Minute | 35:16 |
Puncte | 30 |
Pase decisive | 1 |
Recuperari | 3 |
Eficienta | 25 |
BC Mureș și CSM București se vor duela în premieră într-o serie de playoff. Potrivit clasamentului de la încheierea sezonului regulat ar trebui să fie cea mai dezechilibrată confruntare. Totuși, există suficiente premise pentru a avea parte de un duel echilibrat.
Ambele protagoniste au câteva argumente ce le recomandă într-o serie desfășurată în sistemul cel mai bun din cinci meciuri.
BC Mureș a câștigat sezonul regulat și a meritat acest lucru. A dat dovadă de constanță și prin muncă, seriozitate, respectiv echilibru a reușit să urce pe prima poziție. A contrazis pe toată lumea, dar a făcut-o pe teren și a jucat în așa fel încât să-și merite poziția în clasament.
În schimb, CSM București a avut un sezon regulat marcat de probleme financiare. Acest aspect nu mai este atât de grav la ora actuală, însă el a influențat modul în care echipa s-a pregătit în perioada în care finanțele au reprezentat o problemă pentru club. Evident modul de exprimare al echipei pe terenul de baschet a fost afectat de acest lucru. Dar s-a calificat în playoff în condițiile în care întârzierile au fost mari și foarte mari.
Din punct de vedere pur baschetbalistic avem următoarele lucruri de care trebuie să ținem cont:
BC Mureș joacă, în special pe teren propriu, extrem de bine starturile de partide. Alb-albaștrii vin peste adversar din entuziasm, se alimentează din public și mizează foarte mult pe aruncări de la distanță. Precizia acestora este mai mare la început de joc, mai ales că întâlnim destui jucători în această echipă care nu se află la prima tinerețe, iar oboseala fizică tot mai accentuată în măsura în care jocul avansează poate influența precizia la aruncare. Elevii lui Sekulovic au începuturi de partidă excelente și nu poate fi o întâmplare că acest lucru se perpetuează.
CSM București pare să se afle la polul opus din punct de vedere al începutului de partide. Ba mai mult, atunci când Martinic&co încep modest au toate șansele să nu mai recupereze handicapul. Desigur, depinde cât de mare este prăpastia. Cert este că echipa din capitală va trebui să țină cont de modul în care începe adversarul dacă vrea să fie competitivă în partidele de la Târgu-Mureș.
Echipa din Târgu-Mureș depinde foarte mult de pivotul Ousmane Barro și de blocajele acestuia pe faza ofensivă. Acesta creează spațiu de aruncare pentru colegii săi în special prin muncă fizică, dar și prin poziționare. De asemenea, el este un jucător extrem de important pe faza defensivă. Nu sare la prima fentă și nu se duce decisiv la capac decât dacă este convins că poate să aducă beneficii echipei sale cu un astfel de procedeu.
Hristu Șapera dispune de o mulțime de jucători deosebit de potenți pe faza ofensivă. Aceștia au capacitatea de a puncta cu lejeritate atât de la distanță cât și din apropierea coșului. Marele semn de întrebare este dacă mingea va ajunge suficient de mult la fiecare dintre ei. Cu Goran Martinic conducând mingea nu e sigur că acest lucru se va consemna. În schimb, cu Claudiu Fometescu conducând mingea pericolul de la poziția 1 nu vine direct. Totuși, ceilalți jucători sunt mult mai fericiți cu jucătorul în vârstă de 40 de ani la coordonare.
Branko Cuic este cel mai important jucător al lui BC Mureș. Antrenorul Sekulovic a găsit cel mai armonios mod de a-l ține fericit pe numărul 55. Acesta are mingea, însă vorbim despre un jucător care întotdeauna caută s-o împartă cu colegii săi. Cuic este cel mai bun exemplu de jucător care se uită întâi să paseze. Aruncarea este întotdeauna a doua variantă pentru el. Bucureștenii trebuie să găsească soluții pentru a-l contracara pe MVP-ul sezonului regulat în opinia TotalBaschet. Cu acest gen de profil de jucător misiunea este mai dificilă. CSM-ul nu trebuie sub nicio formă să dubleze la Branko întrucât e posibil să-și taie craca de sub picioare. Cuic are capacitatea de a trimite mingea omului liber. O caracteristică generală la fundașii 'pass-first' cu talie.
