține situațiile în care și-a pus întrebarea: ce se întâmplă dacă îl surprinde echipa x sau y, cunoscută ca fiind o echipă ce promovează mai mult haos decât baschet, dar care se pricepe de minune să joace pe acel haos. Trebuie spus că atitudinea aceasta a lui Achim și ce rezultă de aici, are darul de a responsabiliza jucătorii să trateze cu seriozitate și respect fiecare adversar. Nu întâmplător CSM Oradea este una dintre echipele care nu pierde surprinzător de trei ani. Nu spun că n-o poate face pe viitor. În baschet se poate întâmpla orice, dar în niciun caz nu va fi ceva frecvent. Tocmai datorită acestei atitudini a antrenorului.

- CSM Oradea este una dintre echipele care a avut parte de cele mai puține accidentări în ultimii trei ani. A fost operația lui Tyronn Mitchell, respectiv cea a lui William Franklin. În rest, absențe de cel mult 1-2 meciuri. Nimic care să rezultate de pe urma folosirii incorecte sau inoportune a jucătorilor. Colaborarea cu preparatorii fizici a avut un merit deosebit, dar eficient. În presezon se lucrează printr-o comunicare corectă între antrenor (care știe ce îi trebuie) și preparator fizic (care știe cele mai noi metode și cum trebuiesc ele aplicate din punct de vedere al pregătirii fizice). Lucru care, la o echipă relativ mică, așa cum este CSM Oradea, s-a făcut în ultimele trei veri.

În ceea ce mă privește am mai spus care sunt antrenorii pe care îi simpatizez și pe care îi admir. Cristian Achim se numără printre ei. Pentru că se pricepe la ceea ce face și pentru că se perfecționează mereu. Este adeptul unei concepții interesante:

Nu poți să copiezi registrul tactic al lui Zeljko Obradovic sau Ettore Messina pentru simplul fapt că el dă sau a dat roade la Panathinaikos Atena și/sau CSKA Moscova. Ai nevoie de jucători care să se potrivească pentru așa ceva. Astfel, Achim își construiește echipa și aduce jucători în funcție de ce pot ei să ofere în sistemul de joc gândit de antrenor. Nu vor fi aduși jucători care excelează din punct de vedere statistic sau sunt nu știu cât de spectaculoși ori de utili în echipele în care joacă, dar care nu s-ar potrivi de niciun fel în concepția sa de joc. Un lucru care ar trebui să vă pună pe gânduri. Ce dacă x are 25-30 de puncte pe meci într-o echipă care joacă pentru acel jucător, dacă el nu va putea să accepte sau nu va fi în stare vreodată pentru un alt fel de rol, unul în care să pună osul în apărare sau să distribuie eficient mingea.

Așadar, da, sunt un adept și un admirator al antrenorului serios. Profil în care se încadrează (și) Cristian Achim. Și nu cred că este greșit să fiu un admirator al acestuia, cum nu e greșit să admit acest lucru.

Desigur, unii se grăbesc să critice și să piardă simpatia pentru un antrenor sau o echipă pentru simplul fapt că x primește prea mult credit sau y este folosit prea puțin. Până la urmă de unde știm noi mai bine decât antrenorul, adică cel care lucrează cu acești jucători zece luni pe ani, cine trebuie folosit și cum trebuie folosit?

Că am și eu, asemenea oricui, regrete sau că mi-aș dori să văd anumiți jucători mai mult (mă refer în special la cei români) pe parchet în echipa orădeană – cum de altfel mi-aș dori să văd la fiecare echipă cotată între forțele baschetului din țara noastră – este foarte corect. Îmi doresc foarte mult acest lucru. Dar, asta nu înseamnă că Achim, sau oricare alt antrenor din Liga Națională, nu se pricepe sau nu e bun doar pentru că nu îi folosește mai mult pe români.

14 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    Serban Sere
    Acesta e numele care ar trebui pus inaintea lui Achim . Daca Serban nu se implica serios in acest sport adunand in jurul echipei niste sponsori seriosi si avand si sprijinul Primariei, D-l Achim poate antrena si azi ceva echipe prin Valcea natala . De asemenea sa nu uitam ca a invatat multe si de la jucatorii sarbi pe care i-a avut in echipa (ex.: Mandic ). Parerea mea !

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    de invatat !
    Am vrut sa spun : a avut multe de invatat.

