Mvp-ul etapei
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Minute 35:16
Puncte 30
Pase decisive 1
Recuperari 3
Eficienta 25
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Feminin

Opt posesii pierdute transformate în tot atâtea intercepții

Adrian Micinic

Adrian Micinic
30.03.2013

Primul sfert al partidei dintre CSM Oradea și U Mobitelco Cluj-Napoca, contând pentru etapa a 29-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin, a consemnat o situație rarisimă din punct de vedere statistic.

Pe parcursul primelor zece minute de joc efectiv gruparea pregătită de către Cristian Achim a înregistrat un număr de opt posesii pierdute. De notat că cinci dintre acestea au venit succesiv, după primul coș al meciului, ce a purtat semnătura lui Milos Pesic. Următoarele cinci acțiuni ofensive consecutive ale gazdelor s-au soldat cu posesie pierdută.

Dacă acest lucru nu e suficient de alarmant trebuie notat că U Mobitelco Cluj-Napoca a transformat cele opt posesii pierdute ale gazdelor din primele zece minute de joc în tot atâtea intercepții.

În baschet există varianta de posesie pierdută fără ca aceasta să conducă la intercepție în contul echipei adverse. E genul de posesie pierdută mai puțin 'dureroasă'. Spre exemplu, dacă jucătorul aflat în ofensivă comite abatere de trei secunde, de pași, de dublu dribling, de expirare a timpului de atac, de pasă în afara terenului atunci posesia pierdută este mai puțin gravă.  În aceste condiții echipa care tocmai a pierdut mingea se poate retrage în apărare și poate să pregătească faza defensivă din poziții prestabilite. Adică împiedică oponentul să vină în viteză pentru a suprinde defensiva nepregătită.

Explicația e foarte simplă și are prea puțină legătură cu statistica. Din posesie pierdută rezultă faptul că echipa aflată în ofensivă își încheie acțiunea fără să arunce la coș. Însă o posesie pierdută urmată de intercepție în contul echipei adverse este urmată de cele mai multe ori de o acțiune purtată în viteză. Există doi termeni în baschetul pentru acest tip de acțiune: contraatac sau tranziție ofensivă (nu e același lucru, dar despre acest lucru vom discuta cu altă ocazie).

Așadar, dacă o posesie pierdută este urmată de o intercepție în contul adversarului atunci cu adevărat poți să spui că ai comis o greșeală enormă. Ei bine, lui CSM Oradea i s-a întâmplat acest lucru de opt ori în primele zece minute de joc împotriva lui U Mobitelco Cluj-Napoca! Adică opt acțiuni ofensive ale lui CSM Oradea s-au încheiat fără aruncare la coș, dar mai grav este că multe dintre aceste acțiuni s-au încheiat la coșul bihorenilor, majoritatea dintre ele cu coș primit.

Situații de posesie pierdută urmată de intercepție sunt cele în care jucătorul aflat în ofensivă pierde mingea în dribling și permite adversarului să obțină posesia, încasează un capac de pe urma căruia mingea ajunge în posesie echipei aflate în defensivă sau pasează la adversar. Cea din urmă situație s-a consemnat din plin, deoarece orădenii au încercat la începutul meciului să accelereze ritmul jocului și să finalizeze rapid. O situație des întâlnită la orice nivel atunci când echipa gazdă beneficiază de suportul publicului. Se încearcă punerea în dificultate a oaspeților.

Însă, jucătorii de la U Mobitelco Cluj sunt obișnuiți cu acest gen de situații. Experiența echipei pregătite de către Niksa Bavcevic a venit cu răspunsul. Unul care a doborât Oradea din primele minute. De fapt, modul în care s-a desfășurat primul sfert și în special cele patru minute în care Oradea n-a aruncat la coș, a avut o influență decisivă asupra meciului. Oradea nu a mai condus nici măcar o dată în respectivul meci. Unul încheiat cu scorul de 84-75 în favoarea echipei din Cluj.

3 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    Gresit !
    D-le Micinic CSM a condus cu 2-0 la inceput! ATAT!

    cu 12 ani în urmă (30.03.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @trt
    Și eu ce am scris?

    cu 12 ani în urmă (30.03.2013) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    mea culpa!
    nu am observat "mai" din penultima propozitie...

    cu 12 ani în urmă (31.03.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!