Matija Ceskovic este un 2 clasic. Capabil să marcheze foarte mult, limitat la creație, însă extrem de activ în ambele faze ale jocului. Este puternic și suficient de rapid pentru a se apăra la poziții multiple sau într-un sistem colectiv. Ciric și Peciukas se completează reciproc în mod eficient la poziția 3. Gedi Navickas este un jucător capabil să incendieze plasa adversă. Totuși, cu acel fizic el limitează opțiunile echipei sale în special pe faza defensivă. Românii Dumitru și Păltinișanu pot oferi satisfacție. Muntenegreanul Damjan Kandic e marele semn de întrebare. Rămâne de văzut în ce măsură va fi motivat de o serie împotriva echipei de care s-a despărțit 'la cuțite'.
Ivan Bosnjak este singurul jucător străin din lotul lui CSM București capabil să joace ambele faze. Este cel mai complet jucător al acestei echipe și poate să joace absolut orice partitură. Alături de acesta, Steve Sir, indiscutabil cel mai bun aruncător din acest campionat însă limitat din punct de vedere al fizicului, dar care depune efort în apărare și veteranii români Fometescu - Căruțașu, două manuale de baschet, sunt jucătorii adevărați. Acei jucători care își înțeleg rolul și care pricep că baschet înseamnă să te și aperi, să și ajuți colegul de echipă, să și faci un blocaj, să și dai drumul mingii. Adică să accepți un rol mai puțin vizibil în statistică sau în fotografii. Baschetul nu trebuie rezumat doar să arunci la coș. Dacă Jevohn Shepherd va înțelege acest lucru atunci CSM București are o șansă în această serie. Martinic și Patterson au mari probleme să ajungă la nivelul următor la modul în care gândesc actualmente jocul de baschet. În fine, Morris pare să fie prea lent, însă poate fi folositor pe joc pozițional întrucât e capabil să puncteze cu generozitate atât de sub coș cât și de la semidistanță. Cu atât mai mult cu cât nici BC Mureș nu este cea mai iute echipă posibilă.
BC Mureș dispune de șapte jucători străini în lotul de jucători, iar CSM București are doar șase. Astfel, în condițiile în care se joacă în zile consecutive ardelenii ar putea avea un oarecare avantaj din punct de vedere al prospețimii în cazul în care Sekulovic va miza pe o schimbare între meciurile 1 și 2. Acest lucru este cu atât mai avantajos cu cât alb-albaștrii se bucură de o atmosferă foarte bună în care jucătorii înțeleg că trebuie să facă sacrificii pentru binele comun. În schimb, bucureștenii stau mai slab din punct de vedere al condiției fizice actuale și nici nu au varianta unei schimbări între meciuri.
În fine, există și aspecte extra-baschetbalistice:
Ardelenii beneficiază de avantajul terenului propriu. Atmosfera este excelentă la nivelul lotului de jucători. De asemenea, conducerea clubului a anunțat continuarea colaborării cu Srecko Sekulovic. Astfel, tehnicianul ex-iugoslav nu trebuie să-și facă griji pentru viitorul îndepărtat. În plus, prin acest anunț devine foarte clar că mulți dintre actualii componenți ai lotului vor avea de muncă la Târgu-Mureș și în următorul sezon competițional.
Bucureștenii nu se bucură de prea multe vești pozitive din punct de vedere administrativ. Rămâne de văzut cum se vor rezolva acestea, însă e limpede că Hristu Șapera, care nu are parte de un număr la fel de mare de colaboratori precum omologul său, nu se poate bucura de aceeași siguranță precum Sekulovic. Asta în pofida faptului că a confirmat rezultatul din sezonul precedent și a adus a doua calificare consecutivă în playoff echipei din capitală în condițiile în care tehnicieni precum Mladen Ostojic și Predrag Vasic nu au fost capabili nici măcar de o calificare.
Concluzia: BC Mureș va încerca să joace în tranziție cât mai mult și să-și pună în valoare aruncătorii pe acest stil de joc. Defensiv poate juca zonă, însă trebuie să o facă inteligent și agresiv la oamenii mici. CSM București are probleme din punct de vedere al condiției fizice, iar acest lucru în sistemul actual al playoff-ului este aproape decisiv. Ofensiva bucureștenilor este cu adevărat foarte potentă și poate spulbera orice adversar.
Duelurile din sezonul regulat confirmă faptul că această serie este mult mai echilibrată decât o indică pozițiile în clasament la încheierea sezonului regulat. Totuși, diferența de atmosferă și condiție fizică coroborate cu avantajul terenului propriu fac din BC Mureș favorita acestei serii. Cert este că ne putem aștepta la o serie cu multe puncte marcate.
Foto: Răzvan Păsărică (www.rpressport.ro)
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!