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hell :

    ............
    Intotdeauna conteaza presedintele si sponsorii dar cel mai mare aport il antrenorul si sportivii! Daca nu ai antrenor care sa stie sa organizeze in teren sportivii, sa stie sa raspunda la actiunile tactice ale adversarului, sa stie sa tempereze actiunile individual individualiste ale jucatorilor poti sa ai orice sportiv pentru ca jucatorii singuri nu vor juca organizat! De invatat are pentru ca este un antrenor tanar dar de aici si pana la ai minimiza aportul la echipa ..... pana la urma cu el pe banca a ajuns Oradeea la linia aceasta statistica si nu cu Sere sau sponsori!!!

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @soreli:
    Scopul nu a fost să minimalizez meritele conducerii administrative și a sponsorilor. Până la urmă fără aportul managementului nici Zeljko Obradovic nu ar fi câștigat Euroliga de opt ori. Cum niciun antrenor nu ar câștiga nimic. Dar, eu cred că acest lucru este de la sine înțeles.

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • secu :

    acum 3 ani
    si sere si achim erau in biroul federal,cel putin unul era intr-o stare de incompatibilitate,abia in 2012 primavara s-a retras achim,asta ca punct de plecare,apoi in 2011-2012 oradea a fost pe locul 2-3 ca ajutor din partea vedeti arbitrilor,dupa ploiesti si timisoara,anul acesta revedeti meciurile cu pitesti,tg.-jiu,medias,cluj,craiova si astea doar in tur,plus meciul din cupa cu clujul......atata timp cat in europa nu existam chiar si cu o regula de 10 straini,nu vom avea nationale,si vom trai din amintiri.....campionat dirijat......si totusi ploiestiul va fi iarasi .....cand vor incepe sa joace -baietii- din spate.....asa ca...

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • profesor :

    Slab de tot!
    Este un antrenor slab.Daca antreneaza din nou Valcea vedem valoarea lui.Are cel mai bun lot din liga si acesti jucatori joaca singuri.Pe fiecare pozitie sunt cei mai buni doi jucatori din liga si acesta este meritul lui Sere.Ceea ce vedem la tv la time-out este relevant pentru capacitatea lui Achim.La ultimul meci in cupa a atins ridicolul.Predictie :Oradea cu cel mai bun lot din liga nu obtine unul din primele patru locuri pentru ca nu are antrenor valoros.Nu cred ca ar fi capabil sa promoveze Valcea in prima liga.

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • tbaschet :

    @profesor
    De cand astepti profesore sa versi ceva venin pe aici? Nu ai avut ocazia avand in vedere ca CSM-ul a tot castigat! Deocamdata parintii de jucatori frustati sa isi tina cuvintele de ocara pt copii lor sa nu atace munca unor oameni devotati!!! Noi suntem mandri de ceea ce se face la Oradea si atacurile nejustificate sunt doar rautati ale unor persoane frustate si care nu au avut NICIODATA parte de un asemenea succes frumos!
    Bravo Achim! Capul sus!

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • secu :

    antipatie
    nu ne itereseaza simpatiile sau antipatiile tale -nu poti sa fii obiectiv-,atunci lasa analizele,pastreaza-le pt. tine ,romanii de la oradea in meciul cu clujul din cupa 0 pct.,e usor cu 3 arbitri si 6 straini in prea multe meciuri din aceasta toamna si daca tu, adi ai fi obiectiv ,in multe meciuri de cand sere se ocupa si de brigazi,sunt multe de spua care nu se spun.......si inca ceva,pe la loturile pe unde a fost achim ,putin e adevarat,dar suficient,tot asa de subiectiv era cu jucatorii,cum esti tu ,iar de rezultate sa nu vorbim.

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • rodica lupusavei :

    LA MULTI ANI!
    In primul rand La multi ani in pace iubire si respect de sine si obiectivitate "comentatorilor subiectivi" ai acestui articol.NU este foarte simplu sa incerci sa desfiintezi munca si rezultatele unui antrenor,manager a unei echipe intregi,dar aria calomniei nu e ceva nou la noi.Pentru necunoscatori,ACHIM este un antrenor foarte bun.SERE un manager si conducator de admirat,ECHIPA CU JUCATORI DISCIPLINATI,MUNCITORI SI FOARTE BUNI(chiar daca parerea voastra e alta).SUNT PE PRIMUL LOC SI ASTA AR TREBUI SA VA SPUNA CEVA CHIAR DACA NU VA CONVIN LUCRURILE(Nu stiu din ce motive?)Daca nu va puteti bucura pentru ei incercati sa nu va mai intereseze ce fel de OAMENI sunt,si mai ales sfatul meu(gratis) nu mai criticati,ca e pacat.SA FITI FERICITI IN NOUL AN,SI IN PACE CU VOI SI CU TOTI CEILALTI.

