Mvp-ul etapei
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Minute 35:16
Puncte 30
Pase decisive 1
Recuperari 3
Eficienta 25
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Feminin

Jocul colectiv face diferența în CSM Oradea - Energia Rovinari

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.12.2012

Foto: Viorel Cartiş

CSM Oradea a repurtat o nouă victorie în Liga Națională de baschet masculin. Bihorenii au învins pe Energia Rovinari, scor 90-80, la capătul unui meci în care și-au demonstrat superioritatea în special prin prisma forței colective.

Gruparea bihoreană a început partida împiedicat. Acest lucru se explică prin faptul că execuția ofensivă a roș-albaștrilor a lăsat de dorit în primele minute de joc. De asemenea, gazdele acestui meci au avut mari probleme din alt considerent: s-au consemnat patru situații de coș cu fault în favoarea echipei oaspete. Așadar, mari dificultăți pentru CSM Oradea de a contracara cu mijloace regulamentare pe pătrunderile adversarului, întrucât aceste infracțiuni s-au consemnat în spațiul de trei secunde. Lucru care a incomodat în mod cât de poate de vizibil formația bihoreană. Mai ales că la celălalt capăt al terenului oaspeții au comis primul fault în ultimul minut din primul sfert.

Unul dintre principalele roluri ale defensivei zonă, în care Energia Rovinari s-a așezat de la prima posesie orădeană și nu a ieșit din ea până la încheierea sfertului 3, este acela de a proteja într-un fel jucătorii la capitolul greșeli personale. Asta pe lângă faptul că are capacitatea de a da peste cap ofensiva adversă. Acest lucru e util într-o echipă cu o rotație atât de scurtă pentru Energia Rovinari. Iar acest gen de apărare a ținut-o la conducere pe Energia Rovinari mai mult decât un sfert. Însă e totuși puțin plauzibil ca gorjenii să nu fi comis chiar niciun fault pe parcursul primelor nouă minute de joc așa cum s-a consemnat în timpul partidei.

Dar, nu arbitrajul a fost cauza echilibrului consemnat pe parcursul primelor aproximativ 15 minute de joc. El se datorează faptului că bihorenii nu au executat cu aceeași precizie cu care încep de regulă partidele. Devine tot mai evident faptul că deși CSM-ului îi convine să atace zona, totuși nu o face atât de bine în permanență. Sau, mai corect spus nu strălucește atunci când adversarul se apără zonă de la început. Același lucru s-a întâmplat și la meciul cu Giurgiu. Practic, cel puțin în prima repriză, jocul cu pivotul nu a fost la fel de eficient, chiar dacă au fost multe apariții ale jucătorilor bihoreni în spațiul de trei secunde. Dar, orădenii nu s-au panicat. Au alergat după adversar, pe care l-au ajuns din urmă de mai multe ori, însă au preluat conducerea de abia în minutul 14. Moment din care nu au mai cedat-o până la finalul jocului.

De altfel, CSM-ul a realizat un parțial de 11-0 în actul al doilea grație căruia au trecut la conducere și s-au desprins la opt puncte în minutul 16. Apărarea zonă a gorjenilor nu a mai găsit răspuns pentru jocul deosebit de inspirat al lui Stefanovic și Pesic, jucători care au exploatat spațiile goale lăsate de zona adversă. Astfel, la pauză scorul a fost 49-41. De altfel, jocul prestat de către Milos Pesic în ambele faze ale jocului, cu precădere în prima jumătate, a fost extraordinar.

Execuția ofensivă a bihorenilor a pus în dificultate zona Energiei în actul al 3-lea, atunci când CSM-ul a alternat finalizările de la distanță (procentaj excepțional la acest capitol) cu combinațiile de mare efect din spațiul de trei secunde. În replică, Louis Darby a realizat mai multe acțiuni de mare efect, însă acestea nu au fost dublate de contribuții din partea altor jucători. Însă, acest lucru e posibil să fie explicabil și prin faptul că jucătorul american este dependent de minge. Cert este că s-au consemnat destul de puține faze de joc colectiv pe faza ofensivă a oaspeților. Practic doar Flavius Lăpuște pe finalul partidei și parțial Stefan Nikolic au oferit satisfacție pe faza ofensivă în acest meci. Dar și acestea au fost mai degrabă eforturi individuală și mai puțin rezultate ale jocului colectiv.

Pe parcursul sfertului decisiv Energia a schimbat apărarea și a trecut în om la om, dar nu a izbutit să se apropie pe tabela de marcaj. Însă, gorjenii au comis multe faulturi în repriza a doua. În ultimele minute ale jocului Energia a revenit în condițiile descalificării lui Milos Pesic. De notat că numărul 9 de la CSM Oradea avea zero în dreptul faulturilor comise după 30 minute de joc. El a protestat și a gesticulat la fiecare fault fluierat în sfertul decisiv. E posibil ca jucătorul să fi avut această reacție în semn de protest la adresa faptului că ar fi considerat că nu este tratat corect de către arbitri, însă astfel de reacții se lasă cu fault tehnic indiferent cine te fluieră. Și poate ar trebui să înțelegem că arbitrii sunt suverani. Chiar dacă brigada de arbitri prezentă la acest meci a avut câteva decizii pe care cred că nimeni nu le-a putut înțelege. Dar, e drept că a fluierat complet aiurea în ambele direcții. Dacă acest lucru poate compensa ceva. Deși nu are cum.

De notat că Oradea a fost superioară la interior, lucru de altfel așteptat în condițiile în care David Steffel nu a mai strălucit. De asemenea, gorjenii au mari probleme cu numărul oamenilor mari valizi în acest moment. În plus, CSM Oradea a avut procentaj dublu la aruncările din spatele semicercului față de Energia Rovinari. Mai mult, statistica paselor decisive ne scutește de comentarii suplimentare.

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    Bravo
    Felicitari ORADEA! un meci ce s-a dovedit mai greu decat se preconiza, dar vicoria muncita e mai frumoasa!!!

    cu 12 ani în urmă (15.12.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    oare?!
    fluieratul arbitrilor aiurea nu e o scuza, ci din contra, o acuza!!!! se pare ca baschetul romanesc progreseaza mai repede decat arbitrajul care ori e slab, ori e "dedicat"!!!

    cu 12 ani în urmă (17.12.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!