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • adriand :

    @secu
    Mor de ras! Ii platesti tu cumva pe baietii de la Total baschet si nu stim noi? Eu am "vaga" impresie ca pot scrie ce vor ei, cum vor ei si de cate ori vor!
    Tu ai optiunea sa stai in tribuna, sa privesti meciurile de baschet din afara, cum fac cei care nu se pricep! Pana una alta baietii astia fac un bine baschetului ca scriu aici! Eu, personal, le multumesc. Normal ca au simpatii! In alta ordine de idei acesta este un articol frumos despre un antrenor apreciat pe care, eu unul, nu as vrea sa il vad altundeva decat la noi in tara! felicitari D-le Achim, ma bucur ca majoritatea apreciaza valorile locale. Tine-ti-o tot asa!

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • secu :

    adrian d sau m
    dar de cine sunteti platiti,de ploiesti,ma indoiesc, de cluj, nu, de vermesan pardon timisoara ,nu ,mai corect spuneti totalbaschet- site-ul oficial al csm oradea si atunci e ok. cu simpatia , normala pt. oradea si antipatia, normala pt. alte echipe sau chiar jucatori .

    cu 12 ani în urmă (01.01.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    despre simpatii
    Clar este ca fiecare are simpatii. Orice informatie prezentata de un om pastreaza in continutul ei o cantitate de subiectivism. Doar in stiintele exacte este altfel. Deci nu ne putem astepta de la nimeni sa fie COMPLET obiectiv. Eu imi pastrez parerea ca Achim e un tip muncitor care ACUM are succes in conditiile prezentate de cei de mai sus. In situatii de rutina castiga. In situatii in care i se cere versatilitate sau idei greseste. Nu odata a avut noroc cu Lupu sau alta exceptie cand echipa nu lega nimic momente care insa nu au fost hotarate de el. Dar discutiile suntpremature

    cu 12 ani în urmă (02.01.2013) Raspunde
  • radu79 :

    @secu
    Domnule. tu esti fan fotbal de Bucuresti, ai gresit site-ul, cu comentarii negativiste si de-a dreptul prostesti.
    Adi, da-le pace , nu te necaji, ca nu merita. Multumim pentru toate articolele si pentru munca depusa.La Multi Ani!

    cu 12 ani în urmă (02.01.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Urări
    Fără să fiu atât de liric ca d-l Micinic, sunt total de acord cu calităţile pe care acest antrenor le-a etalat în cei trei ani de când este la Oradea. Mi-a plăcut de la bun început, în primul rând pentru modul calm şi civilizat în care îşi conduce echipa. Dacă ar fi să-i fac un mic reproş în această direcţie, ar fi cel în legătură cu time-out-urile din ultimele secunde ale unor meciuri deja jucate. N-a făcut-o numai cu Craiova. Că performanţa actuală a Oradei nu este exclusiv meritul lui e adevărat. Totdeauna un astfel de progres este rezultatul unui cumul de factori ce se întâlnesc în mod fericit. Şi excelentul nostru Jojic a eşuat ca antrenor la Gaz Metan, la vremea la care acest club nu ajunsese să se ia în serios. Totuşi, pentru motivele bine punctate de d-l Micinic, consider contribuţia lui Achim ca fiind foarte importantă pentru spectaculosul progres al lui CSM Oradea. Mă bucur că, alături de Costescu,Şapera şi Ţenter, Achim continuă să confirme buna calitate a tinerei generaţii de antrenori români. Ar fi bine ca să asistăm la un astfel de salt calitativ la toate eşaloanele de antrenori de baschet. Ştiu că nu este suficient, dar cu ocazia începutului de an, urez mai ales echipelor de copii şi juniori, să aibă parte de condiţii mai bune, astfel încât tineri antrenori motivaţi şi dedicaţi să producă jucători români care să dovedească faptul că „… şi românii ştiu şi pot să sară…”.
    Domnului Micinic îi urez mult succes în activitate şi mi-ar place să-şi asume cu mai mare deschidere condiţia de orădean. La cât e de civilizat, nu cred că ar deranja pe nimeni faptul că e şi un pic suporter. Mie, cel puţin, mi-ar place mai mult o astfel de atitudine decât o „corectitudine politică” care n-are cum să nu fie uşor crispată, mai ales în perspectiva unei candidaturi foarte serioase a CSM Oradea la titlu.
    Tuturor celor care, ca şi mine, îşi dau cu părerea pe forumul acesta, le urez un an bun cu sănătate şi realizări personale. Celor care vor avea bucurii şi de pe urma baschetului, le urez să se bucure cu măsură şi să aibă un gând bun şi pentru adversari. Cum, inevitabil, vor fi şi oameni supăraţi, acestora le urez să treacă mai uşor peste insatisfacţie !

    cu 12 ani în urmă (02.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!